(4734 S. K. m. 38, 54, 56, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 8, 16)
Toplantı No: 2009/013
Gündem No: 62
Karar Tarihi: 16.02.2009
Karar No: 2009/UH.I-842
Şikayetçi:
Fatih Temizlik Tekstil Gıda Kırtasiye Nakliye İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti., Saray Mah. Akkavak Cad. No:1 Gülnar/MERSİN
İhaleyi yapan idare:
Bozyazı Belediye Başkanlığı Zabıta Amirliği, Merkez Mah. Atatürk Cad. No:16 Bozyazı/MERSİN
Başvuru tarih ve sayısı:
31.12.2008 / 37802
Başvuruya konu ihale:
2008/171887 İhale Kayıt Numaralı "2009 Yılı İçin Temizlik Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
09.02.2009 tarih ve H.55.94.0207/2009-2E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Bozyazı Belediye Başkanlığı Zabıta Amirliği tarafından 18.11.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2009 Yılı İçin Temizlik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Fatih Temizlik Tekstil Gıda Kırtasiye Nakliye İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 25.12.2008 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 26.12.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 31.12.2008 tarih ve 37802 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.12.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin, teklif edilmesi gereken asgari maliyetin altında olduğu iddia edilmektedir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
İdari şartnamenin “Teklif Fiyata Dahil Olacak masraflar” başlıklı 26 ncı maddesinde;
“26.1 Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödenecek her türlü vergi (KDV hariç), resim, harç ve benzeri giderler, her türlü sigorta giderleri teklif fiyata dahil edilecektir. Vergi, harçlar, sözleşme ile ilgili giderler, işçilerin her türlü sigorta primleri yükleniciye aittir.
26.2 (26.1) inci maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması yada benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış yada farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilecektir.
26.3 Yüklenici tarafından karşılanacak yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 gün, yemek masrafı aylık gün sayısı olarak 26 gün esas alınacaktır. Personelin yol gideri günlük brüt 3YTL olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. İşçiler ayda 26 gün çalışacak günlük toplam yol ücreti 3,00YTL’dir. Personelin yemek gideri günlük brüt 7,50YTL olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yemek giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. İşçiler ayda 26 gün çalışacak günlük 1 öğün 2.000 kalorilik yemek verilecek ve ücreti 7,50YTL’dir.
Resmi dini bayram ve yılbaşı günlerinde 9 tatil günü olduğundan 125 işçi çalışacaktır.
26.4 Ancak sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde idarece yükleniciye ayrıca ödenir.
26.5 Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigorta prim oranları %1 olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliğinin “H. Aşırı Düşük Teklif Değerlendirmesi b) Hizmet Alımı İhalelerinde” başlıklı bölümünde; “Aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldıktan sonra asgari işçilik maliyeti üzerinden % 3 sözleşme ve genel giderleri karşılamayan teklifler reddedilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.
İdarece ihale üzerinde kalan istekliye aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı görülmüştür. Bu sorgulamada istekliden, teklifinin %0,75 damga vergisi, %0,45 karar pulunu içerip içermediği, teklif edilen hizmetin ekonomik olması konusuna açıklık getirilmesi, seçilen çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesindeki hususlarda yazılı açıklama yapılması istenmiştir.
İhale üzerinde kalan istekli ise, tekliflerinin %0,75 damga vergisini, %0,45 karar pulunu içerdiğini, bu ekonomik krizde 17 kişinin işine devam edebilmesi ve verimli çalışacağı düşünülerek asgari maliyete yakın, eşdeğer fiyat verildiğini, burada kamu yararı göz önünde bulundurularak tekliflerinin en avantajlı teklif olduğunu ileri sürmüştür.
Anılan istekli yazılı yaptığı açıklamada idarenin sorduğu bazı hususlara cevap vermediği gibi açıkladığı hususları belgelendirmemiş olup, aşırı düşük teklif açıklamasının 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesine uygun bir açıklama olmadığı, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin 228.337,20YTL, asgari maliyetin ise 234.584,63YTL olduğu, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin teklif edilmesi gereken asgari maliyet tutarının altında kaldığı anlaşılmış olup, idarenin anılan istekliyi değerlendirme dışı bırakması gerekirken böyle yapmayarak bu istekli üzerinde ihale bırakmasının ihale mevzuatına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenlerle başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak diğer tekliflerin yeniden değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)