(4734 S. K. m. 38, 54, 65)
Toplantı No: 2016/006
Gündem No: 25
Karar Tarihi: 20.01.2016
Karar No: 2016-UH.I-234
Şikayetçi: Çelikkan Yemek Pazarlama San.Ve Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 30.12.2015 / 100952
Başvuruya Konu İhale: 2015/144844 İhale Kayıt Numaralı "Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Malzemeli Hazır Yemek Satın Alınması, Hizmete Sunumu Ve Sonrası Temizliği Hizmet Alımı İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ
BAŞVURU SAHİBİ: Çelikkan Yem. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
Yeşilkent Mah. Havaalanı Yolu Bulvarı. No: 139/A Şahinbey/GAZİANTEP
İHALEYİ YAPAN İDARE: Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü,
Güvenevler Mah. Hoca Ahmet Yesevi Cad. No: 1 27060 Şehitkamil/GAZİANTEP
BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/144844 İhale Kayıt Numaralı “Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Malzemeli Hazır Yemek Satın Alınması, Hizmete Sunumu ve Sonrası Temizliği Hizmet Alımı İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından 03.12.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Gaziantep Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Malzemeli Hazır Yemek Satın Alınması, Hizmete Sunumu ve Sonrası Temizliği Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Çelikkan Yem. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 23.12.2015 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 23.12.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.12.2015 tarih ve 100952 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.12.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/3553 sayılı itirazen şikayet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle, idareye sundukları aşırı düşük teklif açıklamasında işçilik giderlerine ilişkin hesapladıkları 1.273,50 TL tutarındaki asgari ücretin 1.560,04 TL olarak belirlenmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Danıştay 13’üncü Dairesinin 2013/1807 sayılı kararında “Bu durum karşısında; fiyat farkı verilmesi öngörülmeyen uyuşmazlığa konu ihalede, istekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulamasına yapılan açıklamalarda personel gideri için asgari işçilik ücretinin altında bir maliyet hesaplanmaması gerekmekle birlikte, asgari işçilik ücretinin dönemsel değişikliklerine ilişkin yukarıda aktarılan belirsizlik karşısında ihale üzerinde bırakılan isteklinin personel gideri hesaplanmasında ihale tarihini içinde bulunduğu dönemde geçerli olan asgari işçilik ücretine dayalı olarak açıklamada bulunmasının mevzuata aykırılık taşımadığının kabulü gerekmektedir” denildiği, ayrıca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.3, 79.1 ve 79.3.5’inci maddelerinde yer alan açıklamalar ile İdari Şartname’nin 25.3.1’nci maddesinde yer alan düzenlemeler değerlendirildiğinde, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde asgari ücretin 1.273,50 TL olarak kabul edilmesi gerektiğinin anlaşıldığı, idarece KİK işçilik modülü hesabında yer alan personel giderlerine yönelik maliyet unsurları dikkate alınarak belirlenen 1.560,04 TL asgari ücret tutarının ise personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde geçerli olduğu, ayrıca konu ile ilgili 2015/UH.I-2873 sayılı Kurul kararının da bulunduğu, açıklanan nedenlerle asgari ücreti yanlış hesapladıkları gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’nci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b)Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.
…
78.3.Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirtilmesi halinde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.
…
78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.
…
78.11. İsteklilerin tekliflerini ilgili mevzuatına göre idari şartnamede belirlenen kısa vadeli sigorta kolları prim oranını dikkate alarak hazırlamaları gerekmektedir…” hükmü,
Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.
79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
…
79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.
Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana çiğ girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek-H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Ana çiğ girdi ibaresinden ilgili yemeğin pişirilmesi için gerekli temel girdiler anlaşılır. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.
Örneğin; 1.000 öğün yemek alımı için çıkılan bir ihalede, birim fiyat olarak 5 TL teklif veren bir isteklinin, 5.000 TL olan toplam teklif bedelinin aşırı düşük olarak değerlendirilmesi ve istekli tarafından sunulan Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelinde “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,90 olarak belirtilmesi halinde, teklifin 4.500 TL’sinin ana çiğ girdi ile işçilik toplamını içerdiği kabul edilir ve isteklinin sadece bu kısma ilişkin açıklama yapması gerekir. Teklifin 500 TL’lik kısmının ise yardımcı giderlere ilişkin olduğu kabul edildiğinden, bu kısma ilişkin açıklama yapılması gerekmemektedir.
Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, ana çiğ girdi maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79.2.2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.
79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.
79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.
