(4734 S. K. m. 37, 38, 54, 65)
Toplantı No: 2013/021
Gündem No: 2
Karar Tarihi: 11.03.2013
Karar No: 2013/UH.III-1299
Şikayetçi: Baybora Hiz. Tem. İnş. Gıda Tic. Ve Taah. Ltd. Şti.- Emir End. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.- Piya Hizmet Org. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi (18.12.2012 tarih ve 2012/075 sayılı Kurul toplantısı kararı gündem No: 59), MİMAR SİNAN MAHALLESİ 117 SOKAK A BLOK SEMA APT. KAT:1 NO:2 ŞANLIURFA
İhaleyi Yapan Daire: Mersin Toros Devlet Hastanesi Baştabipliği, Yeni Mahalle Cemalpaşa Caddesi 33050 MERSİN
Başvuru Tarih ve Sayısı: 03.12.2012 / 39479
Başvuruya Konu İhale: 2012/131440 İhale Kayıt Numaralı "Malzemeli Genel Temizlik, Hasta Karşılama, Hasta Yönlendirme Ve Çamaşır Yıkama Hizmetlerinde Görevlendirilecek Personel Çalıştırmaya Yönelik Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Mersin Toros Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından 22.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Malzemeli Genel Temizlik, Hasta Karşılama, Hasta Yönlendirme ve Çamaşır Yıkama Hizmetlerinde Görevlendirilecek Personel Çalıştırmaya Yönelik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Baybora Hiz. Tem. İnş. Gıda Tic. ve Taah. Ltd. Şti.- Emir End. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.- Piya Hizmet Org. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi’nin 16.11.2012 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 22.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.12.2012 tarih ve 39479 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.11.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/4467-01 sayılı şikayet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle, incelemeye konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve diğer tekliflere ilişkin olarak sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği'nin 79'uncu maddesine uygun olmadığı, giyim ve malzemelere ilişkin olarak sunulan proforma faturalardaki malzeme miktarlarının Teknik Şartname'de istenilen miktarlarla uyumlu olmadığı, idarece yazılı açıklamaların değerlendirilmesi aşamasında proforma fatura veya fiyat tekliflerine dayanak olan EK.0.5 Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanaklarının ilgili SMMM’lerden istenilerek ibarelere uyumlu olup olmadığının ve mevzuata uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerektiği, işçilik maliyetinin de KİK İşçilik Modülüne göre değil manuel olarak hesaplanması gerektiği, zira manuel hesabın daha doğru sonuç verdiği, sunulan açıklamalarda bu hususun da kontrol edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Başvuru konusu iş malzemeli genel temizlik, hasta karşılama, hasta yönlendirme ve çamaşır yıkama hizmetlerinde görevlendirilecek personel çalıştırmaya yönelik hizmet alımı işidir. Söz konusu hizmetler toplam 135 kişi ile yürütülecektir. Bunlardan 1 kişi genel yönetici, 3 kişi vardiya şefi, 111 kişi genel temizlik işi, 15 kişi hasta karşılama yönlendirme işi yapacaktır. Temizlik elemanlarından 2 kişi tıbbi atık, 2 kişi evsel atık toplama, 1 kişi dış alan temizliği işi yapacaktır.
İşe ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25‘inci maddesinde,
“25.1.İstekliler tekliflerine vergi (KDV Hariç), resim, harç ve benzeri, ulaşım giderlerini dahil edeceklerdir.
25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
İhale kapsamında çalışacak kişilerden; 1 Kişi Genel Yönetici Brüt Asgari Ücretin (% 35 fazlası),3 Kişi Ekip Sorumlusu (Vardiya Şefi) Brüt Asgari Ücretin (% 20 fazlası) diğerleri asgari ücret alacaktır.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde (14,5gün) toplam 1 kişi Ekip Sorumlusu (Vardiya Şefi), 3 kişi Hasta Karşılama, Danışma ve Yönlendirme Elamanı, 27 kişi İç Alanda Çalışan Temizlik ve Çamaşırhane Personeli çalışacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yüklenici tarafından karşılanacak yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmialtı) gün esas alınacaktır.
