(4734 S. K. m. 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 41) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18)
Toplantı No: 2014/022
Gündem No: 9
Karar Tarihi: 19.03.2014
Karar No: 2014/UH.II-1402
Şikayetçi: İstanbul Müzayede Org.Sos.Hiz.Gıda Nakl.Teks.En.İnş.San.Tah. Ve Tic.Ltd.Şti., TURGUT MAH. ÇİFTLİKÖNÜ CAD. NO:27/3 TEKİRDAĞ
İhaleyi Yapan Daire: İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığı Yükseköğretim Kurumları İstanbul Teknik Üniversitesi, İtü Rektörlüğü İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığı Ayazaga Yerleşkesi 34469 İSTANBUL
Başvuru Tarih ve Sayısı: 21.02.2014 / 6653
Başvuruya Konu İhale: 2013/175175 İhale Kayıt Numaralı "İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa, Taşkışla, Gümüşsuyu, Maçka Ve Tuzla Yerleşkeleri 01/04/2014-31/03/2015 (12 Ay) 265 Kişi Bina Ve Çevre Temizlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 09.01.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa, Taşkışla, Gümüşsuyu, Maçka ve Tuzla Yerleşkeleri 01/04/2014-31/03/2015 (12 Ay) 265 Kişi Bina ve Çevre Temizlik” ihalesine ilişkin olarak İstanbul Müzayede Org. Sos. Hiz. Gıda Nakl. Teks. En. İnş. San. Tah. ve Tic. Ltd. Şti.nin 05.02.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.02.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.02.2014 tarih ve 6653 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.02.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/843 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle ihale üzerinde bırakılan şirketin İdari Şartname’nin 7.5.2'nci maddesinde istenilen yol süpürme aracı belgeleri olmadığından değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, bu araçla ilgili teknik özellikleri belirleyen ruhsat olmadığı için mali müşavirin hazırlamış olduğu tespit tutanağının geçerliliğinin bulunmadığı, mali müşavir raporu ile aracın Teknik Şartname’de belirtilen özelliği karşıladığının gösterilmesi gerektiği, mali müşavir tespit raporunun ruhsat olmadan hukuki geçerliliğinin bulunmadığı, iş makinesi için ruhsat almanın kanuni zorunluluk olduğu, ihale üzerinde bırakılan şirketin ihale tarihi itibariyle yol süpürme aracının bulunmadığı, mali müşavirin yanıltıcı belge hazırlamış olduğu, Kamu İhale Kurulu kararına göre faturanın ruhsat yerine geçemeyeceği, bu karar doğrultusunda mali müşavirin tespit tutanağının geçerliliğinin bulunmadığı, aracın Emniyet Genel Müdürlüğü ve Vergi Dairesi kaydı olmadığı, mali müşavirin olmayan bir şeyi var gibi göstererek suç işlemiş olduğu iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.
(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir.” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5.2’nci maddesinde
“7.5.2.
Sıra no
Cinsi
Miktar
Teknik Özelliği
Edinme
1
Otomatik Yer Bakım Makinesi
5 Adet
Motor (Anma)Gücü : 800-1600 W Temizleme Kapasitesi (m²/saat) : 1400
Fırça Çapı : 43-56 cm
Su Tankı (L) : 35-55
Kendi Malı
2
İticili Yer Bakım Makinesi (Akülü)
10Adet
Motor (Anma)Gücü : 24 V
Temizleme Kapasitesi (m²/saat) : 1700
Fırça Çapı : 43-56 cm
Su Tankı (L) : 20-30
Kendi Malı
3
Yer Yıkama ve Cila (Meç) Makinesi
10Adet
Motor (Anma)Gücü : 1400-1600 W
Fırça Çapı : 43-56 cm
Su Tankı (L) : 10-15
Kendi Malı
4
Elektrik Süpürgesi (Sanayi Tipi)
15 Adet
Motor Tipi : 2 Motorlu
Motor Gücü : 2000-3000 W
Emiş Gücü : 20-30 kPa
Konteyner Kapasitesi (L): 30-50
Tipi : Islak/Kuru
Kendi Malı
5
Elektrik Sürgesi(Sanayi Tipi)
15 Adet
Motor Tipi : 1 Motorlu
Motor Gücü : 1000-1400 W
Emiş Gücü : 20-30 kPa
Konteyner Kapasitesi (L) : 30-50
Tipi : Islak/Kuru
Kendi Malı
6
Elektrik Süpürgesi
50Adet
Motor Gücü : 1000-1600 W
Emiş Gücü : 20-30 kPa
Torba Tipi : Torbalı
Konteyner Kapasitesi (L) : 10-12
Tipi : Kuru
Kendi Malı
7
Sırt Süpürgesi
2 Adet
Motor Gücü : 1300-1600 W
Emiş Gücü : 20-30 kPa
Konteyner Kapasitesi (L) : 5-7
Ağırlık (KG) : 1-6
Kendi Malı
8
Hidrolik Sepetli Platform
1 Adet
Platform Yüksekliği : en az 12 m
Kendi Malı
9
Yol Süpürme Aracı
