(4734 S. K. m. 37, 38, 39, 54, 55, 65)
Toplantı No: 2014/026
Gündem No: 17
Karar Tarihi: 16.04.2014
Karar No: 2014/UH.I-1804
Şikayetçi: Entegre Enfermasyon Sistemleri Eğitim Danışmanlık Tic. A.Ş., CYBERPLAZA A BLOK 4. KAT NO : 420 BİLKENT ANKARA
İhaleyi Yapan Daire: Trabzon Kamu Hastane Birliği Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Numune Kampüsü, İnönü Mahallesi, Maraş Caddesi 61200 TRABZON
Başvuru Tarih ve Sayısı: 20.03.2014 / 9938
Başvuruya Konu İhale: 2014/15332 İhale Kayıt Numaralı "Genel Sekreterliğimize Bağlı Sağlık Tesislerinin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmeti Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 20.03.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Genel Sekreterliğimize Bağlı Sağlık Tesislerinin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Entegre Enformasyon Sistemleri Eğitim Danışmanlık Tic. A.Ş.nin 14.03.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.03.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.03.2014 tarih ve 9938 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.03.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/1199 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 2.1.3, 2.1.21, 13.2 ve 17.3.5.12’nci maddelerinde yapılan düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde Teknik Şartname’nin 17’nci maddesindeki HBYS Uygulama Yazılım Gereksinimleri başlığı altında listelenen yazılım özelliklerinin haricinde idare tarafından uygulama yazılımı üzerinde zorunlu olmayan geliştirmelerin isteneceği, bu geliştirmelerin yerine getirilmemesi halinde cezai işlem tesis edileceğinin anlaşıldığı, Şartname’deki düzenleme ile “kullanıcı isteklerinin” ölçüsünün bilinemediği, “kullanıcı istekleri”nin niteliğinin yanında adet ve talep edilme sıklığının da yüklenicinin işgücü maliyetini değiştireceği, sözleşme süresince istenebilecek kullanıcı isteklerinin mahiyetinin öngörülemez nitelikte olduğu, bu durumun teknik olarak nasıl bir iş yükü ve dolayısıyla maliyet getireceğinin öngörülemediği, bu nedenle de teklifin sağlıklı bir biçimde oluşturulamadığı, söz konusu durumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5 ve 12’nci maddelerine aykırı olduğu, idarenin, bugünden niceliği ve niteliğini belirleyemediği istekleri, ihtiyacın ortaya çıkması halinde, iş artışı ve/veya yeni bir alım sürecinin yürütülmesi ile temin edilebileceği açık olduğundan Teknik Şartname’nin anılan maddeleri uyarınca ihale dokümanında yeniden düzenleme yapılarak belli ise bahsedilen isteklerin mahiyetinin ve adetleri ile hangi sıklıkta talep edileceğinin belirlenmesi veyahut ihalenin iptali gerektiği iddiasına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İnceleme konusu ihalenin “Trabzon İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bağlı Sağlık Kurumları İçin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi”nin “Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Alımı İçin Genel Koşullar” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.2.Anayasa, Kanun, Yönetmelik, Yönerge, Tebliğ, Genelge, Üst Kurumlardan gelen resmi talimatlar gibi mevzuat kaynaklı zorunlu değişiklikler yüklenici tarafından idarece öngörülen süre içerisinde kayıtsız şartsız yerine getirilecektir. Doküman ve raporların çıktısı mevzuat doğrultusunda düzenlenecektir. Bu düzenlemeler için ek ücret ödenmez.
2.1.3. Mevzuata aykırı olmamak şartıyla Hastane Bilgi Sistemi yazılımının kullanıcı istekleri doğrultusunda uyarlanması sürecini kontrol ve bu işlemleri disipline etmek amacıyla; kullanıcı istekleri, öncelikle idare tarafından resmi olarak tayin edilmiş kontrol teşkilatı tarafından kontrol edilecek, uygun görülen uyarlamalar İdare’nin belirlediği yönetici aracılığıyla Yüklenicinin belirlediği ve İdareye bildirdiği proje liderine iletilecek, istekler önem ve gereklilik sırasına göre yazılıma yansıtılacaktır. Bu iş akış sürecinin alt yapısı ve elektronik ortamda yürütülmesi yükleniciye aittir…..
