(4734 S. K. m. 54, 65)
Toplantı No: 2014/019
Gündem No: 34
Karar Tarihi: 05.03.2014
Karar No: 2014/UH.III-1208
Şikayetçi: Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti., RASİMPAŞA MAH. YAVUZTÜRK SOK. NO:5/5 İSTANBUL
İhaleyi Yapan Daire: İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Başıbüyük Mah. Atatürk Cad. No: 1 34840 İSTANBUL
Başvuru Tarih ve Sayısı: 04.02.2014/4401
Başvuruya Konu İhale: 2013/161233 İhale Kayıt Numaralı "2014- 2015 Yılları Özel Güvenlik Hizmeti Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 12.12.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2014- 2015 Yılları Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin 23.01.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.01.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 04.02.2014 tarih ve 4401 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.02.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/620 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,12.12.2013 tarihinde yapılan söz konusu ihaleye teklif sundukları, 23.01.2014 tarih ve 3535 sayı ile idare kayıtlarına alınan şikâyet dilekçelerinde özetle; 17.01.2014 tarihinde taraflarına tebliğ edilen ihale kararında en avantajlı fiyat olarak Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizm. Ltd. Şti. ile GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın belirlendiği ve firmalarının da en avantajlı ikinci fiyat olarak belirlendiği, ihale sürecinde kârsız yaklaşık maliyetin altında fiyat teklifi sunan firmalardan aşırı düşük fiyat açıklaması istendiği, Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizm. Ltd. Şti. ile GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın açıklaması uygun görülerek ihalenin söz konusu İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, halbuki İş Ortaklığı’nın aşırı düşük fiyat açıklamasında sunduğu belge ve bilgilerin Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliği’nin 41 ve 59’uncu maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine uygun olmadığı, idareye yapmış oldukları başvurunun reddedildiği,
1) Teknik Şartname’nin 21.3.1.1 ve 21.3.1.2’nci maddelerinde özellikleri belirtilen 1 adet araç ve 2 adet ATV motorsikletin yakıt hariç tüm giderlerinin yükleniciye ait bulunduğunun belirtildiği, ihale kararında ihalenin üzerinde kaldığı bildirilen Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizm. Ltd. Şti. ile GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın bu araçlarla ilgili açıklamalarında mali müşavirin özel amaçlı raporunda makine ekipman taşıtlar demirbaş parkuruna kayıtlı 1 adet aracın 39.960,00 TL, 2 adet ATV motorsikletin 9.984,00 TL ve toplamda 49.944,00TL değerinde olduğunun serbest muhasebeci mali müşavir tarafından onaylandığının belirtildiği ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin araç bedeli olarak fiyat sunduğu, sanki iş bitiminde araçların idareye teslim edilecekmiş gibi düşünüldüğü, sunulan mali müşavir raporunun Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine göre araçların kendi malı olduğunu gösteren bir belge olduğu, isteklinin bu araçlara ilişkin (şartname gereği akaryakıt gideri hariç) birim fiyat cetvelinde bir gider öngörüldüğü, ancak bu araçlara ilişkin amortisman, kasko, arıza bakım, vergi, periyodik bakım, egzoz muayene, trafik sigortası, taşıt pulu, lastik gideri vb. giderlerin hiçbirinin tevsik edici bir belge ile belgelendirilmediği, araçların istekliye ait olması durumunda aşırı düşük fiyat sorgulamasında araçlarla ilgili tüm giderlerin tevsik edici belgelerle belgelendirilmesi gerektiği, araçlara ilişkin giderlerin tevsik edici belgelerle belgelendirilmemesinin amortisman giderleri yönünden anılan Yönetmeliğin 41 ve 59’uncu maddelerine, araçlara ait kasko, trafik sigortası, periyodik bakım, muayene, vergi, egzoz muayenesi, taşıt pulu ve diğer giderler yönünden Yönetmeliğin 59 ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddelerinde belirtilen hükümlere uygun olmadığı, dolayısıyla ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirmeye alınmaması gerektiği, idarenin itiraza cevabında “Özel güvenlik hizmetinin Kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir.” maddesini öne sürerek araçla ilgili açıklama yapmasına gerek olmadığına dair bir yaklaşımda bulunulduğu, fakat birim fiyat teklif cetvelinde araçlara ait ayrı satırlar açıldığından yakıt hariç bir maliyet gerektiğinin görüldüğü, Kurulun emsal kararlarında da araç maliyetlerinin nasıl açıklanacağının belirtildiği,
