Περίληψη
Λέξεις κλειδιά
1 Ασφαλιστικά μέτρα - Αναστολή εκτελέσεως - Αναστολή εκτελέσεως της υποχρεώσεως συστάσεως τραπεζικής εγγυήσεως ως προϋποθέσεως για τη μη άμεση είσπραξη προστίμου - Προϋποθέσεις χορηγήσεως - Εξαιρετικές περιστάσεις
(Άρθρο 242 ΕΚ)
2 Ασφαλιστικά μέτρα - Αναστολή εκτελέσεως - Αναστολή εκτελέσεως της υποχρεώσεως συστάσεως τραπεζικής εγγυήσεως ως προϋποθέσεως για τη μη άμεση είσπραξη προστίμου - Προϋποθέσεις χορηγήσεως - Σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημία - Λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του ομίλου στον οποίο ανήκει η επιχείρηση
(Άρθρο 242 ΕΚ)
3 Ασφαλιστικά μέτρα - Αναστολή εκτελέσεως - Προϋποθέσεις χορηγήσεως - Σωρευτικές
(Άρθρο 242 ΕΚ)
Περίληψη
1 Μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση συστάσεως τραπεζικής εγγυήσεως την οποία επιβάλλει η Επιτροπή σε επιχείρηση ως προϋπόθεση για τη μη άμεση είσπραξη ενός προστίμου, δεν μπορεί να γίνει δεκτή παρά μόνο αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις.
H δυνατότητα απαιτήσεως εγγυοδοσίας προβλέπεται ρητά, για τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων, από τους Κανονισμούς Διαδικασίας του Δικαστηρίου και του Πρωτοδικείου και αντιστοιχεί σε γενική και δικαιολογημένη πρακτική της Επιτροπής.
2 Για να εκτιμήσει αν μια επιχείρηση είναι σε θέση να συστήσει τραπεζική εγγύηση, ο δικαστής των ασφαλιστικών μέτρων οφείλει να λάβει υπόψη τον όμιλο επιχειρήσεων στον οποίο ανήκει η επιχείρηση και ειδικότερα τους πόρους τους οποίους διαθέτει συνολικώς ο όμιλος αυτός.
Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στη σκέψη ότι τα αντικειμενικά συμφέροντα της συγκεκριμένης επιχειρήσεως δεν εμφανίζονται αυτόνομα σε σχέση με τα συμφέροντα των φυσικών ή νομικών προσώπων που την ελέγχουν και ότι το σοβαρό και ανεπανόρθωτο της προβαλλομένης ζημίας πρέπει επομένως να εκτιμάται στο επίπεδο του ομίλου που απαρτίζουν αυτά τα πρόσωπα. Αυτή η σύγχυση των συμφερόντων υπαγορεύει ειδικότερα να μην εκτιμάται το συμφέρον της συγκεκριμένης επιχειρήσεως να επιβιώσει ανεξάρτητα από το συμφέρον που έχουν στη διατήρησή της αυτοί που την ελέγχουν.
Συναφώς, η απλή μονομερής άρνηση συνδρομής που διατύπωσε ο κύριος μέτοχος της επιχειρήσεως δεν αρκεί για να αποκλείσει τη στάθμιση της οικονομικής καταστάσεως ολοκλήρου του ομίλου. Πράγματι, η έκταση της προβαλλομένης ζημίας δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη μονομερή βούληση του κυρίου μετόχου της επιχειρήσεως.
3 Στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, οι προϋποθέσεις από τις οποίες εξαρτάται η χορήγηση της αναστολής εκτελέσεως είναι σωρευτικές και συνεπώς η αίτηση αναστολής εκτελέσεως πρέπει να απορρίπτεται αν ελλείπει κάποια από αυτές.
Οσάκις ο δικαστής των ασφαλιστικών μέτρων φρονεί ότι δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη ή η επικείμενη επέλευση σοβαρής και ανεπανόρθωτης ζημίας, δεν υποχρεούται πλέον να σταθμίσει τα διάφορα εμπλεκόμενα συμφέροντα.
Full & Egal Universal Law Academy