(4734 S. K. m. 53, 54, 56, 65)
Toplantı No: 2009/011
Gündem No: 157
Karar Tarihi: 09.02.2009
Karar No: 2009/UH.III-687
Şikayetçi:
Doruk Harita İnşaat Mühendislik Tic.Ltd.Şti., Simon Bulvarı Abidin Daver Sk. No:5/3 Çankaya / ANKARA
İhaleyi yapan idare:
İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı, Yeni Ziraat Mah. 14. Sok. No: 14 Dışkapı / ANKARA
Başvuru tarih ve sayısı:
04.02.2009 / 3457
Başvuruya konu ihale:
2008/158012 İhale Kayıt Numaralı "Balçıkhisar/Afyonkarahisar Sayısal Halihazır Harita İşi Hizmet Alımı İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
06.02.2009 tarih ve III.H.03.88.0169/2009-7 sayılı Ön İnceleme Raporunda;
İller Bankası Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından 10.11.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Balçıkhisar / Afyonkarahisar Sayısal Halihazır Harita İşi” hizmet alımı ihalesine ilişkin olarak Doruk Harita İnşaat Mühendislik Tic.Ltd.Şti.’nin 04.02.2009 tarih ve 3457 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,
Yapılan inceleme neticesinde;
Başvurunun reddine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:
Başvuru dilekçesinde özetle; 10.11.2008 tarihinde yapılan ihaleye ilişkin komisyon kararı ile birlikte idare tarafından 16.12.2008 tarihinde firmalarının yasaklı olmadığına ilişkin Kamu İhale Kurumundan teyit alındığı halde, “gerekli rekabet ortamının oluşmadığı kanısına varıldığı” gerekçesiyle ihalenin 07.01.2009 tarihinde iptal edilmesinin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.
Kamu İhale Kurumunun görevleri 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bu görevlerin arasında anılan Kanuna göre yapılan ihalelere ilişkin itirazen şikayet başvurularını inceleyerek sonuçlandırmak görevi bulunmaktadır. Kanunun 56 ncı maddesinde de, ihalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanların itrazen şikayete konu edilebileceği ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunabileceği belirtilmiştir.
İncelemeye konu ihalenin 07.01.2009 tarihinde iptal edildiği ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün 05.02.2009 tarih ve 4370 sayılı yazısından, iptal tarihinden önce idareye yapılmış bir şikayet başvurusunun bulunmadığı anlaşıldığından, iptal kararı ve işlemi ile ilgili olarak Kamu İhale Kurumunun inceleme görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin 10 uncu fıkrasının (c) bendi gereğince, görev yönünden başvurunun reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
Başvurunun reddine,
Esasta
Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.
EK GEREKÇE
4734 sayılı Kanun’un 56 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında; “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” Hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen Yasa hükmü uyarınca ihalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebileceğinden, bu kapsamda bulunmayan iptale ilişkin söz konusu başvurunun Kurumun görev alanında bulunmadığı anlaşılmıştır.
Diğer taraftan İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesi Kurulca ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemleri düzenlenmiştir. Yönetmeliğin anılan maddesinin (a) bendinde, başvuru konusunun Kurumun görev alanında olmadığı tespit edilirse başvurunun reddine karar verileceği hükmü bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle;
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin (a) bendi uyarınca başvurunun görev yönünden reddine katılmakla birlikte yatırılan başvuru bedelinin talebi halinde başvuru sahibine iade edilmesine karar verilmesi gerektiği ek gerekçesiyle karara katılıyorum. (¤¤)