(4734 S. K. m. 12, 53, 54, 65) (Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 14) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ m. 11)
Toplantı No: 2014/008
Gündem No: 41
Karar Tarihi: 27.01.2014
Karar No: 2014/UM.II-528
Şikayetçi: Penta Elektronik Medikal Sistemler San. Ve Tic. A.Ş., HOŞDERE CAD. FUAR SOK. ALPER 2 İŞMERKEZİ 5/3-4 YUKARI AYRANCI/ ANKARA
İhaleyi Yapan Daire: Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Yükseköğretim Kurumları Kırıkkale Üniversitesi, Yenişehir Mah. Tahsin Duru Cad. No 14 71450 KIRIKKALE
Başvuru Tarih ve Sayısı: 11.12.2013 / 38640
Başvuruya Konu İhale: 2013/142184 İhale Kayıt Numaralı "68 Kalem Tıbbi Cihaz" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği tarafından 06.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “68 Kalem Tıbbi Cihaz” ihalesine ilişkin olarak Penta Elektronik Medikal Sistemler San. ve Tic. A.Ş.nin 03.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.12.2013 tarih ve 38640 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.12.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/4515 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, kısmi teklife açık olan ihalenin "Renkli Doppler Ultrasonografi Cihazı" alımına ilişkin 68'inci kısmının üzerinde kaldığı istekli tarafından teklif edilen cihazın Teknik Şartname'nin 5, 6, 23 ve 33’üncü maddelerine uygun olmadığı iddiasına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde yer alan “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.
Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik Şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde yer alan “(1) Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur...”hükmü,
İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.İhale konusu malın;
a) Adı: 68 KALEM TIBBİ CİHAZ
b) Varsa kodu:
c) Miktarı ve türü: Malın miktarı ve türü ekte yer almaktadır.
ç) Teslim edileceği yer: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği Deposu
d) Bu bent boş bırakılmıştır.”düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.
19.2.1. Bu ihaledeki kısım sayısı 68 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir; Her kalem kendi içinde bir bütündür parçalanamaz.” düzenlemesi,
Yine aynı Şartname’nin ek bölümünde “…
… … … … …
68 RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ CİHAZI ADET RADYOLOJİ 1
…”düzenlemesi,
Başvuruya konu kısma ilişkin Teknik Şartname’de “… 5. Doku harmonik görüntüleme CW Doppler kalem problar, TEE Problar ve Kataterproblar dışında sistemle kullanılan tüm problarla yapılabilmelidir. Bu özellikte olmayan problar ve cihazlar kabul edilmeyecektir. Doku Harmonik Görüntüleme phaseinversion, pulseinversion, pulsesubtraction ya da codedharmonics tekniklerinden biri ile yapılmalıdır. Bunun dışında filtreleme yolu ile yapılan Doku Harmonik Görüntüleme kabul edilmeyecektir.
6. Cihazın PW Dopplermodunda PRF değeri en az 1-19,5 Khz aralığında olmalıdır. Cihazın renkli Doppler PRF değeri en az 19 KHz değerine kadar çıkabilmelidir.
…
22.Cihazda kullanılan lineer problar ile trapezoidal (virtual format vb.) görüntüleme yapılabilmelidir. Ayrıca B-mod çalışmalarında bu problar ile görüntü sağa veya sola açılandırılabilmelidir. (Lineer Steer, B-Steer,Steeringvb)
…
32. Sisteme istenildiğinde ücreti mukabilinde real-time 4D opsiyonu ve volumetrikprobları eklenebilmelidir. Sistemin Real-Time 4D tarama hızı en az 40 çerçeve/saniye seviyesinde olmalıdır.”düzenlemesi yer almaktadır.
İhalenin başvuruya konu 68’inci kısmına 3 isteklinin katıldığı, 1 isteklinin teklifinin sunulan kataloğun noter onaylı olmadığı ve teklif edilen cihazın Teknik Şartname’ye uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin neticelendirildiği görülmüştür.
Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde yer alan iddialarda, Teknik Şartname’nin 22’nci maddesinde yer verilen düzenlemenin Teknik Şartname’nin 23’üncü maddesi, Teknik Şartname’nin 32’nci maddesinde yer verilen düzenlemenin Teknik Şartname’nin 33’üncü maddesi olarak belirtildiği anlaşılmıştır.
Başvuru dilekçesinde yer alan iddiaların teknik bir konuya ilişkin olması nedeniyle, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin "Kurum görevlerinin yerine getirilmesinde resmi ve özel bütün kurum, kuruluş ve kişilerden belge, bilgi ve görüş isteyebilir. Belge, bilgi ve görüşlerin istenilen süre içinde verilmesi zorunludur." hükmü gereğince, ihalenin renkli doppler ultrasonografi cihazı alımına ilişkin 68’inci kısmına ilişkin olarak, anılan kısımda ihale üzerinde kalan istekli ve başvuru sahibi istekli tarafından teklif edilen cihazların Teknik Şartname’nin 5, 6, 23 (22) ve 33’üncü (32’nci) maddelerine uygun olup olmadığı hususun değerlendirilmesi amacıyla, 03.01.2014 tarih ve 196 sayılı yazı ile akademik bir kuruluştan teknik görüş istenilmiştir.
