15.9.2014
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 315/12
Απόφαση του Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) της 17ης Ιουλίου 2014 [αίτηση του Cour administrative d’appel de Lyon (Γαλλία) για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως] — Maurice Leone, Blandine Leone κατά Garde des Sceaux, Ministre de la Justice, Caisse nationale de retraite des agents des collectivités locales
(Υπόθεση C-173/13) (1)
((Κοινωνική πολιτική - Άρθρο 141 ΕΚ - Ισότητα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων - Πρόωρη συνταξιοδότηση με άμεση καταβολή της συντάξεως - Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου - Πλεονεκτήματα που χορηγούνται κατ’ ουσίαν στις γυναίκες υπαλλήλους - Έμμεσες διακρίσεις - Αντικειμενική δικαιολόγηση - Πραγματικό ενδιαφέρον για την επίτευξη του προβαλλομένου σκοπού - Συνέπεια κατά την εφαρμογή - Άρθρο 141, παράγραφος 4, ΕΚ - Μέτρα που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων στην επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών εργαζομένων - Δεν εφαρμόζεται))
2014/C 315/17
Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική
Αιτούν δικαστήριο
Cour administrative d’appel de Lyon
Διάδικοι στην υπόθεση της κύριας δίκης
Maurice Leone, Blandine Leone
κατά
Garde des Sceaux, Ministre de la Justice, Caisse nationale de retraite des agents des collectivités locales
Διατακτικό
1)
Το άρθρο 141 ΕΚ έχει την έννοια ότι σύστημα αναγνωρίσεως συντάξιμου χρόνου, όπως το επίμαχο στο πλαίσιο της κύριας δίκης, εισάγει έμμεση διάκριση ως προς την αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων, αντίθετη προς το εν λόγω άρθρο, εκτός αν μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω αντικειμενικών παραγόντων ξένων προς οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλου, όπως είναι ένας θεμιτός σκοπός κοινωνικής πολιτικής, και είναι κατάλληλο να διασφαλίσει την επίτευξη του προβαλλομένου σκοπού και αναγκαίο προς τούτο, πράγμα το οποίο απαιτεί να εξυπηρετεί όντως την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και να εφαρμόζεται κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό προς την κατεύθυνση αυτή.
2)
Το άρθρο 141 ΕΚ έχει την έννοια ότι σύστημα πρόωρης αποχωρήσεως από την ενεργό υπηρεσία με άμεση καταβολή της συντάξεως, όπως το επίμαχο στο πλαίσιο της κύριας δίκης, εισάγει έμμεση διάκριση ως προς τις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών εργαζομένων, αντίθετη προς το εν λόγω άρθρο, εκτός αν μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω αντικειμενικών παραγόντων ξένων προς οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλου, όπως είναι ένας θεμιτός σκοπός κοινωνικής πολιτικής, και είναι κατάλληλο να διασφαλίσει την επίτευξη του προβαλλόμενου σκοπού και αναγκαίο προς τούτο, πράγμα το οποίο απαιτεί να εξυπηρετεί όντως την επίτευξη του τελευταίου και να τίθεται σε εφαρμογή κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό προς την κατεύθυνση αυτή.
3)
Το άρθρο 141, παράγραφος 4, ΕΚ έχει την έννοια ότι δεν εμπίπτουν στα μέτρα που αφορά αυτή η διάταξη εθνικά μέτρα, όπως τα επίμαχα στο πλαίσιο της κύριας δίκης, που επιτρέπουν μόνο στους ενδιαφερομένους εργαζομένους να τύχουν πρόωρης συνταξιοδοτήσεως με άμεση καταβολή της συντάξεως και τους χορηγούν επίδομα αρχαιότητος κατά τον χρόνο της συνταξιοδοτήσεώς τους, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
(1) ΕΕ C 171 της 15.6.2013.
Full & Egal Universal Law Academy