Personelin yol gideri günlük brüt (3,00 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir.
İhale kapsamında çalışacak olan elemanlar yemeklerini hastanenin yemekhanesinde çıkan yemekten bedelsiz yiyecektir. İstekliler tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.
Giyim Bedeli: Yüklenici firma çalıştıracağı personellerine, Teknik Şartnamede miktarları ve detayları belirtilen giyim malzemelerini ayni olarak verecek ve teklif fiyata dahil edeceklerdir.
25.3.3. Malzeme giderleri:
İhale konusu işte kullanılacak temizlik malzemeleri ve ilaçlama giderleri teklif fiyata dahildir.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı 1,5 olarak tespit edilmiştir.”
Teknik Şartname’nin “Temizlik Görevlilerinin Kıyafetleri ve Diğer Hususlar” başlıklı 5’inci maddesinde,
“SORUMLU MÜDÜR ve EKİP ŞEFLERİ
Elbise takım ve ayakkabı
•1 takım Yazlık, dimi- gabardin kumaş
•1 takım kışlık dimi gabardin kumaş takım (Pantolon, ceket) elbise,
•2 yazlık, 2 kışlık gömlek ve 2 adet kravat verilecektir.
•1 yıllık için 2 adet yazlık gömlek (Kısa kollu % 45 (+,-5) pamuklu %45 (+,-5) polyester gömleklik kumaştan imal edilmiş, düğmeli, yakalı) verilecektir.
•Yine 1 yıl için kışlık Uzun kollu (% 45 (+,-5) pamuklu %45 (+,-5) polyester gömleklik kumaştan imal edilmiş düğmeli, yakalı) gömlek verilecektir.
•Erkek personellere kravat, bayan personellere Fular olmak üzere 1 yıl için toplam 2 ‘şer tane olmak üzere sentetik kumaştan yapılmış giysi verilecektir
•1 çift yazlık, 1 çift kışlık deri ve tabanı kösele ayakkabı verilecektir.
HASTA KARŞILAMA YÖNLENDİRME ELEMANLARI:
•Hasta karşılama ve yönlendirme personelleri (1 yıl için) 2 adet yazlık, 2 adet kışlık olmak üzere toplam 4 adet pantolon verecektir. Pantolonlar (kumaşı Dimi gabardin kumaş %70 yün - %30 polyester) yan cepli olacaktır.
•1 yıllık için 2 adet yazlık gömlek (Kısa kollu % 45 (+,-5) pamuklu %45 (+,-5) polyester gömleklik kumaştan imal edilmiş, düğmeli, yakalı, 2 kapaklı dış cepli olacaktır) verilecektir.
•Yine 1 yıl için kışlık Uzun kollu (% 45 (+,-5) pamuklu %45 (+,-5) polyester gömleklik kumaştan imal edilmiş düğmeli, yakalı, 2 kapaklı dış cepli) gömlek verilecektir.
•Erkek personellere kravat, bayan personellere Fular olmak üzere 1 yıl için toplam 2 ‘şer tane olmak üzere sentetik kumaştan yapılmış giysi verilecektir.
•Tüm hasta karşılama ve yönlendirme elemanlarına 1’er adet %50 yün-%50 polyester V yakalı süveter verilecektir.
•Personellere 1 çift yazlık, 1 çift kışlık ayakkabı (deri altı kösele) verilecektir.
•Giysi renkleri idare tarafından belirlenecektir.
ENFEKTE ATIK TAŞIYAN TEMİZLİK PERSONEL KIYAFETİ
Tulum sıvı geçirmeyen, ancak hava geçiren ve terletmeyen, iğne batmayan, yıkanabilir kumaştan, tıbbi atık yönetmeliğine uygun olarak içi pamuklu turuncu renkte uzun kollu, kol uçları manşetli ya da lastikli, önden göbek hizasından boyun hizasına kadar kalın fermuarlı, pantolon paçaları lastikli tulum olmalıdır. Tulumun arkasında tıbbi atık amblemi ve/veya tıbbi atık taşıma görevlisi yazısı olmalıdır. Kışlık 2 takım, yazlık 2 takım tulum olmalıdır.
