(4734 S. K. m. 54, 56, 65) (4857 S. K. m. 41)
Toplantı No: 2009/011
Gündem No: 143
Karar Tarihi: 09.02.2009
Karar No: 2009/UH.I-610
Şikayetçi:
Ayaz Tekstil Tur. İnş. Hayvancılık İmalat San. Ltd. Şti., Yeni Otogar No:1 Akdeniz/MERSİN
İhaleyi yapan idare:
Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Halkkent Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:23/A MERSİN
Başvuru tarih ve sayısı:
26.12.2008 / 37146
Başvuruya konu ihale:
2008/176015 İhale Kayıt Numaralı "24 (Yirmidört) Aylık Araç Kiralama Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
03.02.2009 tarih ve H.54.53.0207/2009-107E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi tarafından 24.11.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “24 (Yirmidört) Aylık Araç Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ayaz Tekstil Tur. İnş. Hayvancılık İmalat San. Ltd. Şti.’nin 03.12.2008 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 04.12.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 26.12.2008 tarih ve 37146 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.12.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;
1) İdari şartnamenin 7.3.2d maddesinde 3 işçi çalıştırılacağının belirtildiği, 3 işçi ile 24 saat kesintisiz hizmet vermek için her işçinin günde en az 8 saat haftada 7 gün çalışması gerektiği, bir işçinin haftada en az 56 saat çalışacağı, İş Kanununa göre haftalık çalışma süresinin 45 saati geçemeyeceği, şartname hükümlerine göre işçi çalıştırılacak olursa, haftalık 11 saatten yıl boyunca 572 saat fazla mesai yaptırmak gerekeceği, bununda kanunen mümkün olmadığı, işçilere haftalık ve yıllık izin kullandırmak gerektiği için 3 işçi ile kesintisiz hizmet vermenin mümkün olmadığı,
2) Resmi tatil ve bayram günlerinin dökümanda belirtilmediği, bu günlerde de 24 saat hizmet verileceği göz önüne alındığında, maliyet hesabını hangi kriterlere göre yapacaklarının belirsiz olduğu,
3) Teknik şartnamede aracın 4.000 km yol yapacağı, aylık (+) 500 km opsiyon konularak bu opsiyon için ek ücret talep edilmeyeceğinin belirtildiği, (+) 500 km opsiyonlu 4.000 km’lik yol hesabının, yaklaşık maliyet kriterlerini etkilediğinin açık olduğu, 24 aylık bir ihalede 24x500= 12.000 km’lik opsiyon giderlerinin ihaleye katılan firmalar tarafından ne şekilde karşılanacağının bilinmediği,
İddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1) Başvuru sahibinin birinci iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartnamenin 7.3.2d maddesinde; “Araçta çalıştırılmak üzere 3 (üç) adet şoför istihdam edilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
İncelemeye konu ihalenin, 3 şoför ile birlikte akaryakıtlı 24 aylık 1 adet araç kiralama ihalesi olduğu, işin 24 saat kesintisiz yapılacağı, teknik şartnamede araçların 24 saat çalışacağının düzenlendiği anlaşılmıştır.
İhale dökümanında haftalık izin kullandırılmayacağına ve haftalık çalışma saatinden fazla çalışma yaptırılacağına ilişkin olarak düzenleme yapılmamış olsa da işçilere haftalık izin kullandırılmazsa ve haftalık çalışma saatinden fazla çalıştırma yaptırılırsa, İş Kanunu gereğince fazla mesai yaptırma ve işçinin rızasıyla haftalık izin kullandırmama imkanı olması nedeniyle bunun ücretini ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. İhale konusu iş 3 şoför ile yapılacağı için 1 şoför izne gönderilip 2 şoförle iş yapılabilecek olup, izinler bu şekilde dönüşümlü olarak kullandırılabilecektir. Bu şekilde kesintisiz hizmet verme imkanı bulunmaktadır.
Durum böyle olmakla birlikte İş Kanununun 41 inci maddesi gereğince, fazla çalışma süresinin yıllık 270 saatten fazla olmaması gerekmektedir. İncelemeye konu ihalede 1 şoför günlük 8 saat çalışacağı için haftada 11 saat yılda 528 saat fazla çalışma yapacağı için bu durumun İş Kanununun 41 inci maddesine aykırı olduğu sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin birinci iddiası yerinde bulunmuştur.