2) İhale üzerinde bırakılan İş Ortaklığı’nın Sümerler Kurumsal Tem. ve Sağ. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.nden alınan proforma fatura sunarak açıklama yaptığı ve proforma faturanın muhasebeci mali müşavir Şükran GEGİN tarafından “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” yazılarak onaylandığının görüldüğü, EK-O.5 tutanağının incelenmediği, proforma fatura tarihi ile EK-O.5 tarihlerinin uyumluluğunun incelenmesi ve EK-O.5’in bütün sayfalarının imzalanması gerektiği, GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin özel amaçlı raporundaki makine ekipman taşıtlar ve demirbaş parkuruna kayıtlı olduğuna dair raporunda mali müşavir Şükran GEGİN tarafından onaylandığının görüldüğü, kıyafet proforması ve araçlarla ilgili raporu imzalayan ve onaylayan mali müşavirin aynı kişi olmasının dikkat çekici olduğu, mutlaka Ek-O.5 tutanaklarının incelenmesi gerektiği,
3) Mali mesuliyet sigortası ile ilgili olarak ihale üzerinde bırakılan firmanın birim fiyat teklif cetvelinde vermiş olduğu fiyatın 563 kişi için verilen fiyatı karşılamadığı, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası tarife ve talimatlarına göre A.Tarife başlıklı maddesinin 5’inci sırasından teminatlandırıldığı belirtilse de kararın incelenmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adı “2014- 2015 Yılları Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” olarak belirtilmiştir.
Sözleşme Tasarısı’nın“İş tanımı” başlıklı 5’inci maddesinde, sözleşme konusu iş “01.01.2014- 31.12.2015 tarihleri arasında 563 (beşyüzaltmışüç) personel ile özel güvenlik hizmet alımı” olarak tanımlanmıştır.
12.12.2013 tarihinde yapılan söz konusu ihaleye 7 isteklinin teklif verdiği, 13.01.2014 tarihli kesinleşen ihale kararında, Bakartaş Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklif zarfından geçici teminat ve banka referans mektubunun çıkmaması nedeniyle, Uzay Güvenlik Danış. ve Özel Eğitim Hiz. Tic. A.Ş. - Murat Özel Güvenlik ve Koruma Hizm. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 23.864.288,32TL’lik teklifinin idarece belirlenen 23.595.310,92TL tutarındaki yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu tespit edildiğinden tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, Global Koruma ve Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.nin 22.944.535,32 TL ve Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti.nin 22.865.342,63 TL ile Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. - GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 22.834.848,18 TL’lik tekliflerinin kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kaldığı tespit edildiğinden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4’üncü hükmüne göre aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, Global Koruma ve Güvenlik Hizm. Ltd. Şti. ile Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti.nin giyim gideri ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedeli için yaptıkları aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmaması sebebiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. - GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının ise Kamu İhale Genel Tebliği’nin hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi başlıklı 79’uncu maddesine uygun olduğuna ve ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren Erpa Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. - GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın uhdesinde bırakılmasına, Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hizm. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
İhaleye ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi (KDV hariç), resim, harç, eğitim ve benzeri giderler, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
İşin süresi 01/01/2014 ve 31/12/2015 tarihleri arasını kapsamaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunca 16 yaşını doldurmuş işçiler için 1 aylık Asgari Ücret olarak "1 Temmuz 2013-31 Aralık 2013" tarihleri arasında geçerli olarak kabul edilen Brüt "1021,50 TL" esas alınmalıdır.
2014-2015 yılları için tatil gün sayısı toplam 29 gündür.
Çalışacak toplam personel sayısı 563 kişi dir.
