15.2.2014
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 45/19
Αναίρεση που άσκησε στις 27 Νοεμβρίου 2013 η Zucchetti Rubinetteria SpA κατά της αποφάσεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (τέταρτο τμήμα) στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, στην υπόθεση T-396/10, Zucchetti Rubinetteria κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(Υπόθεση C-618/13 P)
2014/C 45/35
Γλώσσα διαδικασίας: η ιταλική
Διάδικοι
Αναιρεσείουσα: Zucchetti Rubinetteria SpA (εκπρόσωποι: M. Condinanzi, P. Ziotti και N. Vasile, δικηγόροι)
Αντίδικος κατ’ αναίρεση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αιτήματα της αναιρεσείουσας
Η αναιρεσείουσα ζητεί από το Δικαστήριο:
—
Να αναιρέσει την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, δεδομένου ότι το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή στο πλαίσιο της υποθέσεως T-396/10 καθόσον η νυν αναιρεσείουσα ζητούσε την ακύρωση ή τη μείωση του προστίμου που επιβλήθηκε βάσει του άρθρου 2 της προσβαλλομένης αποφάσεως C(2010) 4185 τελικό, της 23ης Ιουνίου 2010, σχετικά με διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 101 ΣΛΕΕ και του άρθρου 53 της Συμφωνίας ΕΟΧ, στην υπόθεση COMP/39.092 — Είδη υγιεινής από κεραμικά υλικά και είδη κρουνοποιίας,
—
και, αποφαινόμενο οριστικώς επί της διαφοράς, κατά το άρθρο 61 του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ακυρώσει ή, τουλάχιστον, να μειώσει το πρόστιμο που επιβλήθηκε με την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής.
—
Εν πάση περιπτώσει, να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα αμφοτέρων των βαθμών δικαιοδοσίας.
Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα
Παράβαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον υπολογισμό των προστίμων και την εκτίμηση της σοβαρότητας της παραβάσεως, αντιφάσεις στο σκεπτικό της αποφάσεως και έλλειψη αιτιολογίας, καθώς και ατελής άσκηση της εξουσίας δικαστικού ελέγχου. Ειδικότερα, παράβαση του άρθρου 23, παράγραφοι 2 και 3, του κανονισμού (ΕΚ) 1/2003 (1) και παραβίαση των αρχών της προσωπικής ευθύνης, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχειρίσεως κατά την εφαρμογή των κυρώσεων στον τομέα της καταπολεμήσεως των συμπράξεων.
Στην αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση ενείχε αντιφάσεις και αντέβαινε στην ισχύουσα νομοθεσία, καθόσον με αυτήν γίνεται δεκτό ότι η Zucchetti Rubinetteria S.p.A. υπέπεσε σε λιγότερο σοβαρή παράβαση απ’ ό,τι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που μετείχαν στη σύμπραξη, δεδομένου ότι δεν ήταν μέλος της και δεν είχε λάβει γνώση της επεκτάσεως της συμπράξεως και σε άλλες αγορές πέραν της ιταλικής, χωρίς όμως να συναχθούν από τη διαπίστωση αυτή τα επιβεβλημένα συμπεράσματα για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου. Η εφαρμογή των ιδίων συντελεστών προσαυξήσεως και το ότι δεν έγινε δεκτό ότι συνέτρεχαν ελαφρυντικές περιστάσεις, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απόρριψη της προσφυγής και ως προς το αίτημα ακυρώσεως ή μειώσεως του επιβληθέντος προστίμου, συνιστά ως εκ τούτου παραβίαση των γενικών αρχών που μνημονεύθηκαν ανωτέρω και παράβαση των διατάξεων που διαλαμβάνονται στα σημεία 25 και 29 των κατευθυντηρίων γραμμών για τον υπολογισμό των προστίμων, καθώς και του άρθρου 23, παράγραφος 2, του κανονισμού 1/2003.
(1) Κανονισμός (ΕΚ) 1/2003 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης (ΕΕ L 1, σ. 1).
Full & Egal Universal Law Academy