(4734 S. K. m. 5, 54, 56, 65)
Toplantı No: 2012/053
Gündem No: 68
Karar Tarihi: 05.09.2012
Karar No: 2012/UH.I-3523
Şikayetçi: Alp Sosyal Hizmetler İnşaat Dayanıklı Tüketim Malları Otomotiv Nak. Tem. Hayv. San. Ve Tic. Ltd Şti., Gökdelen İş Merkezi K. Milliye Caddesi No:107 Kat:15 D:318 MERSİN
İhaleyi Yapan Daire: Gaziantep Su Ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, İncilipınar Mah. 4 Nolu Cad. 27090 GAZİANTEP
Başvuru Tarih ve Sayısı: 22.08.2012 / 29135
Başvuruya Konu İhale: 2012/55835 İhale Kayıt Numaralı "Online Sayaç Okuma, Kesme- Açma Ve Buna Bağlı Hizmetler" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından 18.06.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Online Sayaç Okuma, Kesme- Açma ve Buna Bağlı Hizmetler” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 22.08.2012 tarih ve 29135 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/3153 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi:
Başvuru dilekçesinde özetle; ihalenin haksız yere iptal edildiği iddiasına yer verilmiştir.
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında; “İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanlar itirazen şikâyete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” hükmü yer almaktadır.
Yapılan inceleme neticesinde; birim fiyatlarda yaklaşık maliyetten kaynaklı tereddütler oluştuğu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5 inci maddesinde belirtilen rekabet ve eşit muamelenin sağlanamadığı gerekçeleriyle ihalenin 25.07.2012 tarihinde iptal edildiği anlaşılmaktadır.
İdareye gönderilen Kurum yazısı ile idareden ihalenin iptal kararından önce idareye herhangi bir şikâyet başvurusunda bulunulup bulunulmadığı sorulmuş, cevaben idarece gönderilen ihale işlem dosyasının tetkikinden, ihalenin iptal kararından önce idareye herhangi bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu itibarla, başvuruya konu iptal işlemi ile ilgili olarak Kamu İhale Kurumunun inceleme görev ve yetkisi bulunmamaktadır.
Kaldı ki, başvuru sahibinin iptale ilişkin işlemi 30.07.2012 tarihinde öğrendiği, bu tarihten itibaren beş gün içinde doğrudan Kuruma başvurması gerekirken, Kuruma 22.08.2012 tarihinde bu süreyi geçirdikten sonra başvurduğu, dolayısıyla söz konusu başvuru Kurumun görev alanında olsaydı dahi, bu defa, Kuruma başvuru süresinin geçirilmiş olacağı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla; 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)