(4734 S. K. m. 30, 36, 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 16)
Toplantı No: 2014/012
Gündem No: 41
Karar Tarihi: 10.02.2014
Karar No: 2014/UH.I-841
Şikayetçi: Nkt Temizlik Taşımacılık Turizm Bilgi İşlem Otomasyon İnş.Tic. Ltd. Şti., MEMUREVLERİ MAH. GÜLLÜK CAD. BİRLİK APT. NO:125/26 ANTALYA
İhaleyi Yapan Daire: Antalya Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gürsu Mah. 337 Sok No: 44 07070 ANTALYA
Başvuru Tarih ve Sayısı: 13.01.2014/1350
Başvuruya Konu İhale: 2013/161339 İhale Kayıt Numaralı "Genel Temizlik İşleri" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 04.12.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Genel Temizlik İşleri” ihalesine ilişkin olarak NKT Temizlik Taşımacılık Turizm Bilgi İşlem Otomasyon İnş. Tic. Ltd. Şti.nin 24.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.01.2014tarih ve 1350 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.01.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/253 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklif zarfı üzerinde idarenin adresinin yanlış yazıldığı gerekçesi ile teklifin açılmadığı ve değerlendirme dışı bırakıldığı, zarfın üzerinde idarenin adresi sehven hatalı yazılmış olsa da teklif zarfında teklif verilen ihaleye ait ihale kayıt numarası ile birlikte ihale ile ilgili diğer bilgilere yer verildiği ve bu bilgilerin teklif verilen ihaleyi ve ihaleyi yapan idareyi tanımlamaya yeterli olduğu ayrıca teklif zarfının ihale komisyonuna süresinde ulaştığı göz önüne alınarak, idare adresinin yanlış yazıldığı gerekçesiyle teklif zarfının değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İdareye ilişkin bilgiler” başlıklı 1’inci maddesinde “1.1. İdarenin;
a) Adı: Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
b) Adresi: Gürsu Mah. 337 Sok No: 44 07070 - Konyaaltı / ANTALYA” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin” belgeler başlıklı 2’nci maddesinde;
“2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: Genel Temizlik İşleri” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati belgeler başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1;
a)İhale kayıt numarası:2013/161339
b) İhale usulü: Açık ihale.
c) Tekliflerin sunulacağı adres: Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Hizmet Binası
ç) İhalenin yapılacağı adres: Gürsu Mah. 337 Sokak No:44 Konyaaltı /ANTALYA
d) İhale tarihi: 04.12.2013
e) İhale saati: 10:00
f) İhale komisyonunun toplantı yeri: Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Hizmet Binası Toplantı Salonu” düzenlemesi yer almaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinin ilk fıkrasında “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.” hükmü,
“Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinin ilk fıkrasında “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.”hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.2.1’inci maddesinde “Başvuru ya da teklif zarfının Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olmadığının anlaşılması halinde, söz konusu zarfın ön ve arka yüzünün fotokopisi çekildikten sonra başvuru veya teklif zarfı açılmaksızın iade edilecektir. Başvuru veya teklif zarfının fotokopisi ise idare tarafından ihale işlem dosyasında muhafaza edilecektir.” açıklaması yer almaktadır.
Başvuruya konu ihaleye ilişkin 04.12.2013 tarihli ihale komisyonu kararında, “…NKT Temizlik Taşımacılık Trz. Bilgi İşlem Otom. İnş. Tic. Ltd. Şti. firmasının teklif zarfı, İdari Şartnamenin 30.2.2. maddesinde belirtilen şekil şartlarına uymaması nedeniyle firmanın teklif zarfı açılmadan değerlendirme dışı bırakılmıştır.” denilerek karar alındığı görülmüştür.
Ayrıca bu hususun “Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçelerine İlişkin Tutanak” ile kayıt altına alındığı ve teklif zarfının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.2.1’inci maddesi uyarınca zarfın ön ve arka yüzlerinin fotokopisi çekildikten sonra açılmaksızın iade edildiği anlaşılmıştır.
Başvuru sahibinin teklif zarfının ön yüzünün fotokopisi incelendiğinde zarf üzerinde;
NKT Temizlik Taşımacılık Turizm Bilgi İşlem Otomasyon İnşaat Tic. Ltd. Şti.
Memurevleri Mah. Güllük Cad. Birlik Apt. No:125/26 Muratpaşa/ANTALYA
Kurumlar VD 631 059 38 76
0 242 344 34 64 – 0 242 344 34 93
İhale Kayıt No
İhale Tarihi
İhale Saati
2013/161339
04/12/2013
10:00
Antalya Çalışma Ve İş Kurumu Müdürlüğü İhale Komisyonu Başkanlığına
Konyaaltı/ANTALYA
Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İhale Komisyonu Başkanlığı Tarafından 04/12/2013 Tarihinde İhalesi Yapılacak Olan Genel Temizlik İşleri Teklif Zarfıdır
İdare Adı
: Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
İdare Adresi
: Meltem Mah. Dumlupınar Bulv. No:135 07030 Muratpaşa /ANTALYA
İdare Tel
: 0 242 229 40 22 İdare Fax: 0 242 229 40 27
bilgilerinin yer aldığı, bu haliyle zarf üzerinde idarenin adı, ihale konusu hizmetin adı, ihale kayıt numarası ile ihalenin tarihi ve saati bilgilerinin İdari Şartname’de verilen bilgilere uygun olduğu, ancak idare adresinin “Gürsu Mah. 337 SOK NO: 44 07070 - Konyaaltı / ANTALYA” yerine “Meltem Mah. Dumlupınar Bulv. No:135 07030 Muratpaşa /ANTALYA” olarak yazıldığı görülmektedir.