1- Koruma ve Güvenlik Personeli(En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.) Bürüt Asgari Ücretin %14 fazlası 110 kişi 24 ay
2-Koruma ve Güvenlik Personeli(En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.) Bürüt Asgari Ücretin %19 fazlası 392 kişi 24 ay
3-Koruma ve Güvenlik Personeli(Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak) Bürüt Asgari Ücretin %25 fazlası 39 kişi 24 ay
4-Koruma ve Güvenlik Personeli(En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak) Bürüt Asgari Ücretin %30 fazlası 17 kişi 24 ay
5-Koruma ve Güvenlik Personeli (Güvenlik Amiri) (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak) Bürüt Asgari Ücretin %50 fazlası 4 kişi 24 ay
6-Koruma ve Güvenlik Personeli -Proje Sorumlusu (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve
ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak) Bürüt Asgari Ücretin %53 fazlası 1 kişi 24 ay
7- Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.)(Brüt Asgari Ücretin %14 Fazlası)-42 Kişi * 29 Gün)
8- Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.)(Brüt Asgari Ücretin %19 Fazlası)-211 Kişi * 29 Gün)
9- Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak)(Brüt Asgari Ücretin %25 Fazlası)-11 Kişi * 29 Gün)
10- Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak)(Brüt Asgari Ücretin %30 Fazlası)- 5 Kişi * 29 Gün)
11- Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri -Güvenlik Amiri (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken sartlan taşımak.) (Brüt Asgari Ücretin %50 Fazlası)- 1 Kişi * 29 Gün)
12- Fazla Çalışma Ücreti (En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.) (Brüt Asgari Ücretin % 14 Fazlası) (400 saat *24 ay)
13- Fazla Çalışma Ücreti (En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak.) (Brüt Asgari Ücretin % 19 Fazlası) (945 saat *24 ay)
14- Fazla Çalışma Ücreti (Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak)(Brüt Asgari Ücretin % 25 Fazlası) (150 saat *24 ay)
15- Fazla Çalışma Ücreti (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak) (Brüt Asgari Ücretin % 30 Fazlası) (65 saat *24 ay)
16- Fazla Çalışma Ücreti- Güvenlik Amiri (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği taşıması gereken şartları taşımak. ) (Brüt Asgari Ücretin % 50 Fazlası) (22 saat *24 ay)
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yemek Gideri:
Çalışan personelin yemek ihtiyaçları yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak, yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkanı verilecektir. İstekliler de tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.
Yol Giderleri:
- Çalışan Personelin yol ihtiyacı isteklilerce ayni olarak (aylık 26 gün üzerinden gidiş dönüş tam elektronik kart-akbil şeklinde) karşılanacak olup, İETT Müdürlüğü'nün ücret tarifesi üzerinden K.D.V hariç olarak teklif fiyata dahil edilecektir.
Giyecek Giderleri:
- Cinsi, nevi ve adedi teknik şartnamede açıkça belirtilen kıyafetler her bir personele ayni olarak verilecek olup, Kıyafetler 5188 Sayılı Kanun ve İkincil mevzuata uygun olacaktır.
25.3.3. Malzeme giderleri:
Cinsi ve Miktarı teknik şartnamede belirtilen, personellerin standart kullanacağı malzeme ve teçhizatlar, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.23. maddesine istinaden yüklenici tarafından karşılanacak olup, işin bitiminde yükleniciye iade edilecektir.
Ayrıca Süreyyapaşa E.A.H için istenilen ve teknik şartnamede özellikleri belirtilen 1 adet ARAÇ ve 2 adet ATV'ye ait ( İDARE TARAFINDAN KARŞILANACAK AKARYAKIT GİDERİ HARİÇ )tüm giderler teklif fiyata dahildir.
25.3.4. Diğer giderler:
5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Hükmü gereği yürürlükteki tarife ve talimatlar doğrultusunda yaptırılması zorunlu olan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigorta Bedeli Teklif Fiyata dahildir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Sigorta Risk Prim Oranı olarak da (% 2) esas alınmalıdır.” düzenlemesine,
Anılan Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır. 46.1.1. 07.05.2004 tarih ve 25455 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 28.04.2004 tarih ve 2004/7221 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenen Fiyat Farkı Kararnamesinin 8. maddesi hükümleri doğrultusunda uygulama yapılacaktır...” düzenlemesine,
Teknik Şartname’nin “Kıyafet, Yemek, Yol Bedeli, Sosyal Haklar” başlıklı 21’inci maddesinde “21.1. 5188 sayılı Kanunun 13. ve Uygulama Yönetmeliğinin 22. maddelerinde sözü edilen aşağıdaki Kıyafetler (Üniformalar)den, işe başlama tarihinden itibaren yazlık ve kışlık olan kıyafetler mevsim şartlarına göre bizzat firma tarafından Genel Sekreterliğin ve/veya sağlık tesislerinin öngördüğü tarihte her güvenlik personeline imza karşılığı verilecektir. Bu imzalı belgeler malzemelerin (üniformaların) teslimini izleyen ayda hakkedişleriyle birlikte idareye teslim edilecektir.
