(4734 S. K. m. 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 3, 48)
Toplantı No: 2016/007
Gündem No: 8
Karar Tarihi: 25.01.2016
Karar No: 2016/UH.III-245
Şikayetçi: Mersin İkizler Turizm İnş. Pet. Temz. Ve Zirai İlaçlar Hırd. San. Ve Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Yenişehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 06.01.2016 / 751
Başvuruya Konu İhale: 2015/151686 İhale Kayıt Numaralı "Belediyemize Bağlı Sosyal Hizmetler Yürütme Merkezinde Hizmet Veren Aşevinin İşletilmesi İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ: Mersin İkizler Turizm İnş. Pet. Temz.ve Zirai İlaçlar Hırd. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
Dekiçeşme Mah. 65 Sk. Özel İdare İş Hanı No: 1/26 KARAMAN
İHALEYİ YAPAN İDARE: Yenişehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü,
Limonluk Mahallesi 36. Cadde No: 1 33120 Yenişehir/MERSİN
BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/151686 İhale Kayıt Numaralı “Belediyemize Bağlı Sosyal Hizmetler Yürütme Merkezinde Hizmet Veren Aşevinin İşletilmesi İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Yenişehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 30.11.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Belediyemize Bağlı Sosyal Hizmetler Yürütme Merkezinde Hizmet Veren Aşevinin İşletilmesi İşi” ihalesine ilişkin olarak Mersin İkizler Turizm İnş. Pet. Temz. ve Zirai İlaçlar Hırd. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 24.12.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.12.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.01.2016 tarih ve 751 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.01.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2016/53 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Mercanoğlu Medikal ve İnş. Tic. San. Ltd. Şti.nin iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığı, bu nedenle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ancak buna rağmen ekonomik açından en avantajlı teklif olarak belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname'nin 2’nci maddesinde “İhale konusu işe ilişkin bilgiler
2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: Belediyemize bağlı Sosyal Hizmetler yürütme merkezinde hizmet veren aşevinin işletilmesi işi
b) Miktarı ve türü: Belediyemize bağlı Sosyal Hizmetler yürütme merkezinde hizmet veren aşevinin 5 personel ile Ramazan ayı boyunca her gün, diğer aylarda mesai günleri içinde 1 kez 2 kap aş pişirilmesi işi.
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
c) Yapılacağı yer: Mersin
ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin 7.5 ve 7.6’ncı maddelerinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,
sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 45'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.
İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.
İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.
7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır.
7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:
Aşevi işletilmesi işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Teknik Şartname'nin ilgili maddelerinde “1. İhaleye esas olan personel sayısı 5 adettir.
2. Personellerden 3 adetinin vasfı (Aşçı yardımcısı) niteliğinde olacaktır.
3. Personellerden 1 tanesi aşevinin malzeme ihtiyacını hayırsever vatandaşlardan temin edecek aşevine taşınmasını yürütebilecek, aşevi ile Belediye arasındaki iletişimi sağlayabilecek, aş dağıtılan ihtiyaç sahiplerini bilgilendirebilecek, listelerini tutabilecek ve aşın pişirilmesi ve dağıtılmasındaki koordinasyonu sağlayabilecek özelliklerde olacaktır.
4. Personellerden bir tanesi aşçı niteliğini sağlayacaktır.
5. Personellerin çalışma günleri Cumartesi -Pazar ve resmi tatil günleri(Ramazan ayı hariç )dışındaki çalışma günleridir…” düzenlemeleri bulunmaktadır.
İhale dokumanı incelendiğinde, ihale konusu işin Belediyeye bağlı Sosyal Hizmetler yürütme merkezinde hizmet veren aşevinin işletilmesi işi olduğu, ihale konusu iş kapsamında aşevinin 5 personel ile Ramazan ayı boyunca her gün, diğer aylarda mesai günleri içinde 1 kez 2 kap aş pişirileceği, benzer işin ise “Aşevi işletilmesi işi” olarak belirlendiği, bu iş kapsamında toplam 5 adet personel çalıştırılacağı, personellerden 3 adetinin aşçı yardımcısı niteliğinde olacağının, 1 tanesinin aşevinin malzeme ihtiyacını hayırsever vatandaşlardan temin edecek aşevine taşınması işini yürütecek, aşevi ile Belediye arasındaki iletişimi sağlayabilecek, aş dağıtılan ihtiyaç sahiplerini bilgilendirebilecek, listelerini tutabilecek ve aşın pişirilmesi ve dağıtılmasındaki koordinasyonu sağlayacak nitelikte, bir tanesinin ise aşçı niteliğinde olacağının düzenlendiği anlaşılmıştır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 3’üncü maddesinde benzer iş “İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işler” olarak tanımlanmış,
Aynı Yönetmelik’in 48’inci maddesinde, “ (1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.
(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz…” hükmü yer almaktadır.
Söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre, benzer iş ihale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işleri ifade etmekte olup, ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirmeye alınacağı anlaşılmaktadır.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimini tevsiken Erçiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 02.07.2015 tarihli ve 2014/79054-991589-1-1 sayılı iş deneyim belgesinin sunulduğu, söz konusu belgede işin adının “Lise Öğrencilerine Sıcak Yemek ve Ambalajlanmış Kumanya” olarak, işin tanımının “Taşımalı Lise Öğrencilerine Sıcak Yemek ve Ambalajlanmış Kumanya” olarak belirtildiği, söz konusu sözleşmenin yüklenicisinin, Mercanoğlu Medikal ve İnş. Tic. San. Ltd. Şti.nin de içinde bulunduğu iş ortaklığı olduğu ve adı geçen şirketin ortaklık oranının %30 olduğu, belge tutarının 2.144.440,69 TL, ihale üzerinde bırakılan isteklinin hissesine düşen tutarın ise 643.332,21 TL olduğu anlaşılmıştır.
İhale konusu hizmetin aşevi hizmeti olduğu ve bu kapsamda esas itibariyle işin, yemeğin pişirilmesi ve dağıtılmasından ibaret olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin de sıcak yemek pişirilmesi ve dağıtılması şeklinde olduğu anlaşılmıştır. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 3’üncü maddesinde yer alan benzer iş tanımı ve ihale konusu iş ile iş deneyim belgesine konu işin birbiriyle yakınlığı dikkate alındığında, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesine konusu işin ihale konusu işe uygun olduğu ve bu nedenle idarenin işleminde mevzuata aykırılığın bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla iddia yerinde bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)