(4734 S. K. m. 54, 65)
Toplantı No: 2014/022
Gündem No: 3
Karar Tarihi: 19.03.2014
Karar No: 2014/UH.II-1396
Şikayetçi: Edessa Yemekhanecilik San.Ve Tic.A.Ş., ATATÜRK BULVARI ŞEKERBANK ÜSTÜ ABDULLATİF YETKİN İŞHANI NO: 68 ŞANLIURFA
İhaleyi Yapan Daire: Sarıçam Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Sahıntepe Mah. Barıs Manço Cad. 27 01250 ADANA
Başvuru Tarih ve Sayısı: 24.02.2014 / 6930
Başvuruya Konu İhale: 2013/187297 İhale Kayıt Numaralı "İlçemiz Sınırları İçerisinde Bulunan Cadde, Sokak İle Kaldırımların Temizlenmesi Ve Çöplerin Toplanmasında Personel Çalıştırılması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Sarıçam Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 20.01.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “İlçemiz Sınırları İçerisinde Bulunan Cadde, Sokak ile Kaldırımların Temizlenmesi ve Çöplerin Toplanmasında Personel Çalıştırılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Edessa Yemekhanecilik San. ve Tic. A.Ş.nin 06.02.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 24.02.2014 tarih ve 6930 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan bila tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/880 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, firmaları tarafından ihale dokümanında yer verilen düzenlemelere göre asgari işçilik maliyet tutarına eşit tutarda fiyat teklifi verdikleri halde idarece tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihale dışı bırakılma gerekçelerinin açıklanmadığı, idareye yaptıkları şikâyet başvurusuna idarece cevap da verilmediği, değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İhale dosyası üzerinde yapılan incelemede başvuru sahibi isteklinin teklif dosyası içinde İdari Şartname’nin 47.1’inci maddesinde yeterlik kriteri olarak belirtilen TS 12993 belgesini sunmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, bu durumun ihale komisyonu kararına yazıldığı ve kesinleşen ihale kararı ekinde tüm isteklilere gönderildiği, dolayısıyla söz konusu isteklinin teklifin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin ihale komisyonu kararında açıkça belirtildiği, kaldı ki teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin bildirilmemesi halinde idareye başvurarak değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin kendilerine bildirilmesini talep edebilecekleri halde bu yola da başvurulmadığı anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, başvuru sahibi itiraz dilekçesinde esasen değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine ilişkin herhangi bir itirazda bulunmadığı, değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin gerekçenin açıklanmadığına yönelik bir konuda itirazda bulunduğu, söz konusu iddianın da yerinde olmadığı görüldüğünden, iddiası yerinde bulunmamıştır.
Öte yandan, başvuru sahibi isteklinin İdari Şartname’nin 47.1’inci maddesinde yeterlik kriteri olarak belirtilen TS 12993 belgesini sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, yapılan incelemede söz konusu istekli tarafından ihale dokümanında yeterlik kriteri olarak belirtilen belgenin sunulmadığı görüldüğünden, idarece teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin de yerinde olduğu görülmüştür.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)