1.Yağmurluk: kışlık 1’er adet
2.İş montu:İçi elyaf, dışı su geçirmez sentetik kumaştan (kışlık 1’er adet)
3.Eldiven: Aylık 2 çift verilmelidir ve aşağıda belirlenen özellikleri taşımalıdır.
4.Kalın çift astarlı, iğne batmayacak özellikte, elin kolay kullanılabilmesi için esnek olmalı
5.Sıvı geçirmeyen kumaş üzerine turuncu renkli kauçuk kaplı, dirseğe kadar uzanan iş eldiveni olmalıdır.
6.Koruyucu gözlük: Yılda 2 adet olmalı ve aşağıda belirlenen özellikleri taşımalıdır.
7.Maske: Toz ve sıvı geçirmeyen tıbbi atık toplama maskesi kullanılacaktır. Aşağıda belirlenen özellikleri taşımalı ve ihale süresince günde 2 maske olacak şekilde temin edilmelidir.
8.Çizme: Turuncu renkli çizme giymelidir. 4 çift olmalıdır. İki tanesi kışlık olmak üzere içi yünlü iki tanesi yazlık olmak üzere içi pamuklu veya terletmeyen kumaştan yapılmış olan dışı sıvı geçirmez plastik, tabanı kauçuk ve en az 3-4 cm kalınlığında ve diz altı hizasında olacak, mevsimlere uygun şekilde bir çifti geçici atık deposunda giyecek, 1 çiftini alandan atık toplarken giyecektir. Çizmeler kullanılamayacak durumda ise yenisi ile değiştirilecektir.
9.Tıbbi atık personeline atık toplama dışında giyeceği 2 adet kışlık 2 adet yazlık olmak üzere toplam 4 adet klinik alanda çalışan temizlik görevlisi kıyafeti verecektir.
10.EVSEL ATIK TAŞIYAN TEMİZLİK PERSONEL KIYAFETİ
11.Tulum sıvı geçirmeyen, ancak hava geçiren ve terletmeyen, iğne batmayan, yıkanabilir kumaştan, tıbbi atık yönetmeliğine uygun olarak içi pamuklu mavi renkte uzun kollu, kol uçları manşetli ya da lastikli, önden göbek hizasından boyun hizasına kadar kalın fermuarlı, pantolon paçaları lastikli tulum olmalıdır. Tulumun arkasında evsel atık taşıma görevlisi yazısı olmalıdır. Kışlık 2 takım, yazlık 2 takım tulum olmalıdır.
12.Yağmurluk:(kışlık 1’er adet)
13.İş montu: İçi elyaf, dışı su geçirmez sentetik kumaştan (kışlık 1’er adet)
14.Eldiven: Aylık 2 çift verilmelidir ve aşağıda belirlenen özellikleri taşımalıdır.
15.Kalın çift astarlı, iğne batmayacak özellikte, elin kolay kullanılabilmesi için esnek olmalı
16.Sıvı geçirmeyen kumaş üzerine mavi renkli kauçuk kaplı, dirseğe kadar uzanan iş eldiveni olmalıdır.
17.Koruyucu gözlük: Yılda 2 adet olmalı ve aşağıda belirlenen özellikleri taşımalıdır.
18.Maske: Toz ve sıvı geçirmeyen tıbbi atık toplama maskesi kullanılacaktır. Aşağıda belirlenen özellikleri taşımalı ve ihale süresince günde 2 maske olacak şekilde temin edilmelidir.
19.Çizme: Turuncu renkli çizme giymelidir. 4 çift olmalıdır. İki tanesi kışlık olmak üzere içi yünlü iki tanesi yazlık olmak üzere içi pamuklu veya terletmeyen kumaştan yapılmış olan dışı sıvı geçirmez plastik, tabanı kauçuk ve en az 3-4 cm kalınlığında ve diz altı hizasında olacak, mevsimlere uygun şekilde bir çifti geçici atık deposunda giyecek, 1 çiftini alandan atık toplarken giyecektir. Çizmeler kullanılamayacak durumda ise yenisi ile değiştirilecektir.