Her ne kadar başvuru sahibi tarafından teklif zarfının üzerinde idarenin adresi hatalı yazılmış olsa da, teklif zarfında teklif verilen ihaleye ait ihale kayıt numarası ile birlikte ihale ile ilgili diğer bilgilere yer verildiği ve bu bilgilerin teklif verilen ihaleyi ve ihaleyi yapan idareyi tanımlamaya yeterli olduğu, ayrıca teklif zarfının ihale komisyonuna süresinde ulaştığı göz önüne alındığında, isteklinin teklifinin, teklif zarfında idarenin adresinin hatalı yazıldığı gerekçesi ile değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesine göre ihale tarihinde teklif zarflarının isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde açılması gerektiğinden, ihale tarihinde açılması gereken bir teklif zarfının açılmaksızın iade edilmesinin düzeltici işlemle giderilmesi mümkün olmayan bir aykırılık niteliği taşıdığı belirlendiğinden şikâyete konu ihalenin iptali gerekmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde “teklif zarfı üzerinde idarenin adresinin yanlış yazıldığı gerekçesi ile teklifin açılmadığı ve değerlendirme dışı bırakıldığı, zarfın üzerinde idarenin adresi sehven hatalı yazılmış olsa da teklif zarfında teklif verilen ihaleye ait ihale kayıt numarası ile birlikte ihale ile ilgili diğer bilgilere yer verildiği ve bu bilgilerin teklif verilen ihaleyi ve ihaleyi yapan idareyi tanımlamaya yeterli olduğu ayrıca teklif zarfının ihale komisyonuna süresinde ulaştığı göz önüne alınarak, idare adresinin yanlış yazıldığı gerekçesiyle teklif zarfının değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği” şeklinde belirtilen iddiaları kapsamında Kurul çoğunluğunca, 4734 sayılı Kanunun 36’ncı maddesine göre ihale tarihinde teklif zarflarının isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde açılması gerektiğinden, ihale tarihinde açılması gereken bir teklif zarfının açılmaksızın iade edilmesinin düzeltici işlemle giderilmesi mümkün olmayan bir aykırılık niteliği taşıdığı gerekçesiyle “İhalenin iptaline” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiaları kapsamında yapılan incelemeye göre;
Kararda da açıklandığı üzere, ihale dokümanında ihaleye ilişkin bilgiler ve tekliflerin nasıl teslim edileceği, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde, “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.2.1’inci maddesinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.
Başvuruya konu ihaleye ilişkin 04.12.2013 tarihli ihale komisyonu kararında, “…NKT Temizlik Taşımacılık Trz. Bilgi İşlem Otom. İnş. Tic. Ltd. Şti. firmasının teklif zarfı, İdari Şartnamenin 30.2.2. maddesinde belirtilen şekil şartlarına uymaması nedeniyle firmanın teklif zarfı açılmadan değerlendirme dışı bırakılmıştır.” ifadesine yer verilmiştir.
Ayrıca bu husus “Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçelerine İlişkin Tutanak”ile kayıt altına alınmış ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.2.1’inci maddesi uyarınca teklif zarfının ön ve arka yüzlerinin fotokopisi çekildikten sonra açılmaksızın iade edilmiştir.
İhale dokümanında yer verilen düzenlemeler ile başvuru sahibinin teklif zarfı üzerindeki bilgiler karşılaştırıldığında, diğer bilgilerde hata olmamakla birlikte teklif zarfının üzerindeki idarenin adresinin hatalı yazıldığı anlaşılmıştır.
İdare adresinin teklif zarfı üzerine doğru yazılması 4734 sayılı Kanunun 30’uncu maddesi gereği uyulması zorunlu şekil kuralı olduğundan, 36’ncı maddesi gereği de 30’uncu maddeye uygun olmayan zarfların bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmayacağı açık olduğundan, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.6.1’inci maddesi gereği idarece başvuru sahibinin teklif zarfının ön ve arka yüzlerinin fotokopisi çekildikten sonra açılmayarak iade edilmesi işleminde ihale mevzuatına aykırılık bulunmamıştır.
Her ne kadar, başvuru sahibi istekliye ait teklif zarfı ihale komisyonuna ulaşmış ise de, bu olguya hukuken önem atfetmemek de gerekir. Zira kanun koyucu, böyle bir durumu öngörerek söz konusu maddelerde düzenleme yapmıştır. Ayrıca, teklif zarfının üzerinde bulunması istenen bilgiler, sadece zarfın ihale komisyonuna ulaşmasını sağlamak için değildir. Eksik veya hatalı bilgi içeren teklif zarflarının açılmadan istekliye iade edilmesi Kanun’un lafız ve amacına uygun bir düzenlemedir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemizle Kurul çoğunluğunca “ihalenin iptaline” niteliğindeki kararına katılmıyoruz. (¤¤)