(4734 S. K. m. 53, 54,65)
Toplantı No: 2014/012
Gündem No: 87
Karar Tarihi: 10.02.2014
Karar No: 2014/UY.IV-884
Şikayetçi: Ahmet Yüksel ORHAN (İdari Mercii Tecavüzü), MECİDİYE MAH. HÜKÜMET CAD. KIZILAY İŞ MERKEZİ KAT:1 D:3 KÜTAHYA
İhaleyi Yapan Daire: Kütahya Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü, Alipaşa Mahallesi F.S.M. Bulvarı No:33 43100 KÜTAHYA
Başvuru Tarih ve Sayısı: 28.01.2014/3548
Başvuruya Konu İhale: 2012/168334 İhale Kayıt Numaralı "Şengül Hamamı Kubbelerine Kurşun Kaplama Yapılması" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Kütahya Belediye Başkanlığı İmar İşleri Müdürlüğü tarafından 04.12.2012tarihinde diğerile yapılan “Şengül Hamamı Kubbelerine Kurşun Kaplama Yapılması” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 28.01.2014tarih ve 3548sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/524sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle, 04.01.2012 tarihli idare kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin 18.12.2013 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarenin şikâyet üzerine verdiği 26.12.2013 tarihli cevabın kendisine bildirilmesi üzerine 18.01.2013 tarihinde dava açıldığı, 31.01.2013 tarihinde Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin E:2013/53 K:2013/25 sayıyla alınan Karar uyarınca idari merci tecavüzü nedeniyle dava dilekçesinin Kamu İhale Kurumuna tevdiine karar verildiği, anılan Mahkeme kararı ve ekinde yer alan dava dilekçesinin 28.01.2014 tarih ve 3548 sayı ile Kurum kayıtlarına alındığı anlaşılmıştır.
Yapılan incelemede başvuruyu konu ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun istisnalar başlıklı 3’üncü maddesinin (i) bendi kapsamında yapıldığı ve işin “2012/168334 İhale Kayıt Numaralı Şengül Hamamı Kubbelerine Kurşun Kaplama Yapılması” işi olduğu anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kanun’un “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinin (i) bendinde “21.7.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki kültür varlıklarının rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirme, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına ilişkin mal ve hizmet alımları, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir.” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Kurumu’nun görevleri 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bu görevlerin arasında anılan Kanuna göre yapılan ihalelere ilişkin itirazen şikâyet başvurularını inceleyerek sonuçlandırmak görevi bulunmaktadır. İncelemeye konu ihalenin anılan Kanun kapsamında olmadığı anlaşıldığından ve kapsamda yer almayan bu ihalede idarenin kararına karşı yetkili idare mahkemesine başvurulması gerektiğinden 4734 sayılı Kanuna tabi olmayan ihale ile ilgili olarak Kamu İhale Kurumu’nun inceleme görev ve yetkisi bulunmamaktadır.
Ayrıca başvuru dilekçesine başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenmediği, 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi (j) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırıldığına dair banka dekontunun eklenmediği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)