20.Evsel atık personeline atık toplama dışında giyeceği 2 adet kışlık 2 adet yazlık olmak üzere toplam 4 adet klinik alanda çalışan temizlik görevlisi kıyafeti verecektir.
21.İÇ ALANDA ÇALIŞAN TEMİZLİK VE ÇAMAŞIRHANE PERSONELİ KIYAFETİ
22.Bay temizlik personeli elbisesi sıvı tutmayan, teri emen uzun kollu kışlık kumaştan 2 takım kışlık, 2 takım yazlık (alt beli lastikli pantolon , üst önlük),
23.Bayan temizlik personeli elbisesi sıvı tutmayan, teri emen uzun kollu kışlık kumaştan 2 takım kışlık, 2 takım yazlık (alt beli lastikli pantolon, üst önlük) ve bone,
24.Tüm şef ve klinik alanda çalışan personele önü kapalı hastane şartlarına uygun yılda iki adet terlik-sabo,
25.Elbiselerin kalitesi %60 pamuk, %40 Polyester (alpaka) kumaştan olacaktır.
26.Temizlik işinde çalışan personelin iş elbiselerinin yüklenici firma tarafından yıkanması ve ütülenmesi sağlanacaktır.
27.DIŞ ALAN TEMİZLİĞİNDE ÇALIŞACAK PERSONEL KIYAFETİ:
28.İş elbisesi takım (iş önlüğü +iş pantolonu) (elbiseler: 2 takım yazlık, 2 takım kışlık olacak arka sırt bölümünde okunabilir büyüklükte siyah yazı ile dış alan temizlik görevlisi yazacak.
29.İş ayakkabısı kışlık 1 çift içi yünlü dışı su geçirmez deri, tabanı kauçuk olacak. 1 çift yazlık hava alan bahçe gibi alanlarda giyilebilecek ayakkabı.
30.Yağmurluk su geçirmez özellikte (kışlık 1’er adet).
31.İş montu içi elyaf, dışı su geçirmez sentetik kumaştan (kışlık 1’er adet).
32.İş eldiveni bir yılda 2 çift.”
Teknik Şartname’nin “Yüklenici Firma Tarafından Temin Edilecek Bir Aylık Temizlik Malzemesi” başlıklı 8’inci maddesinde,
“MADDE 8:
1.Tıbbi atık torbası kırmızı 6.000 adet
2.Atık torbası siyah 6.000 adet
3.Atık torbası mavi 5.000 adet
4.Çöp torbası 55X80 siyah 8.000 adet
5.Klor tableti 3.000 adet
6.Kireç ve pas çözücü (sert yüzeyler için) 100 kg
7.Genel temizlik maddesi 1.500 kg
8.Banyo ve tuvalet koku giderici 350 adet
9.Lavabo koku giderici tablet 25 kg
10.Cam silme temizlik maddesi 300 kg
11.Sert Cila 5 kg
12.Cilalı yüzey bakım ve temizlik maddesi 5 kg
13.Kir ve cila sökücü 5 kg
14.Kağıt havlu 5.000 adet
15.Tuvalet kağıdı 5.000 adet
16.Tıkanmış giderleri açma maddesi 50 kg
17.Mop bezi:
18.mor beyaz saçaklı 100 adet
19.düz beyaz 100 adet
20.yeşil beyaz saçaklı 100 adet
21.beyaz saçaklı 100 adet
22. Temizlik bezleri:
23.Sarı bez 200 adet
24.Pembe bez 300 adet
25.Yeşil bez 300 adet
26.Temizlik Eldiveni (Kırmızı) 50 adet
27.Sünger bez
28.Sarı sünger bez 100 adet
29.Mavi sünger bez 100 adet
30.Kırmızı sünger bez 100 adet
31.Oda parfümü (sprey) 75 adet
32.Suda eriyen çamaşır torbası 1000 adet
33.Yağ sökücü 50 kg
34.Çamaşır suyu 1000 litre
35.Lateks eldiven 5.000 adet
36.Yer kazıma aparatı 2 adet
37.Cam kazıma jileti aparatı 2 adet
38.Sert yüzeyler için mineralli sıvı ovma maddesi 500 litre
Temizlik sırasında kullanılacak olan ürünler TSE belgeli olmalı ve muayene kabul komisyonuna ibraz edilmelidir. “ düzenlemeleri yer almaktadır. Birim fiyat teklif cetveline ise aşağıda yer verilmiştir.
