(4734 S. K. m. 36, 37, 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 16)
Toplantı No: 2012/020
Gündem No: 37
Karar Tarihi: 26.03.2012
Karar No: 2012-UM.II-1449
Şikayetçi: Yeni Dicle Ecza Dep.Med.Tic.Ltd.Şti., Şanlıurfa Yolu 1. Km. Kılıç Apt. No : 57 DİYARBAKIR
İhaleyi yapan idare: Şanlıurfa Devlet Hastanesi, Esentepe Mahallesi Hastane Caddesi 63200 ŞANLIURFA
Başvuru tarih ve sayısı: 05.03.2012 / 8905
Başvuruya konu ihale: 2011/202468 İhale Kayıt Numaralı "655 Kalem İlaç Ve Serum" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 20.03.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.07.00.00-101.04-.M.(978).(0256)./2012-18E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Şanlıurfa Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından 18.01.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “655 Kalem İlaç ve Serum” ihalesine ilişkin olarak Yeni Dicle Ecza Dep. Med. Tic. Ltd. Şti.’nin 20.02.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.02.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 05.03.2012 tarih ve 8905 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.02.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; kısmi teklife açık ihale tekliflerinin, toplam teklif tutarında aritmetik hata bulunması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak kısmi teklife açık ihalelerde aritmetik hata bulunan kısımlar itibariyle tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.
A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin Değerlendirilmesi” başlıklı 37 nci maddesinde;
“İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Aritmetik Hata ve Yuvarlama” başlıklı 16.5 maddesinde;
“16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.” hükmü bulunmaktadır.
İdari şartnamenin ikinci maddesinde; işin adının “655 Kalem İlaç ve Serum Alımı” olduğu, 20 nci maddesinde;
“Bu ihalede kısmi teklif verilebilir. Kısmi teklif verilebilecek kısımların listesi ekte belirtilmiştir.
İsteklilerin teklifleri kalem bazında ayrı ayrı değerlendirilecektir. Teklif edilen her bir iş kalemi için ekte sunulan ihtiyaç listesinde yer alan iş kaleminden biri veya daha fazlası istekli üzerinde kalabilir. İsteklilerce verilecek tekliflerin ihale konusu alımın tamamını mı yoksa bir kısmını mı kapsadığı hususu teklif mektuplarında açıkça belirtilecektir.”düzenlemesinin bulunduğu,
10.02.2012 tarihinde onaylanan ihale komisyon kararı ile başvuru sahibinin teklifinin, teklif cetvelinde toplam tutarın 11.083.271,86 TL olarak yazılmasına karşın, söz konusu toplam tutarın 11.083.271,87 TL olması gerektiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin anılan maddesinde, kısmi teklife açık ihalelerde, isteklilerin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı düzenlenmiştir.
Ayrıca standart birim fiyat teklif mektubunda yer alan 7 nolu maddede “Bu ihalede, tekliflerin kalem/kısım bazında ayrı ayrı değerlendirileceğini, birim fiyat olarak teklif verdiğimiz her bir mal/iş kalemi/kısımı için birim ve miktarın çarpımı sonucu bulunan ve ek cetvelde belirtilen bedel/bedeller üzerinden tarafımızla ayrı ayrı çerçeve anlaşma imzalanacağını, bu durumda çerçeve anlaşma imzalanan mal/iş kalemi/kısmı için teklif ettiğimiz birim fiyatlarımızın münferit sözleşme aşamasında sunacağımız birim fiyat teklifimizin üst limitini oluşturduğunu kabul ederiz” ifadesi yer almaktadır.
Dolayısı ile kısmi teklife açık ihalelerde, aritmetik hatanın toplam fiyat üzerinden değil kısımlar bazında kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Komisyon tarafından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe gösterilen toplam teklif tutarında aritmetik hata bulunması hususu, yukarıda da açıklandığı gibi, anılan Tebliğ hükmü gereği sadece kısmi teklife kapalı ihalelerde yapılabilecek bir değerlendirme olup, kısmi teklife açık söz konusu ihalede idarenin işlemi toplam fiyat bazında aritmetik hata kontrolü yapmış olması nedeniyle mevzuata aykırı bulunmuştur.
Açıklanan nedenlerle başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
Söz konusu ihalede başvuru sahibi ile aynı gerekçeyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan Doğuş Farma İlaç Ecza Deposu Medikal Ürünler Pazarlama, Asya Ecza Deposu Sağlık Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Farmada Ecza Deposu Tic. Ltd. Şti. firmalarının tekliflerinin de kısımlar bazında aritmetik hata kontrolü yapılmak üzere değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Yeni Dicle Ecza Dep. Med. Tic. Ltd. Şti., Doğuş Farma İlaç Ecza Deposu Medikal Ürünler Pazarlama, Asya Ecza Deposu Sağlık Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Farmada Ecza Deposu Tic. Ltd. Şti. firmalarının tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)