2.1.21.Temin edilecek HBYS web tabanlı olarak çalışacaktır. Ayrıca istekli idarenin ihtiyaçları doğrultusunda, HBYS modüllerinin mobil uygulama olarak uyarlanması taleplerine cevap vermek durumundadır.” düzenlemesi,
“Kontrol ve Muayene Metodları” başlıklı 13’üncü maddesinde “13.2.Hizmet alımı yoluyla tedarik edilen bu yazılım aylık hak edişler, İdare’nin ihtiyaçlarına uygun asgari gerekler yerine getirilmek ve o aya ait tetkik raporlama işlemleri tamamlanmış olmak şartıyla ödenecektir. İdaremizin talep ettiği iş ve işlemler verilen süre içinde sonuçlandırılmamış ise aylık hak edişlerin yapılması bu taleplerin sonuçlandırılmasına bağlıdır.” düzenlemesi,
“Hbys Uygulama Yazılım Gereksinimleri” başlıklı 17’nci maddesinde “17.3.5.12.Sağlık Bakanlığı ve/veya ilgili kurum kuruluşlardan gelen talepler zamanında sisteme entegre edilerek çalışır hale getirilir. Zamanında yapılmayan iş işlemlerden dolayı idaremizin zararları yükleniciden tazmin edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İddia konusu düzenlemelerden “2.1.21.Temin edilecek HBYS web tabanlı olarak çalışacaktır. Ayrıca istekli idarenin ihtiyaçları doğrultusunda, HBYS modüllerinin mobil uygulama olarak uyarlanması taleplerine cevap vermek durumundadır.” düzenlemesinin, idarenin 07.03.2014 tarihli Zeyilnamesi ile “Temin edilecek HBYS istemci-sunucu veya web tabanlı yapıda çalışacaktır. İstekli bu durumu teklifinde belirtecektir.” şeklinde değiştirildiği, bu kapsamda Zeyilname öncesi düzenlemeye yönelik ileri sürülen hususların konusuz kaldığı, bu konuda bir inceleme yapılmasına gerek olmadığı anlaşılmıştır.
Diğer düzenlemeler incelendiğinde ise Teknik Şartname’nin 2.1.3’üncü maddesinde mevzuata aykırı olmamak şartıyla yazılımın kullanıcı istekleri doğrultusunda uyarlanması sürecine ilişkin usullere yer verildiği, 13.2’nci maddesinde hakedişlerin idarenin ihtiyaçlarına uygun asgari gerekler yerine getirilmek ve o aya ait tetkik raporlama işlemleri tamamlanmış olmak şartıyla ödeneceği, 17.3.5.12’nci maddesinde ise ilgili kurumlardan gelen taleplerin zamanında sisteme entegre edilerek çalışır hale getirilmemesi halinde zararın yükleniciden tazmin edileceğine ilişkin hususların belirtildiği görülmüştür.
İddia konusu düzenlemelerde yer alan hususların işin başlangıç aşamasında tespiti mümkün olmayan, sistemin işleyişi sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yönelik yazılımın uyarlanması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında ele alınması gerektiğinden bu durumun ihale konusu işin doğasına uygun olduğu anlaşılmış olup, tüm isteklilerin anılan düzenlemeler ile eşit derecede yükümlülük altına girecek olduğu dikkate alındığında Teknik Şartname’nin söz konusu düzenlemelerinin isteklilerin ihaleye teklif vermelerine ve sağlıklı bir maliyet tespit etmelerine engel teşkil etmeyeceği sonucuna varılmıştır. Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)