A1 B2
Miktarı
Sıra İş Kaleminin Adı ve Birimi İşçi Ay/gün/ Teklif Edilen4 Tutarı
No Kısa Açıklaması3 sayısı saat Birim Fiyat
1 1 Kişi Genel Yönetici Brüt
Asgari Ücretin (% 35 fazlası) İşçi/Ay 1 12
2 3 Kişi Ekip Sorumlusu (Vardiya
Şefi) Brüt Asgari Ücretin
(% 20 fazlası) İşçi/Ay 3 12
3 15 Kişi Hasta Karşılama,
Danışma ve Yönlendirme Elamanı İşçi/Ay 15 12
4 111 Kişi İç Alanda Çalışan
Temizlik ve Çamaşırhane Personeli İşçi/Ay 111 12
5 1 Kişi Dış Alanda Çalışan
Temizlik Personeli İşçi/Ay 1 12
6 2 Kişi Enfekte Atık Taşıyan
Temizlik Personeli İşçi/Ay 2 12
7 2 Kişi Evsel Atık Taşıyan
Temizlik Personeli İşçi/Ay 2 12
8 Ulusal Bayram ve Genel Tatil
Günlerinde (14,5gün) toplam 1
kişi Ekip Sorumlusu (Vardiya Şefi) İşçi/Gün 1 14,5
9 Ulusal Bayram ve Genel Tatil
Günlerinde (14,5gün) toplam 3 kişi
Hasta Karşılama, Danışma ve
Yönlendirme Elamanı İşçi/Gün 3 14,5
10 Ulusal Bayram ve Genel Tatil
Günlerinde (14,5gün) toplam 27 kişi
İç Alanda Çalışan Temizlik ve
Çamaşırhane Personeli İşçi/Gün 27 14,5
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra İş Kaleminin Adı ve Birimi Miktarı Teklif Edilen4 Tutarı
No Kısa Açıklaması 6 Birim Fiyat
1 Temizlik Malzemeleri Ay 12
2 İlaçlama Ay 12
II. ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde,
“78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.
78.2. Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir.” açıklaması yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesindeki açıklamalar dikkate alındığında, ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğu anlaşılmaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.
79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.
79.4.2.1. İhale komisyonu, teklifin önemli bileşenlerine ilişkin olarak;
a) Verilecek hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve hizmetlerin temininde kullanılacak avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
hususlarında istekliler tarafından belgelere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle aşırı düşük teklifleri değerlendirerek ihaleyi sonuçlandıracaktır.
79.4.2.2. Verilecek hizmetin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler, hizmetin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya hizmetin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; sadece bu hususların neler olduğu değil, belirtilen çözüm, avantajlı koşul, özgünlük ya da hizmetin ekonomik olması sayesinde elde edilen maliyet avantajının da bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.
79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,
ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,
d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,
e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.
İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.
…
79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
79.4.2.8. İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatının, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir.(Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük olarak yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)
79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.
…
79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir…” açıklaması yer almaktadır.
İhale dokümanındaki düzenlemeler dikkate alındığında ihale konusu işin 131 adet temizlik personeli ve 1 adet yönetici, 3 adet vardiya şefi ile bir yıl boyunca yürütüleceği, 131 adet temizlik personeline brüt asgari ücretin, 1 adet yöneticiye brüt asgari ücretin %35 fazlasının, 3 adet vardiya şefine brüt asgari ücretin %20 fazlasının ödeneceği, temizlik personelinin toplam 435 gün, 1 adet vardiya şefinin 14,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışma yapacağı, çalışan personele ayda 26 gün üzerinden günlük yol ücreti olarak brüt 3,00 TL tutarında nakdi ödeme yapılacağı ve ihale konusu işe ilişkin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranının %1,5 olduğu, söz konusu bilgiler çerçevesinde manuel hesaplanan asgari işçilik maliyetinin (%3 sözleşme ve genel gider ile yol dahil, giyim hariç) 2.104.670,26 TL olduğu tespit edilmiştir.
