(4734 S. K. m. 54, 65)
Toplantı No: 2012/038
Gündem No: 94
Karar Tarihi: 27.06.2012
Karar No: 2012-UY.I-2702
Şikayetçi: Tutumlu Yapı San. ve Tic. Ltd. Şti., Yıldızevler Mah. 740/1 Sok. Havuzlubağ Sit. B2 Blok Kat:7 Daire:13 ANKARA
İhaleyi yapan idare: Konya Özel İdaresi Altyapı Ve Ulaşım Daire Başkanlığı, Horozluhan Mahallesi Yeni İstanbul Caddesi No: 72 KONYA
Başvuru tarih ve sayısı: 04.06.2012 / 20592
Başvuruya Konu İhale: 2012/34600 İhale Kayıt Numaralı "Cihanbeyli-Kulu İlçeleri Muhtelif Köy Yolları Temel Malzeme Temini Nakli Serme, Sulama, Sıkıştırma Yapım" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 25.06.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.04-.Y.(2153).(0253)./2012-44Esayılı Esas İnceleme Raporunda;
Konya İl Özel İdaresi Altyapı ve Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından 17.04.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Cihanbeyli-Kulu İlçeleri Muhtelif Köy Yolları Temel Malzeme Temini Nakli Serme, Sulama, Sıkıştırma Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Tutumlu Yapı San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 25.05.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.05.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 04.06.2012 tarih ve 20592sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.06.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulan isteklilerin Kamu İhale Genel Tebliği'ne uygun açıklama yapmalarının mümkün olmadığı ve söz konusu isteklilerin teklif fiyatlarıyla ihale konusu işin gerçekleştirilemeyeceği, ayrıca, ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük açıklamasında özel ortağın adının geçmediği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere İdarece yapılacak işlemler” başlıklı 38 inci maddesinde;
“38.1. İdare, yaklaşık maliyetin hesaplanması sırasında her bir iş kalemi/grubunun yaklaşık maliyete oranını tespit edecektir. Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemleri/grupları tutarlarının büyükten küçüğe sıralandığı ve oranların kümülatif toplamının da gösterildiği “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” ile iş kalemleri/gruplarına ait ayrıntılı analizler ve analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren “sıralı analiz girdileri tablosu” hazırlanarak yaklaşık maliyet hesap cetveli kapsamında ihale onay belgesine eklenecektir. Sıralı iş kalemleri/grupları listesi oluşturulurken, iş kalemleri/grupları tutarlarının yaklaşık maliyete oranları, en yakın dört ondalık basamaklı sayıya getirilecek biçimde yuvarlanacak ve bu oranların toplamının, yuvarlama nedeni ile 1 den farklı olması dikkate alınmayacaktır.” açıklaması,
Anılan Tebliğin “Aşırı düşük teklif değerlendirmesi” başlıklı 45 inci maddesinde;
“45.1. 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde; ihale komisyonunun verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, ihale komisyonunun, yapım yönteminin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar, yapım işinin özgünlüğü hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendireceği, bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterlerin esas alınacağı, Kurumun, aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır. 4734 sayılı Kanunun aktarılan hükümleri çerçevesinde, yapım işlerinde aşırı düşük tekliflerin tespit edilmesi ve sorgulanmasına ilişkin olarak aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir:
…
45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.
Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.
45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.
Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üne eşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.
Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.
Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.
Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.” açıklaması yer almaktadır.
İhale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde; Akter Grup Ltd. Şti. - Eroğlu İnş. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve Mehmet Emin Dikici/İnşaat Müh. unvanlı isteklilerin tekliflerinin aşırı düşük teklif olarak belirlenerek isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, Akter Grup Ltd. Şti. - Eroğlu İnş. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın, pilot ve özel ortak tarafından imzalanmış açıklamasının idareye sunulduğu ve ihalenin adı geçen istekli üzerinde bırakıldığı, Mehmet Emin Dikici/İnşaat Müh. unvanlı isteklinin teklifinin ise aşırı düşük teklif açıklaması sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygunluğunun incelenmesi için, öncelikle, idare tarafından açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun şekilde istenilmiş olması gerekmekte olup, ihale işlem dosyasının incelenmesinden; ihale konusu yapım işinin 2 adet iş kaleminden oluştuğu, idarece, yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemleri tutarlarının büyükten küçüğe sıralandığı ve oranların kümülatif toplamının da gösterildiği “sıralı iş kalemleri listesi” ile iş kalemlerine ait analiz girdilerinin tutarları itibarıyla küçükten büyüğe sıralanmış halini gösteren “sıralı analiz girdileri tablosunun” hazırlanmadığı ve teklifi aşırı düşük teklif olarak belirlenen isteklilerden, ihale konusu işi oluşturan 2 adet iş kaleminin tamamına yönelik açıklama istenildiği ve açıklama yapılmasına gerek bulunmayan analiz girdilerinin isteklilere bildirilmediği anlaşılmıştır.
Bu itibarla; idarece, sıralı iş kalemleri ve sıralı analiz girdileri listelerinin hazırlanması ve anılan listeler esas alınarak bahse konu Tebliğin 45 inci maddesine uygun şekilde isteklilerden yeniden açıklama yapılmasının istenilmesi gerektiği neticesine varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idarece, sıralı iş kalemleri ve sıralı analiz girdileri listelerinin hazırlanması, anılan listeler esas alınarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45 inci maddesine uygun şekilde, isteklilerden yeniden açıklama yapılmasının istenilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)