21.2.Güvenlik Personeline Verilecek Olan Kıyafetler - 1 (Bir) Yıllık İhtiyaç Listesi
…” düzenlemesine,
Teknik Şartname’nin “Özel Güvenlik Görevlilerine Kullandırılacak Araç Listesi” başlıklı 21.3.1’inci maddesinde “Yüklenici tarafından hizmet konusu iş aşağıdaki kurum/kurumlarda ve aşağıdaki araç/araçlarla (motorsiklet dahil) ifa edilecektir. Şöyle ki:
21.3.1.1. Süreyyapaşa EAH için 1 (bir) Adet araç şartnamesi şöyledir:
21.3.1.1.1. Motor hacmi en az 1290 cc olmalıdır.
21.3.1.1.2. Araç en az 2011 model ve en fazla 40.000 km’de olmalıdır.
21.3.1.1.3. Kasa tipi 4 (dört) tarafı camlı yüksek tarzda (Doblo, Combo, Caddy; Kango vs.) olmalıdır.
21.3.1.1.4. Beygir gücü en az 90 hp olmalıdır.
21.3.1.1.5. Güvenlik donanımında en az ABS, ASR olmalıdır.
21.3.1.1.6. Aracın tüm giderleri (akaryakıt hariç- akaryakıt idareye aittir.) yükleniciye aittir.
21.3.1.2. Süreyyapaşa EAH için 2 (iki) Adet motorsiklet (ATV) şartnamesi şöyledir:
21.3.1.2.1 Motor hacmi en az 350 cc. olmalıdır.
21.3.1.2.2. Motorsiklet en az 2011 model ve en fazla 20.000 km.’de olmalıdır.
21.3.1.2.3.Kasa tipi 4 (Dört) tekerlekli Off-Road tarzda olmalıdır.
21.3.1.2.4. Frenler disk olmalı ve su soğutmalı olmalıdır.
21.3.1.2.5. Çekiş tipi 4*4 olmalıdır.
21.3.1.2.6. Tek silindirli, otomatik veya düz vites olmalıdır.
21.3.1.2.7. Motorsikletin tüm giderleri (akaryakıt hariç- akaryakıt idareye aittir.) yükleniciye aittir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
İnceleme konusu ihale, birim fiyat teklif alınmak suretiyle yapılmış olup, birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
İhale kayıt numarası: 2013/161233
A1
B2
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
Miktarı
Teklif Edilen4 Birim Fiyat
Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/
saat
1
Koruma ve Güvenlik Personeli(En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.)Asgari Ücretin %14 Fazlası
AY
110
24
2
Koruma ve Güvenlik Personeli(En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.)Asgari Ücretin %19 Fazlası
AY
392
24
3
Koruma ve Güvenlik Personeli(Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak)Asgari Ücretin %25 Fazlası
AY
39
24
4
Koruma ve Güvenlik Personeli(En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak)Asgari Ücretin %30 Fazlası
AY
17
24
5
Koruma ve Güvenlik Personeli - Güvenlik Amiri (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartlan tasımak.)Asgari Ücretin %50 Fazlası
AY
4
24
6
Koruma ve Güvenlik Personeli(Proje.Sor.)En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartlan tasımak.Asgari Ücretin %53 Fazlası
AY
1
24
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen4Birim Fiyat
Tutarı
1
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.)(Brüt Asgari Ücretin %14 Fazlası)-42 Kişi * 29 Gün)
GÜN
1.218
2
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.)(Brüt Asgari Ücretin %19 Fazlası)-211 Kişi * 29 Gün)
GÜN
6.119
3
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak)(Brüt Asgari Ücretin %25 Fazlası)-11 Kişi * 29 Gün)
GÜN
319
4
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri(En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak)(Brüt Asgari Ücretin %30 Fazlası)- 5 Kişi * 29 Gün)
GÜN
145
5
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri -Güvenlik Amiri (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartlan tasımak.) (Brüt Asgari Ücretin %50 Fazlası)- 1 Kişi * 29 Gün)
GÜN
29
6
Fazla Çalışma Ücreti (En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.) (Brüt Asgari Ücretin % 14 Fazlası) (400 saat *24 ay)
SAAT
9.600
7
Fazla Çalışma Ücreti (En az lise veya dengi okul mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak.) (Brüt Asgari Ücretin % 19 Fazlası) (945 saat *24 ay)
SAAT
22.680
8
Fazla Çalışma Ücreti (Ez az 2 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak)(Brüt Asgari Ücretin % 25 Fazlası) (150 saat *24 ay)
SAAT
3.600
9
Fazla Çalışma Ücreti (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartları tasımak) (Brüt Asgari Ücretin % 30 Fazlası) (65 saat *24 ay)
SAAT
1.560
10
Fazla Çalışma Ücreti- Güvenlik Amiri (En az 4 yıllık üniversite mezunu ve ilgili mevzuatı gereği tasıması gereken sartlan tasımak. ) (Brüt Asgari Ücretin % 50 Fazlası) (22 saat *24 ay)
