(4734 S. K. m. 53, 54, 55, 56, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 8)
Toplantı No: 2013/033
Gündem No: 81
Karar Tarihi: 29.04.2013
Karar No: 2013/UH.IV-1967
Şikayetçi: Maviş Emlak Otomotiv Tur. Nak. Gıda Tem. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., AKŞEMSETTİN MAH. YAZI CAD. NO:19/B ANKARA
İhaleyi Yapan Daire: KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU, SÖĞÜTÖZÜ MAH. 2177.SOK. NO:4 ANKARA
Başvuru Tarih ve Sayısı: 19.04.2013/13863
Başvuruya Konu İhale: 2013 İhale Kayıt Numaralı "SÜRÜCÜSÜZ VE YAKITSIZ BİNEK HİZMET ARACI VE PANELVAN TİPİ ARAÇ KİRALAMA İŞİ İHALESİ" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından 31.01.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Sürücüsüz ve Yakıtsız Binek Hizmet Aracı ve Panelvan Tipi Araç Kiralama İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 19.04.2013 tarih ve 13863 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/1563 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle, yüklenicinin teknik şartnamede belirlenen özelliklere uygun olmayan araçlarla işe başladığı, ödenen hakedişlerin geri alınması ve sözleşmenin feshedilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Kamu İhale Kurumunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde düzenlenen görevleri arasında, ihalelerin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde anılan Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikâyetleri inceleyerek sonuçlandırmak görevi sayılmış bulunmaktadır.
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinde, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday, istekli ve istekli olabileceklerin anılan Kanun’da belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği hüküm altına alınmıştır.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in tanımlara ilişkin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ihale süreci; ihale yetkilisince ihale onayının verildiği tarihten itibaren başlayan, sözleşmenin veya çerçeve anlaşmanın taraflarca imzalanıp notere onaylattırılması ve tescili ile noter onayı ve tescili gerekmeyen hallerde ise sözleşmenin veya çerçeve anlaşmanın taraflarca imzalanmasıyla tamamlanan süreç şeklinde tanımlanmıştır.
Yapılan incelemede, başvuru sahibinin iddialarının, “ihale süreci”nin dışında kalan, sözleşmenin uygulanması aşamasına yönelik olduğu, konuyla ilgili olarak, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi kapsamında Kamu İhale Kurumunun görev ve yetkisinin bulunmadığı, ayrıca, yapılan başvuru Kurumun görev alanında bulunsaydı dahi, başvurunun İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 8’inci maddesinde yer alan şekil unsurlarına uygun olmadığı, dilekçeyi imzalayana ait temsil belgelerinin ve 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin (j) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırıldığına dair banka dekontunun başvuru kapsamında sunulmadığı tespit edilmiştir. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun görev ve şekil yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)