İdarece piyasa araştırması sonucu elde edilen yaklaşık maliyetin 2.245.696,27 TL olduğu, ihale aşamasında tekliflerin yüksek olduğunun görülmesi üzerine ihale komisyonunca yaklaşık maliyetin yeniden gözden geçirilmesi sonucunda temizlik malzeme bedelinin sehven sadece 1 aylık maliyetinin yaklaşık maliyete yansıtıldığının farkedildiği ve bu hatanın düzeltilerek 12 aylık temizlik malzeme bedeli üzerinden yeniden hesaplanarak 2.702.826,55 TL tutarının elde edildiği, bu miktardan %3 oranında öngörülen yüklenici karı çıkarılarak bulunan 2.644.565,71 TL nin sınır değer olarak belirlendiği, ihale konusu iş ağırlıklı olarak personel çalıştırmaya yönelik hizmet alımı olduğundan, karsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren 9 isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu, 3 isteklinin (Mehmet Almas-ATS Tem., DNZ Grup-SM Grup O.G., Berka Tem.) yazılı açıklamalarını sunmadıkları, Asil Yemek. Tem. Bilg. Özel Sağ. Hiz. Tem. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük tekliflere açıklık getirilmesi konu başlıklı bir dilekçe verdiği, ancak içeriğinde tekliflerinin aşırı düşük olmadığının ifade edildiği, bu nedenle açıklama sunmadığı kabul edilerek teklifinin değerlendirmeye alınmadığı, Arıtem Tem. San.ve Tic. Ltd. Şti. nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sadece 8 adet maskenin fiyatlandırılarak teklife dahil edildiği halbuki iş süresince kullanılacak maske sayısının 2920 adet olduğu, bu nedenle adı geçenin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
İhale üzerinde kalan istekli tarafından sunulan 02.11.2012 tarihli açıklama incelendiğinde, teklif mektubunda toplam 2.224.699,97 TL bedel teklif edildiği, teklif cetvelinde giyim dahil işçilik ücreti için 2.104.699,97 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu tutarın teklif edilmesi gereken giyim hariç asgari işçilik maliyetinin (2.104.670,26 TL) üzerinde olduğu, ancak giyim hariç asgari işçilik maliyetinin (2.104.670,26 TL) üzerine %3 sözleşme gideri dahil 40,95 TL olarak öngörülen giyim bedeli ilave edildiğinde 2.104.711,21 TL tutara ulaşıldığı, bu bedelin teklif cetvelinde belirlenen giyim dahil işçilik ücreti (2.104.699,97 TL) tutarının üzerinde olduğu,
Bir başka deyişle ihale üzerinde kalan isteklinin teklif ettiği toplam bedelden (2.224.699,97 TL) malzeme bedeli (108.000 TL), ilaçlama bedeli (12.000 TL) ve %3 sözleşme gideri dahil giyim gideri ve beyan edilen 9,19 TL kar mahsup edildiğinde elde edilen 2.104.649,83 TL’nin manuel hesaplanan giyim hariç zorunlu asgari işçilik maliyetini (2.104.670,26 TL) karşılamadığı anlaşılmıştır.