1 Adet
Araç Motoru : Dizel
Motor Gücü : en az 80 Hp
Su Tank Hacmi (L) : en az 500
Çöp Hazne Hacmi (m3) : en az 3m3 Süpürme Performans : en az 20.000m2/saat
Kendi Ma
İsteklilerin kendi malı olan makina, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı yada yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tesvik edilir. Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yolu ile edinilmiş makina ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır. İş ortaklığında; makina, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Yukarıda belirtilen temizlik makinelerine ait her türlü gider ve malzemeler yüklenici firma tarafından temin edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale üzerinde bırakılan firma tarafından İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinin dokuzuncu sırasında istenilen “Yol Süpürme Aracı”na ilişkin olarak “Dizel Yol Süpürme Aracı”nın şirket bünyesinde mevcut bulunduğuna ilişkin “Şirketin resmi defter ve belgeleri incelendiğinde yukarıda belirtilen listedeki makine ve ekipmanların kayıtlarda yer aldığı ayrıca şirketin ilgili müştemilatında görülerek ilgili makine ve ekipmanların şirket bünyesinde bulunduğu tespit edilmiştir.” ibaresi yer alan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Altan Kultufan tarafından 02.01.2014 tarihinde imzalanmış ve onaylanmış olan “Makine ve Ekipmanların Tespitine İlişkin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Raporu”nu sunmuş olduğu, yukarıda anılan Yönetmelik hükmü uyarınca makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulmasının zorunlu olduğu, her ne kadar istekli tarafından makina, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin serbest muhasebeci mali müşavir raporu sunulmuş olsa da, sunulan rapor ile İdari Şartname’nin ilgili maddesi ile Teknik Şartname’de araca ilişkin belirtilmiş olan teknik özelliklerin tevsik edilememiş olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından “Yol Süpürme Aracı”nın İdari Şartname ve Teknik Şartname’de belirtilen özellikleri taşıdığı anılan Yönetmeliğin 41’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca tevsik edilememiş olduğundan başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.
Başvuru sahibi istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesi uyarınca istenilmiş olan “Yol Süpürge Aracı”na ilişkin olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Ün tarafından 08.01.2014 tarihinde düzenlenmiş olan “Yol Süpürme Aracı Mitsubishi Marka 59 DR 377 Plakalı” demirbaşın “Demirbaş Eşya Defteri”nde kayıtlı olduğunun belirtildiği “Tevsikname Belgesi”, 59 DR 377 plaka nolu aracın ruhsatı ile “Demirbaş Eşya Defteri” kaydını gösteren sayfanın sunulmuş olduğu, anılan belgelerde “Su Tank Hacmi”, “Çöp Hazne Hacmi” ile “Süpürme Performansı”na ilişkin bilgilerin görülemediği, dolayısıyla başvuru sahibi istekli tarafından “Yol Süpürme Aracı”nın İdari Şartname ve Teknik Şartname’de belirtilen özellikleri taşıdığının anılan Yönetmeliğin 41’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca tevsik edilememiş olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin teklifinin de değerlendirme dışı bırakılarak, geçerli teklif kalmayan ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte bahse konu ihalede 24 adet ihale dokümanı satın alındığı, 09.01.2014 tarihinde yapılan ihaleye 8 isteklinin katıldığı, isteklilerden dördünün idare tarafından İdari Şartname’de yer alan kendi malı olması gereken makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin düzenleme nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, geçerli iki teklif sahibinin teklifinin de aynı düzenleme uyarınca değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşıldığından, İdari Şartname’de yapılan ilgili düzenlemenin de ihaleye sağlıklı teklif verilebilmesini engelleyici şekilde mevzuat hükümlerine aykırı olarak hazırlandığı anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)