…
79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklaması,
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak işçi maliyeti işveren katkıları dahil, ulaşım, sigorta vergi, resim, harç sözleşme giderleri ile diğer bütün giderler yükleniciye aittir. Teknik şartnamede diğer detaylar belirtilmiştir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti: Alımı yapılacak olan hizmet malzemeli yemek alımı kapsamında olduğundan, Personel ücretleri yüklenicinin kendisi tarafından karşılanacağından ücretlerin belirlenmesinde yürürlükteki asgari ücretten az olmamak üzere yüklenici tarafından belirlenecektir. Çalıştırılacak olan 1 (bir) adet Gıda mühendisinin ücreti ise firmadan ödenmek üzere seçmede önceliğin kurumumuzda olması şartıyla yine çalışma saatleri kurum tarafından belirlenecektir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir. %2” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “Çalışanların yiyeceği, içeceği ve ulaşımı” başlıklı maddesinde “…9.7.Toplam çalıştırılacak personel sayısı, öğrencinin okulda tam olduğu aylarda en az (15) kişidir. Bu sayı Yüklenici veya temsilcisi ile (16) kişidir.
9.8 Hizmetin yürütülmesi için gerekli işçi sayısı ve nitelikleri aşağıda gösterilmiştir. İdari konumdakiler bunların dışındadır.
9.9.Toplam çalıştırılacak personel sayısı, öğrencinin okulda tam olduğu aylarda 16(On altı)’dir (Sadece yarıyıl tatili ve yaz tatilinde, yemek hizmeti alacak öğrenci sayısına göre, hizmet aksatılmayacak şekilde idarenin bilgisi dahilinde daha az personel çalıştırılabilecektir.)
…
(MADDE 5 ) İSÇİLERİN NİTELİKLERİ/SAYILARI:
1- Şirket Mesul Müdürü1 adet
2- Gıda Mühendisi veya Diyetisyen1 adet
3- Aşçıbaşı (Diplomalı veya bon servisli)1 adet
4- Aşçı (En az 3 yıl tecrübeli ve bonservisli)2 adet
5- Mutfak görevlisi1 adet
6- Meydancı-Bulaşıkçı4 adet
7- Garson6 adet…” düzenlemesi yer almaktadır.
Malzemeli yemek alımı ihalelerinde aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirilmesine yönelik olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nde, teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin “ana çiğ girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H.4) hazırlayarak açıklamaları kapsamında sunması ve açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti) / Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerektiği, oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği açıklamasına yer verilmiştir.
İhale işlem dosyası içerisinde gönderilen belgeler üzerinden ihale süreci incelendiğinde;
Başvuruya konu ihalede 5 adet ihale dokümanı satın alındığı, ihaleye 4 isteklinin teklif sunduğu, 04.12.2015 tarihli ihale komisyonu kararında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1.’inci maddesinde yer alan “Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.” açıklaması uyarınca sınır değerin 1.740.490,63 /1,30 = 1.338.838,95 TL olarak belirlendiği ve söz konusu sınır değerin altında teklif sunduğu tespiti yapılan Temaktürk İnş. Tur. Taah. A.Ş. ile başvuru sahibi Çelikkan Yem. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesine karar verildiği,
Bunun üzerine idarece 04.12.2015 tarihili aşırı düşük teklif açıklama talebi konulu yazıların anılan isteklilere gönderildiği, gönderilen söz konusu yazılarda açıklama istenilen bileşenlere ilişkin “…İşe ait teknik şartname verileri esas alınarak verilen mevsimine göre örnek haftalık yemek listesinden en az iki mevsim üzerinden (Sonbahar ve Kış Mevsimleri) menü hazırlama giderleri ile malzeme haricinde yemeğe yansıyan diğer giderler ( Gaz gideri, elektrik ve su gideri, damacana su gideri, ekmek gideri, işçilik gideri, personel giyim gideri, işçinin yemek maliyeti gideri, tek kullanımlık ambalaj maliyeti, işçilerin portör muayene giderleri, demirbaş malzeme giderleri, temizlik malzemesi giderleri, nakliye ve işçinin ulaşım gideri ve sözleşme giderleri) ile ilgili olarak açıklamanız ve belgelendirmeniz gerekmektedir…” ifadelerine yer verildiği,
Başvuru sahibi Çelikkan Yem. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif sorgulama yazısı ekinde gönderilen örnek yemek menüsünde yer alan 12 kalem yemek menülerinin teknik şartnamede bulunmadığı gerekçesiyle 08.12.2015 tarihinde idareye başvuruda bulunulduğu, idarece söz konusu hususlarla ilgili örnek yemek menüsünde yeniden tespit yapılarak anılan isteklilerden 08.12.2015 tarihli yazılarla aşırı düşük teklif açıklamalarını yeniden sunmalarının talep edildiği,
Temaktürk İnş. Tur. Taah. A.Ş.nin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığı için teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği,
Başvuru sahibi Çelikkan Yem. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise 11.12.2015 tarihli ve 1399 sayılı yazı ile idare kaydına alınan aşırı düşük teklif açıklama yazısının ve eklerinin sunulduğu,