İhale üzerinde kalan isteklinin sunduğu açıklamada, ilaçlama maliyetini tevsiken Ekol Haşere Kontrol Sos. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.000,00 TL lik bila tarih fiyat teklifinin sunulduğu, sözkonusu işte kullanılacak temizlik malzemeleri için 108.000,00 TL, ihale konusu işte çalışacak 135 personele verilecek giyim malzemesi için (%3 sözleşme ve genel giderler dahil) 40,95 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu bedellerin tevsiki amacıyla Duru Kimya Oto Parça-Boya ve Petrol Ürünleri-Emir Sevim’den alınmış 2 adet proforma fatura sunulduğu, SMMM onaylı proforma faturaların üzerinde ilgili beyan ifadesi, imza ve kaşenin bulunmasına ve miktar olarak istenilen giyecek ve temizlik malzemelerine yer verilen ihale dokümanına ve mevzuata uygun bir açıklama ve belgelendirme olmasına rağmen, iddia konusu olması nedeniyle ilgili SMMM’lerden 05.02.2013 tarihli ve 2547 sayılı yazı ile mükellefle yapılan tam tasdik sözleşmesinin veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olunduğunu gösteren belgeler ile fiyat teklifine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ve bu tutanağın son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenip düzenlenmediğinin tespit edilebilmesini teminen, bu belgelerin düzenlenmesine dayanak teşkil eden alış, satış faturaları ve varsa diğer belgelerin istenildiği, 22.02.2013 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazıda giyecek ve temizlik malzemelerine ilişkin olarak bilgi istenilen konularda “mükellefle sözleşmelerinin 31.12.2013 tarihinde sona ermesi” nedeniyle belge gönderilemediğinin belirtildiği, ilaçlamaya ilişkin olarak istenilen belgelerin gönderildiği tespit edilmiştir.
İlgili SMMM’den istenilen belgelerin gönderilememesinin inceleme sürecinin esasını etkilemediği, zira diğer maliyetlerin çıkarılmasından sonra kalan teklif bedelinin teklif edilmesi gereken zorunlu ve asgari işçilik maliyetini karşılamadığı ve zorunlu maliyet unsurunu taşımayan bir teklifin geçerli teklif olarak kabul edilemeyeceği, bundan dolayı adı geçen isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının ilgili mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemelerine uygun olmadığı anlaşıldığından, Doğan Sos. Hizm. Kur. Dağ. Taş. İnş.Yat. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
İhalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen Uça Özel Sağlık Hizmetleri Bilişim Dağıtım Taşımacılık Temizlik Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin sunduğu 05.11.2012 tarihli açıklama incelendiğinde, teklif mektubunda toplam 2.386.589,60 TL bedel teklif edildiği, toplam teklif bedelinden malzeme bedeli (189.000 TL), ilaçlama bedeli (12.360 TL) ve %3 sözleşme gideri dahil giyim gideri (19.612,23 TL) ve öngörülen 60.976,54 TL kar mahsup edildiğinde elde edilen 2.104.640,83 TL’nin manuel hesaplanan giyim hariç zorunlu asgari işçilik maliyetini (2.104.670,26 TL) karşılamadığı anlaşılmıştır.
İhale konusu işte kullanılacak temizlik malzemeleri için 189.000,00 TL bedel öngörüldüğü, ilaçlama maliyetini tevsiken Ekol Haşere Kontrol Sos. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. nin 12.360,00 TL’lik bila tarih fiyat teklifinin sunulduğu, ihale konusu işte çalışacak 135 personele verilecek giyim malzemesi için (%3 sözleşme ve genel giderler dahil) 19.612,23 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu bedellerin tevsiki amacıyla Demiray Tem. Gıd. Mal. Kim. ve Nak. San. Tic. Ltd. Şti. nden alınmış 2 adet proforma fatura sunulduğu, SMMM onaylı fiyat teklifi ve proforma faturaların üzerinde ilgili beyan ifadesi, imza ve kaşenin bulunmasına ve miktar olarak istenilen giyecek ve temizlik malzemelerine yer verilen ihale dokümanına ve mevzuata uygun bir açıklama ve belgelendirme olmasına rağmen, iddia konusu olması nedeniyle ilgili SMMM’lerden 05.02.2013 tarihli ve 2548 sayılı yazı ile mükellefle yapılan tam tasdik sözleşmesinin veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olunduğunu gösteren belgeler ile fiyat teklifine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağı ve bu tutanağın son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenip düzenlenmediğinin tespit edilebilmesini teminen, bu belgelerin düzenlenmesine dayanak teşkil eden alış, satış faturaları ve varsa diğer belgelerin istenildiği, 22.02.2013 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazıda ihale üzerinde kalan istekli ile ilgili bilgi dışında ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi mükellefle ilgili bir beyanda bulunulmadığı görülmüş olmakla beraber diğer maliyetlerin çıkarılmasından sonra kalan teklif bedelinin teklif edilmesi gereken zorunlu ve asgari işçilik maliyetini karşılamadığı ve zorunlu maliyet unsurunu taşımayan bir teklifin geçerli teklif olarak kabul edilemeyeceği, bundan dolayı adı geçen isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının ilgili mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemelerine uygun olmadığı anlaşıldığından, adı geçen isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Med Tarım Hayvancılık Tohumculuk Gıda Taşımacılık İnşaat Yapı Malzemeleri Dekorasyon Temizlik Yemekçilik Medikal Dayanıklı Tüketim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sunduğu 01.11.2012 tarihli açıklama incelendiğinde, teklif mektubunda toplam 2.431.230,00 TL bedel teklif edildiği, toplam teklif bedelinden malzeme bedeli (279.360 TL), ilaçlama bedeli (18.000 TL) ve giyim gideri (19.641,40 TL) ve bu 3 maliyet unsuru üzerinden 9.509,74 TL olarak hesaplanan %3 sözleşme gideri ve öngörülen 89,04 TL kar mahsup edildiğinde elde edilen 2.104.629,82 TL nin manuel hesaplanan giyim hariç zorunlu asgari işçilik maliyetini (2.104.670,26 TL) karşılamadığı anlaşılmıştır.