SAAT
528
11
Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası (24 Ay)
KİŞİ
563
12
1 Adet Araç-Kasa Tipi 4(Dört) Tarafı Camlı Yüksek Tarzda( Doblo, Combo,Caddy,Kango v.s)
AY
24
13
2 Adet Atv -Kasa Tipi 4(Dört) Tekerlekli Off-Road Tarzda
AY
24
II. ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37’nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde ise “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden işçilik hesaplama modülü kullanılarak % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.
79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.
79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.
…
79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanun’un 38’inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,
ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,
d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,
e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 51’inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.
İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.
Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)
79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
….
79.4.2.9. İstekli tarafından perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarının kullanılması halinde, ilgili mala ait sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan bir fiyatı gösteren mağaza veya market yönetimince onaylanmış kataloğu sunması yeterlidir.
…
79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.
…
79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.
(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.
(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.
Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.
Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.
…
79.4.2.20. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; malzeme ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.
79.4.2.21. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme giderleri ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecektir. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacaktır.
….
79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir…” açıklamasına yer verilmiştir.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde yer alan düzenlemeler esas alınmak suretiyle KİK işçilik hesaplama modülünde yapılan hesaplamada asgari işçilik maliyeti ve %3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri toplamının 21.521.693,92 TL olduğu ve bu tutarın söz konusu ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini oluşturduğu anlaşılmıştır.
İdarece ihale üzerinde bırakılan istekliye hitaben düzenlenen 13.12.2013 tarihli yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, söz konusu yazıda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi gereği tekliflerinde yer alan maliyet bileşenlerine ilişkin açıklama istenildiği anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin 18.12.2013 tarihli yazı ekinde yer alan aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde,
Anılan isteklinin açıklamaları kapsamında teklifinde yer alan maliyet bileşenlerini göstermek üzere sunduğu genel maliyet icmalinde hizmetin yürütülmesinde çalışacak personele ilişkin işçilik maliyetinin, giyim giderinin, özel güvenlik mali sorumluluk sigortasının (24 ay), araç giderinin, yol bedeline ilişkin kart bedelinin ve firma kârının eklenmesi suretiyle toplam teklif maliyetinin hesaplandığı görülmüştür.
İhale konusu iş kapsamında bulunan işçilik maliyetini tevsik etmek üzere KİK işçilik hesaplama modülü üzerinden yapılan hesaplamaları gösteren çıktıların, araç maliyetini tevsik etmek üzere ilgili meslek mensubu tarafından düzenlenen “Makine, Ekipman, Taşıtlar ve Demirbaş Parkuru”na ilişkin özel amaçlı raporun, giyim bedelini tevsik etmek üzere alınan proforma faturanın, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedelini tevsik etmek üzere bölge müdürlüğünce onaylı poliçenin, yol bedelini tevsik etmek üzere İETT Toplu Taşıma Ücret Tarifesinin sunulduğu anlaşılmıştır.