Anılan akademik kuruluşun 20.01.2014 tarih ve 1025 sayılı cevabi yazısının ekinde yer alan raporda aynen “Teknik Görüş Raporu
Teknik Şartname İhaleyi Alan Başvuru Sahibi
Madde 5 Doku harmonik görüntüleme CW Cihazla
Doppler kalem problar, TEE kullanılan
Problar ve Kataterproblar dışında Cihaz, Ek-2’de görüldüğü tüm problar
Sistemlekullanılan tüm problarla gibi doku harmonik coded
yapılabilmelidir. Bu özellikte görüntüleme işleminde harmonics
olmayangörüntüleme işleminde QuassiCompound tekniğini
problar ve cihazlar kabul teknolojisini kullandığı kullandığı
edilmeyecektir. Doku Harmonik için uygun için
Görüntüleme phase değildir. uygundur.
inversion,pulseinversion, pulse
subtraction ya da codedharmonics
tekniklerinden biri ile yapılmalıdır.
Bunun dışında filtreleme yolu ile
yapılan doku harmonik görüntüleme
kabul edilmeyecektir.
Madde 6 Cihazın PW Dopplermodunda PRF değeri 20 PRF değeri 20,5
PRF değeri en az 1-19,5 Khz KHz’ye ulaştığı KHz’ye ulaştığı
aralığında olmalıdır. Cihazın için uygundur. için uygundur.
renkliDoppler PRF değeri en
az 19 KHz değerine kadar
çıkabilmelidir.
Madde 23 Cihazda kullanılan lineer problar Cihaz Ek-2’de Özellik cihazdaki
iletrapezoidal (virtual format vb.) görüldüğügibi bu tüm lineer
görüntüleme yapılabilmelidir. özelliği problarda sağlandığı
Ayrıca B-mod çalışmalarında sağlamaktadırve için uygundur.
buproblar ile görüntü sağa veya uygundur.
sola açılandırılabilmelidir. (Lineer
Steer, B-Steer,Steeringvb)
Madde 33* Sisteme istenildiğinde ücreti Sistemin Real time Sistemin Real
mukabilindereal-time 4D opsiyonu 4D tarama hızı time 4D tarama
vevolumetrikprobları 30 çerçeve/saniye hızı 40 çerçeve
eklenebilmelidir.Sistemin Real-Timeolduğundan /saniye olduğundan
4D tarama hızı en az 40 teknik şartnameye teknik şartnameye
çerçeve/saniye uygun değildir. uygundur.
seviyesinde olmalıdır.
*İsmi geçen Madde 32. maddedir.”ifadeleri yer almaktadır.
Alınan teknik görüş doğrultusunda; ihalenin başvuruya konu "Renkli Doppler Ultrasonografi Cihazı" alımına ilişkin 68'inci kaleminin üzerinde kaldığı istekli tarafından telif edilen cihazın Teknik Şartname'nin 5 ve 32’nci maddelerine uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.
Diğer taraftan ihale ilanının 9’uncu maddesinde “Bu ihalede, kısmi teklif verilebilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 2 numaralı bendinde itirazen şikâyet başvuru bedellerine ilişkin olarak “Mal ve hizmet alımı ihalelerinde; yaklaşık maliyeti altıyüzaltmışdokuzbinbeşyüzüç Türk Lirasına kadar olanlarda bin üçyüzotuzaltı Türk Lirası, altıyüzaltmışdokuzbinbeşyüzüç Türk Lirası ile birmilyonüçyüzotuzdokuzbin dokuz Türk Lirası arasında olanlarda ikibinaltıyüzyetmişbeş Türk Lirası, birmilyonüçyüzotuzdokuzbin dokuz Türk Lirası ve üzerinde olanlarda dörtbinonüç Türk Lirası …tutarındakiitirazen şikayet başvuru bedeli” hükmüne,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurularında aranılacak şekil unsurları” başlıklı 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında ise “…Kısmi teklife açık ihalelerde ise tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir.” açıklamasına yer verilmiştir.
İtirazen şikâyet dilekçesi incelendiğinde, başvuru sahibi isteklinin iddiasının ihalenin başvuruya konu "Renkli Doppler Ultrasonografi Cihazı" alımına ilişkin 68'inci kısmına ilişkin olduğu ve söz konusu kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarı dikkate alındığında yukarıda anılan 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi ve Tebliğ açıklaması gereğince şikâyet bedeli olarak yatırılması gereken tutarın 1.336,00 TL olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibince itirazen şikâyet başvuru bedeli olarak yatırılan 4.013,00 TL’nin fazladan yatırılan 2.677,00 TL’lik kısmının talebi halinde başvuru sahibine iadesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde kalan istekli olan İncekaralar Tic. A. Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak tekliflerin değerlendirilmesi aşaması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1. Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
1. Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)