(2709 S. K. m. 141) (5271 S. K. m. 34, 230, 279, 280, 289)
Yerel Mahkemece verilen hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulmakla, başvurunun ve kararın niteliği ile suç tarihine ve istinaf dilekçesi içeriğine göre dosya görüşüldü:
A) Mala zarar verme suçuna ilişkin olarak yapılan istinaf incelemesinde;
Suça sürüklenen çocuklar hakkında mala zarar verme suçundan verilen adli para cezasının miktar ve nev'i itibariyle kesin nitelikte olduğu anlaşılmakla, CMK'nun 279/1-b maddesi uyarınca suça sürüklenen çocuklar müdafilerinin bu suça ilişkin İSTİNAF BAŞVURUSUNUN REDDİNE,
B) Hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal suçlarına ilişkin olarak yapılan istinaf incelemesinde;
İstinaf başvurusunun reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Başkaca istinaf nedenleri yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 141/3. maddesinde; “...Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli yazılır....” Buna paralel hüküm içeren 5271 sayılı CMK'nın 34. maddesinde de “Hakim ve mahkemelerin her türlü kararı, karşı oy dahil gerekçeli yazılır....” hükümleri yer almaktadır.
Gerekçe; hükmün dayanaklarının akla, hukuka ve maddi olaya uygun açıklamasıdır. Gerekçenin dosyadaki bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini gösterir biçimde; geçerli, yasal ve yeterli olması gerekir. Yasal, yeterli ve geçerli bir gerekçeye dayanılmadan karar verilmesi yasa koyucunun amacına uygun düşmez.
Mahkumiyet hükmünün gerekçesinde gösterilmesi gereken noktalar ise 5271 sayılı CMK'nın 230. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre sırayla; a) İddia ve savunma, bunların dayandırıldığı ve mahkemece toplanan kanıtların neler olduğu, b) Kanıtların tartışılması, değerlendirilmesi ve reddedilen veya kanıtlama yönünden üstün tutulan ve kabul edilen kanıtlar ve nedenleri, c) Tüm bunların ışığında ulaşılan kanı; sanığın suç oluşturduğu kabul edilen eylemi, bunun yasal unsurları ve nitelendirmesi, uygulanacak kanun maddesi, d) Cezayı ağırlatan ve hafifleten yasal ve değerlendirmeye bağlı nedenlerle cezayı kaldıran yasal nedenlerin bulunup bulunmadığı, bunlara ilişkin istemlerin kabul veya reddiyle temel cezanın belirlenmesine ilişkin nedenler, e) Cezanın ertelenmesine, tedbirlerden birine çevrilmesine veya ek güvenlik tedbirinin uygulanmasına yönelik veya bu konulardaki istemlerin kabul veya reddine ilişkin dayanaklar gerekçede gösterilecektir.
Açıklanan bu usul kuralları emredici nitelikte olup uyulmaması 5271 sayılı CMK'nın 289/1-g maddesi gereğince hukuka kesin aykırılık hali oluşturmaktadır.
Bu açıklamalar ışığında;
Suça sürüklenen çocukların ikrarlarının tam olarak işlenen suça işaret etmediği, bu eylemi yapmış olabileceklerini, olayı hatırlayamadıklarını beyan etmeleri, 12/03/2016 tarihli görüntü kaydı tutanağında görüntülerde suça sürüklenen çocuk M. İ.'nin olmadığına ilişkin kayıt bulunması, dosya içerisinde bulunan CD boş olup görüntü kayıtlarını içermemesi karşısında olaya ilişkin görüntü kaydının yaşı büyük sanıkların dosyasından veya soruşturmayı yapan kolluktan temin edilerek suça sürüklenen çocuklara olay yerinin görüntü kayıtları gösterilerek beyanlarının alınması, gerekirse görüntü kayıtlarıyla ilgili bilirkişi incelemesi yapılarak suça sürüklenen çocukların hukuki durumlarının tayini gerekirken yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi, hukuka aykırı olup suça sürüklenen çocuklar müdafilerinin istinaf itirazları bu sebeple yerinde görüldüğünden 5271 sayılı CMK'nın 289/1-g ve 280/1-d maddeleri gereğince HÜKMÜN BOZULMASINA,
Dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
Mala zarar verme suçundan verilen istinaf başvurusunun reddi kararı yönünden 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 279/1-b maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde, dairemize verilecek dilekçe veya tutanağa geçirilmek üzere zabıt katibine beyanda bulunmak veyahut da bir başka İlk Derece Ceza Mahkemesi veya Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi aracılığıyla dilekçe gönderilmek suretiyle, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesi tarafından incelenmek ve İTİRAZ KANUN YOLU AÇIK olmak üzere, hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal suçları yönünden verilen kararlar yönünden KESİN olmak üzere 13.10.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)