1) İhaleye ait birim fiyat teklif cetvelinde ihale konusu iş kapsamında kullanılması öngörülen araçlara ilişkin 2 ayrı iş kaleminin açıldığı, bu iş kalemlerinde 1 adet araç-kasa tipi 4 (dört) tarafı camlı yüksek tarzda (doblo, combo,caddy,kango v.s) ile 2 adet atv -kasa tipi 4 (dört) tekerlekli off-road tarzda olmak üzere toplam 3 adet araç için birim fiyat teklif istenildiği anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamasında; söz konusu toplam 3 aracın maliyetini tevsik etmek üzere ilgili Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından düzenlenen 12.12.2013 tarihli “özel amaçlı rapor” sunulduğu, söz konusu raporun GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin makine, ekipman, taşıtlar ve demirbaş parkuru tespitlerini içerdiği, buna göre şirket demirbaş kayıtlarında kıymet bedeli 39.960 TL olan 1 adet “2012 model Renault yeni kango multix ext. Edit. 1.5 DCI kamyonet panelvan” araç ile kıymet bedeli toplam 9.984 TL olan 2 adet “2013 model kuba 400 cc. 4x4 kasa tipi off-road tarzda otomatik ATV” araca ilişkin bedellerin aşırı düşük teklif açıklamasında araç maliyeti olarak gösterildiği, anılan tutarların birim fiyat teklif cetvelinde teklif edilen tutarlar ile aynı olduğu görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.23’üncü maddesinde özel güvenlik hizmet alımlarında özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyeceği belirtildiğinden şikayete konu ihalede güvenlik hizmetinin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulduğu anlaşılan toplam 3 adet aracın akaryakıt ve diğer maliyetlerinin önemli teklif bileşeni olarak kabul edilemeyeceği, dolayısıyla aşırı düşük teklif açıklamasında bu giderlere ilişkin öngörülen maliyetin tevsik edilmesi gerekmediği anlaşılmıştır. Ayrıca, şikâyete konu ihalede idarece İdari Şartname’nin 25.3.3 ve Teknik Şartname’nin 21.3.1’inci maddesinde akaryakıt giderinin idareye ait olduğu belirtildiğinden, ihale dokümanı uyarınca akaryakıt giderine ilişkin bir maliyet de hesaplanmasının gerekmediği belirlenmiştir.
Diğer yandan şirket demirbaşına kayıtlı olduğu ve dolayısıyla şirketin kendi malı olduğu anlaşılan bu araçlara ilişkin araç bedeli olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından amortisman bedelinin gösterilmesi mümkün bulunmakla birlikte, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1’inci maddesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesinde amortisman giderinin %3 sözleşme giderleri ve genel giderler içerisinde yer aldığı belirtildiğinden söz konusu ihalede aracın temin edilmesine ilişkin ayrıca bir bedel öngörülmesi gerekmediği, araç temin bedeli ile akaryakıt gideri dışında kalan araca ilişkin diğer giderlerin (bakım-onarım, sigorta vs) ise anılan Tebliğ’in 79.4.2.23’üncü maddesi gereğince önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyeceği anlaşıldığından ve aşırı düşük teklif açıklamasında önemli teklif bileşeni olmayan gider kalemlerinin tevsik edilmesi gerekmediğinden araçların bahse konu diğer giderlerine ilişkin olarak bir bedel öngörülmesinin yeterli olduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla, ihale üzerinde bırakılan isteklinin açıklamasında araçların bahse konu diğer giderlerine ilişkin bir bedel öngörmesinin yeterli olduğu, ayrıca açıklamayı tevsik eden bilgi ve belge sunmasının gerekmediği anlaşıldığından ve anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamasında araçların maliyetine ilişkin öngörülen bedeller ile birim fiyat teklif cetvelinde teklif edilen tutarların aynı olduğu anlaşıldığından yapılan açıklamada mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
2) İhaleye ait İdari Şartname’nin 25.3.2’nci maddesinde cinsi, nevi ve adedi Teknik Şartname’de belirtilen giysilerin ayni olarak personele verileceği belirtildiğinden giyim giderinin teklif maliyetine dahil olduğu anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında Teknik Şartname’nin 21.2’nci maddesinde sayısı ve özellikleri belirtilen giysilere ilişkin öngördüğü bedeli belgelendirmek üzere Sümerler Kurumsal Temizlik ve Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nden alınan toplam tutarı 56.019 TL olan 12.12.2013 tarihli proforma faturayı sunduğu, söz konusu proforma faturanın ilgili meslek mensubu tarafından onaylandığı ve kaşelendiği, proforma faturanın üzerinde satışlar üzerinden açıklama yapılması durumunda bulunması gereken “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin bulunduğu görülmüş olup açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine uygun olduğu anlaşılmıştır.