Söz konusu isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklaması üst yazısında “…Aşırı düşük teklif sorgulamalarda asgari ücret tutarı 1.273,50 TL üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Ekap işçilik hesaplama modülündeki 1.560,04 TL tutarı personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için geçerlidir… Çalışacak gıda mühendisi için asgari ücret düşünülmemiş, farklı maaş hesaplandığı görülecektir…” ifadelerine yer verildiği,
Aşırı düşük teklif açıklama yazısı ekinde ise; ilgili ticaret borsalarına ait fiyat bültenleri, serbest muhasebeci mali müşavir kaşeli ve imzalı fiyat teklifleri, ürün fiyat listelerine ilişkin internet çıktıları, KİK işçilik hesaplama modülünde yer alan işçilik hesabına ait internet çıktısı ve malzemeli yemek sunumu hesap cetvelinin idareye sunulduğu, söz konusu hesap cetvelinde ticaret borsası, fiyat teklifleri tutarları doğrultusunda hesaplama yapılarak ana çiğ girdi oranının 0,70208, yardımcı giderler oranının ise 0,05252 olarak belirlendiği, işçilik girdilerine ait (b) satırında ise;
Maaş
Pers
Süre
1.273,50
15
12
229.230,00
1400
1
12
16.800,00
Toplam
246.030,00
İlk 6 ay maaş ( % 3 artış)
253.410,90
İkinci 6 ay maaş ( % 3 artış)
261.013,23
Giyim (16x250=4000)
4.000,00
265.013,23
Toplam tutar
265.013,23
Teklif edilen
1.079.903,50
Oranı
0,24540
“şeklinde hesaplamalara yer verildiği, (Tutarlarda para birimi cinsine yer verilmediği görülmekle birlikte açıklama kapsamındaki üst yazı ve diğer belgeler dikkate alındığında tutarların TL cinsinden olduğu ayrıca belirtilmeyen sürelerin de ihale süresi üzerinden değerlendirildiği anlaşılmaktadır).
Bunun üzerine 15.12.2015 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin “…Firma tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında kurumun internet sayfası işçilik hesaplama modülünden çıkarılan asgari ücret 1.273,50 TL üzerinden hesaplanarak 15 personel için 12 ay süre göz önünde bulundurularak toplam 229.230,00 TL olarak hesaplanmış, ayrıca 1 adet gıda mühendisi için firma tarafından takriben %10 asgari ücret fazlası alınarak 1.273,50 x % 10= 1400 TL öngörülmüş ve 12 aylık sürede toplam 16.800,00 TL olarak hesaplanmıştır. Ayrıca firma tarafından sunulan işçilik hesaplamasında ilk altı aylık ve ikinci altı aylık sürede asgari ücrete %3 oranında artış öngörülerek toplam 261.013,23 TL işçilik tutarı hesaplanmıştır. Yine işçiler için giyim bedeli (16X250=4.000) 4.000,00 TL hesaplanarak toplamda işçilik gideri olarak 265.013,23 TL olarak hesaplanmıştır. Ancak firmanın Kurumun internet sayfası kullanılarak hesaplamış olduğu 1.273,50 TL asgari ücrete 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 81. Maddesinde belirtilen asgari ücret işveren payı olan toplam %20,5 pay ile 19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 6385 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 5510 sayılı Kanunun Prim oranları ve Devlet katkısı başlıklı 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere düzenlenen c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Şeklinde düzenleme bulunduğundan toplam %22,5 işveren payının hesaplanmadığı görülmüştür. Kurumun işçilik modülünde belirtilen 1273,50 TL asgari ücrete %22,5 işçilik işverene maliyeti eklendiğinde 1 işçinin maliyetinin (1.273,5x%22,5) = 1.560,04 TL olduğu görülecektir. Çelikkan Yemek Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şirketinin sunmuş olduğu aşırı düşük fiyat açıklamasında;… “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti) / Toplam Teklif Tutarı” oranının…0,94748 olduğu görülmektedir. Ancak komisyonumuz tarafından asgari ücret işveren payları eklendiğinde ve kurumun internet sayfasından ulaşılan işçilik hesaplama modülünden (%4 Sözleşme ve Genel Gider Hariç) hesaplanan işçilik maliyeti firmanın sunmuş olduğu asgari ücret artışları ve gıda mühendisine öngörülen asgari ücret % 10 fazlası esas alındığında;… İşçilik maliyetinin firmaya maliyetinin 323.754,97 TL olduğu anlaşılmıştır. Firmanın sunmuş olduğu açıklamada ana çiğ girdi maliyeti 758.174,47737 TL olarak hesaplanmıştır. Malzemeli Hesap Sunum Cetveli “Ana Çiğ Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti) / Toplam Teklif Tutarı oranı 1.081.929,45 (323.754,97+758.174,47737) / 1.079.903,50 = 1,002 olarak komisyonumuzca hesaplanmıştır. Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir. Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana çiğ girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H.4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi için “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti) / Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü gereğince oranın 1.002 olması nedeniyle söz konusu Çelikkan Yem. Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şirketinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmamış...” ifadelerine yer verilerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği,
Sonuç olarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak AcıoğluPiza Yem. ve Org. San ve Tic. Ltd. Şti.nin, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise Harun Aslan’ın belirlenerek ihalenin sonuçlandırıldığı görülmüştür.
Başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalesi olduğu, ihale tarihi itibariyle yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin 1.273,50 TL, söz konusu tutara işveren sigorta primlerinin dahil edilmesi sonucunda bulunan asgari işçilik maliyetinin ise 1.560,04 TL olduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca yapılan değerlendirmede;
Başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının uygun görülmemesine ilişkin gerekçelere yer verilen 15.12.2015 tarihli ihale komisyonu kararında, işçilik maliyetinin, başvuru sahibinin belirlediği personel ücretlerine, işveren payları ile kısa vadeli sigorta prim oranının da dahil edilerek belirlenmesi ve malzemeli yemek hesap sunum cetvelinde belirlenecek işçilik giderleri oranının da bu doğrultuda hesaplanması gerektiğinden bahisle, ihale komisyonunca başvuru sahibinin personel ücretleri dışındaki hesaplama verileri doğru kabul edilerek 15 personel için 1.560,04 TL ücret üzerinden, 1 personel içinde 1.716.044 TL ücret üzerinden işçilik maliyetlerinin 323.754,97 TL olarak yeniden tespit edildiği, malzemeli yemek hesap sunum cetvelinde de “(Ana Çiğ Girdi Maliyeti + İşçilik Maliyeti) / Toplam Teklif Tutarı” oranının 1.002 olarak yeniden belirlenerek Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.26’ncı maddesi uyarınca başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.
Teknik Şartname’nin yukarıda yer verilen ilgili maddelerinde ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen personel sayısının 16 kişi olarak belirlendiği,
İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde ise, personel ücretinin yürürlükteki asgari ücretten az olmamak üzere yüklenici tarafından belirleneceği, ayrıca sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki ilgili mevzuatında yer alan işveren katkıları dahil işçilik maliyetinin de yükleniciye ait olacağı, kısa vadeli sigorta prim oranının ise %2 olarak belirtileceği düzenlemelerine yer verildiği görülmüştür.
Başvuru sahibinin işçilik maliyetlerine ilişkin sunduğu hesaplamalar incelendiğinde, 15 personele 1.273,50 TL aylık ücret, 1 personel için ise 1.400,00 TL aylık ücret belirlenerek 12 ay süre üzerinden toplam 246.030,00 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu tutara enflasyon artışları ile personel giyim giderleri ilave edilerek işçilik maliyeti oranının 0,24540 olarak belirlendiği, ayrıca söz konusu hesaplamalar içerisinde işveren sigorta primlerine ilişkin bir tutarın ise belirlenmediği görülmüştür.
Yukarıda yer verilen tespitler uyarınca işveren katkılarının da işçilik giderlerine ilişkin teklif fiyata dahil giderler arasında sayıldığı ve söz konusu giderlerin de aşırı düşük teklif açıklaması kapsamındaki işçilik maliyeti hesabında dikkate alınması gerektiği anlaşıldığından, işçilik maliyetlerine işveren sigorta primlerine ilişkin giderlerinde dahil edilmesi ve malzemeli yemek hesap sunum cetvelinde yer alan işçilik maliyeti oranının da bu doğrultuda hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır.
Bununla birlikte başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin, asgari ücretin yanlış hesaplanması olmadığı, söz konusu sigorta primlerinin işçilik maliyetine dahil edilmeyerek işçilik maliyeti oranının bu doğrultuda belirlenmesi olduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)