(4734 S. K. m. 54, 65)
Toplantı No: 2009/011
Gündem No: 76
Karar Tarihi: 09.02.2009
Karar No: 2009/UY.II-719
Şikayetçi:
Maki İnşaat Turz. Nak. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti, Birlik Mahallesi 19. Sokak No:2/4 Çankaya / ANKARA
İhaleyi yapan idare:
Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü, Etlik Cad. No:39 Dışkapı / ANKARA
Başvuru tarih ve sayısı:
13.01.2009 / 1224
Başvuruya konu ihale:
2008/136774 İhale Kayıt Numaralı "(Gölbaşı-Kulu)Ayr.-Bala-Kaman-Kırşehir Yolu Km:4+400-8+800 Arası Toprak Tesviye İşleri, Sanat Yapıları ve Üst Yapı İşleri" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
30.01.2009 tarih ve Y.01.78.0220/2009-6 sayılı Ön İnceleme Raporunda;
Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü tarafından 26.09.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “(Gölbaşı-Kulu) Ayrımı-Bala-Kaman-Kırşehir Yolu Km:4+400-8+800 Arası Toprak Tesviye İşleri, Sanat Yapıları ve Üst Yapı İşleri” ihalesine ilişkin olarak Maki İnşaat Turz. Nak. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti’nin 13.01.2009 tarih ve 1224 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,
Yapılan inceleme neticesinde;
Başvurunun uygun bulunmadığına,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:
Başvuru dilekçesinde özetle; aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece yetersiz bulunarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, kamu yararı gereği bu kararın iptal edilerek ihalenin kendi üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde başvurularda aranacak şekil unsurları düzenlenmiş, aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında ise, birinci fıkranın (ç) ve (e) bendinde sayılan belgeler ile ikinci fıkrada yer alan bilgileri içermeyen ve henüz başvuru süresi dolmamış olan itirazen şikayet başvurularıyla ilgili olarak başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksikliklerin başvuru sahibi tarafından giderilebileceği hükmüne yer verilmiştir.
Başvuru dilekçesine başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenmediği hususları tespit edilmiş olup, tespit edilen aykırılıkların İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin altıncı fıkrası uyarınca onbeş günlük itirazen şikayet süresi içerisinde giderilmediği anlaşılmıştır.
Anılan Yönetmeliğin 17 nci maddesinde, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri bakımından bir aykırılığın tespiti halinde Kurul tarafından başvurunun iddiaların incelenmesi kapsamında incelenip incelenmeyeceğine karar verileceği hükmüne, 22 nci maddesinde ise, ihalenin ve ihaleyi yapan idarenin belli olması, Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık iddialarının somut ve ciddi nitelikte olması, aynı ihaleye ilişkin ve aynı konuda esas incelemesine geçilmiş veya sonuçlandırılmış bir başvurunun olmaması, başvuruya konu ihalenin iptal edilmemiş olması hallerinde iddiaların incelenmesine geçilebileceği hükmüne yer verilmiştir.
Başvuruya konu ihaleye ilişkin olarak aynı konuda 12.01.2009 tarih ve 1007 sayılı, 13.01.2009 tarih ve 1303 sayılı itirazen şikayet başvuruları üzerine esas incelemesine geçilmiş olması nedeniyle Yönetmeliğin 22 nci maddesinde öngörülen iddiaların incelenmesine geçilmesinin kabul koşullarının oluşmadığı anlaşıldığından iddiaların incelenmesine geçilmesine gerek bulunmamaktadır.
Başvuru sahibi tarafından başvuru bedeli olarak 3.000,00 TL yerine 4.000,00 TL yatırıldığı anlaşılmış olup, fazla yatırılan başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
1) Başvurunun uygun bulunmadığına,
2) Fazla yatırılan başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılan ön inceleme sonucunda anılan Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri bakımından bir aykırılığın tespiti halinde Kurul tarafından başvurunun iddiaların incelenmesi kapsamında incelenip incelenmeyeceğine karar verilmektedir.
Sözkonusu başvuruda; İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 22 nci maddesinde belirtilen koşulların oluştuğu anlaşıldığından, iddiaların incelenmesine geçilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle, çoğunluk kararına katılmıyorum. (¤¤)