Diğer yandan ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük açıklamasında araç giderini tevsik etmek üzere sunduğu GSM Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. adına düzenlenen özel amaçlı raporun da aynı meslek mensubu tarafından düzenlenerek onaylandığı görülmüştür.
İdarece şikâyete verilen cevapta, proforma fatura sahibi Sümerler Kurumsal Temizlik ve Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nin kayıtlı olduğu Ticaret Sicili Gazetesinde firmanın tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin alımı, satımı, imalatı, ithalatı ve ihracatı üzerinde faaliyet gösterdiği ve proforma faturada yer alan maliyetlerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle uyumlu olduğunun tespit edildiği ifade edilerek şikâyetin reddine karar verildiği belirtilmiştir.
Giyim bedelini tevsik etmek üzere sunulan proforma faturanın ekinde Ek.05 maliyet/satış tutarı tespit tutanağının sunulmadığı görülmekle birlikte; Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.15’inci maddesinde, proforma faturanın dayanağı olan maliyet/satış tutarı tespit tutanağının proforma fatura ekinde idareye verilmesinin zorunlu olmadığı, gerek görülmesi durumunda ihaleyi yapan idarenin proforma faturaya ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebileceği belirtildiğinden ve mevzuata uygun sunulduğu tespit edilen proforma faturaya ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağının incelenmek üzere ilgili meslek mensubundan istenilmesine idarece gerek duyulmadığı anlaşıldığından idarece tesis edilen işlemlerde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Ayrıca başvuru sahibi tarafından itirazen şikâyet dilekçesinde “kıyafet proforma faturası ve araçlarla ilgili raporu imzalayan ve onaylayan mali müşavirin aynı kişi olmasının dikkat çekici olduğu” ifadesine yer verildiği görülmekle birlikte mevzuatta farklı şirketlere ait her iki belgenin de aynı meslek mensubu tarafından onaylanmasına engel bir düzenleme bulunmadığından bu husustaki iddianın da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
3) Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedelini belgelendirmek üzere Orangrup Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından hazırlanan 563 kişinin 31.12.2013-31.12.2014 tarihleri arası 1 yıllık sigorta bedeli olarak toplam 61,93 TL prim tutarı öngören fiyat teklifi poliçesinin sunulduğu, poliçe üzerinde “Teklifin kabulü ile poliçeleşmesi halinde teminat limitlerinin değişmemesi kaydı ile iş bu poliçe vade bitiminde aynı prim ve şartlarla yenilenecektir.” ibaresinin yer aldığı ve anılan poliçenin Sompo Japan Sigorta Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından da onaylandığı, ilaveten poliçe ekinde Sompo Japan Sigorta Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen teyit yazısının yer aldığı, bu teyit yazısında da “Teklifin kabulü ile poliçeleşmesi halinde teminat limitlerinin zorunlu olarak değişmemesi kaydı ile iş bu poliçe vade bitiminde aynı prim ve şartlarla yenilenecektir.” ifadesine yer verilerek 24 aylık prim tutarının 123,86 TL olduğunun belirtildiği görülmüştür. Yapılan açıklamada işin süresi olan 24 ay için öngörülen 123,86 TL’lik özel güvenlik sigortası bedelini tevsik etmek üzere sunulan belgelerin mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır.
Diğer yandan, sigorta teklifinde yer alan teminatların Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatının A. Tarife başlıklı maddesinin 5’inci sırasında (Personel Sayısı: 501-1000) yer alan teminat bedelleri ile uyumlu olduğu ve aşırı düşük teklif açıklamasında öngörülen özel güvenlik sigortası bedelinin birim fiyat teklifinde verilen fiyatla örtüştüğü görüldüğünden başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun bulunmadığına ilişkin iddiaları yerinde bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)