Diğer yandan açıklamada yer verilen ve yukarıda yazılı bulunan maliyet unsurlarının toplamının 2.431.234,00 TL olduğu, halbuki teklif miktarının 2.431.230,00 TL olduğu, bu durumda da sunulan açıklamanın toplam teklifi teyit ve tevsik etmediği, adı geçen isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan bila tarih açıklama incelendiğinde, teklif mektubunda toplam 2.628.108,00 TL bedel teklif edildiği, teklif cetvelinde giyim dahil işçilik ücreti için 2.136.108,00 TL bedel öngörüldüğü, söz konusu tutarın teklif edilmesi gereken giyim hariç asgari işçilik maliyetinin (2.104.670,26 TL) üzerinde olduğu, ancak giyim hariç asgari işçilik maliyetinin (2.104.670,26 TL) üzerine %3 sözleşme gideri dahil 30.510,66 TL olarak öngörülen giyim bedeli ilave edildiğinde 2.135.180,92 TL tutara ulaşıldığı, bu bedelin teklif cetvelinde belirlenen giyim dahil işçilik ücreti (2.136.108,00 TL) tutarının altında olduğu,
Bununla beraber başvuru sahibi isteklinin teklif ettiği toplam bedelden (2.628.108,00 TL) yazılı açıklamada mevzuata uygun olarak belgelendirilen malzeme bedeli, ilaçlama bedeli ve %3 sözleşme gideri dahil giyim gideri (toplam:523.453,82 TL) mahsup edildiğinde bulunan 2.104.654,18 TL’nin, manuel hesaplanan teklif edilmesi gereken giyim hariç zorunlu asgari işçilik maliyetini (2.104.670,26 TL) karşılamadığı, zorunlu maliyet unsurunu taşımayan bir teklifin geçerli teklif olarak kabul edilemeyeceği, bu nedenle başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının ilgili mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemelerine uygun olmadığı, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan ihalede geçerli teklif olarak kalan tek teklifin (2.758.020,07 TL) AlnıaçıkFırın İşletmeciliği Otomotiv Temizlik İnşaat Hayvancılık Taahhüt Ticaret Limited Şirketi’ne ait olduğu görülmüş olup teklifin yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle idarece anılan Tebliğin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde yer alan “16.3. Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler
16.3.1. Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda tereddütler olduğu anlaşılmaktadır. İhale komisyonu;
a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,
b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,
c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,
Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.
16.3.2. Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir.” açıklaması gereğince işlem yapılması gerektiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Doğan Sos. Hizm. Kur. Dağ. Taş. İnş. Yat. San. ve Tic. Ltd. Şti., Uça Özel Sağlık Hizmetleri Bilişim Dağıtım Taşımacılık Temizlik Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Med Tarım Hayvancılık Tohumculuk Gıda Taşımacılık İnşaat Yapı Malzemeleri Dekorasyon Temizlik Yemekçilik Medikal Dayanıklı Tüketim Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve başvuru sahibine ait tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)