2) Başvuru sahibinin ikinci iddiasına ilişkin olarak:
İhale dökümanlarında resmi ve tatil ve bayram günlerinde çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak herhangi bir düzenleme yapılmamış olsa da 1 yılda 13,5 gün resmi tatil ve bayram günü olduğu açık olup, incelemeye konu ihalede 3 işçinin 24 ay boyunca kesintisiz çalışma yapacağı düzenlenmiştir. Bu şekilde yapılan düzenlemeden resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışma yapılacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca incelemeye konu ihale personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı olup, idarenin resmi tatil ve bayram günlerini ihale dökümamında belirtmesi gerekmemektedir. Bu nedenle başvuru sahibinin ikinci iddiası yerinde bulunmamıştır.
3) Başvuru sahibinin üçüncü iddiasına ilişkin olarak:
İdari şartnamenin “Teklif Fiyata Dahil Olan Masraflar” başlıklı 26 ncı maddesinde;
“26.1 İhaleye konu hizmet ile ilgili sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç v.b. giderlerin tamamı isteklilerce teklif edilecek fiyata dahildir. Katma Değer Vergisi Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Baştabipliği tarafından ödenecektir.
26.2 (26.1) inci maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması yada benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış yada farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilecektir.
26.3 Çalıştırılacak üç şoföre asgari ücret üzerinden ödeme yapılacaktır. Ayrıca yüklenici tarafından çalıştırılacak personele verilecek yol gideri: Bir işçinin brüt yol bedeli 1 aylık geliş gidiş nakdi olarak 2,50x26 günlük=65.000YTL teklif fiyata dahildir. Bu giderlerden giyecek öngörülmemiştir. Yol gideri ise işçilere nakdi olarak ödenecektir.
İşçilerin yemek ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yükleniciye bir bedel ödenmeyecek olup, yüklenicinin hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanma imkanı verilecektir. İstekliler tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyecektir.
26.4 Ancak sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde idarece yükleniciye ayrıca ödenir.
26.5 Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş olan prim tarifesi gereğince iş kazaları ile meslek hastalıkları sigorta prim oranları %1,5 olarak belirlenmiştir.
26.6 Kira sözleşmesinin devamı müddetince araçların şoför temini her tür sigorta (tam kasko dahil) bakım, onarım, akaryakıt, vergi ve diğer masraflar yükleniciye aittir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Teknik şartnamenin “B-Çalıştırma Şekli” bölümünün 2 nci maddesinde; “Kiralanacak araç 24 saat üzerinden hizmet verecektir. Araç 24 saat çalışacak aylık 30 iş gününde ortalama 4.000 km yol yapacağı hesaplanmıştır. Araçlar her ay için hesaplanacak azami aylık 500 km’lik opsiyonu aşmaları durumunda yüklenici araçlara çok yol kat ettirildiğini ileri sürerek sözleşme kapsamı dışında ek ödeme ve akaryakıt fiyat farkı talep edemeyecektir. İdarede aylık 500 km’den fazlayı aşmayacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Teknik şartnamenin yukarıda yer alan düzenlemesinde aracın ayda 4.000 km yol yapacağı hesaplanmıştır. Bu şekilde hesaplama yapılmasına rağmen aracın 4.000 km’den az mesafe kat etmesi durumunda idare fazla ödeme yapmış olacak, 4.000 km’den fazla mesafe yapması durumunda ise yükleniciye iş artışı kapsamında ek ödeme yapması gerekecektir. İncelemeye konu ihale götürü bedel teklif alınmak suretiyle yapılan bir ihale olup, teknik şartnamede belirtilen mesafeden az yada fazla mesafe yapılması durumunda iş eksilişi veya iş artışı yapma imkanı bulunmamaktadır. İhalenin iş artışı ve iş eksilişine imkan verecek şekilde birim fiyat teklif alınması suretiyle yapılması gerektiği açıktır.
İsteklilerin bedel karşılığı iş yaptığı dikkate alındığında, teknik şartnamenin “B-Çalıştırma Şekli” bölümünün 2 nci maddesinde yapılan düzenlemenin bedelsiz iş gördürülmesi anlamına geldiği, ticari hayatın gereklerine aykırı olduğu açık olup, yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale işlemleri ile ihale kararının iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)