AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ
İKİNCİ BÖLÜM
KAYITTAN DÜŞÜRÜLME KARARI
Başvuru no. 46359/20
Tuncay KARAKUŞ / Türkiye
ve diğer 5 başvuru
(bk. ekli tablo)
Başkan,
Frédéric Krenc,
Hâkimler,
Diana Sârcu,
Davor Derenčinović,
ve Bölüm Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Vekili Viktoriya Maradudina’nın katılımıyla 24 Kasım 2022 tarihinde Komite olarak toplanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (İkinci Bölüm),
Ekteki listede gösterilen çeşitli tarihlerde yapılan yukarıdaki başvuruları göz önüne alarak gerçekleştirdiği müzakerelerin sonucunda aşağıdaki kararı vermiştir:
OLAYLAR VE USUL
Başvuranların listesi ekte yer almaktadır.
Başvuranlar, Samsun Barosuna bağlı Avukat O. Yılmaz tarafından temsil edilmişlerdir.
Başvuranların, hukuk mahkemelerinin, iddialarını incelemeyi reddetmeleri nedeniyle mahkemeye erişim haklarının ihlaline ilişkin olarak Sözleşme’nin 6. maddesi kapsamındaki çeşitli şikayetleri kabul edilebilirlik ve esasa dair görüşlerini sunan Türk Hükümetine (“Hükümet”) bildirilmiştir. Hükümet görüşleri başvuranların temsilcisine iletilmiş ve başvuranlar adına görüşlerini sunmaya davet edilmiştir. Yazı İşleri Müdürlüğünün yazısına herhangi bir yanıt alınmamıştır.
Başvuranların temsilcisine Elektronik Erişim Hizmeti (eComms) aracılığıyla taahhütlü posta ile gönderilen 2 Ağustos 2022 tarihli yazı ile görüşlerini ibraz etmesi için verilen sürenin 20 Haziran 2022 tarihinde sona erdiği ve ek süre talep edilmediği bildirilmiştir. Başvuranların dikkati, başvuranın davasını takip etme niyetinde olmadığı sonucuna varılması durumunda, Mahkeme’nin başvuruyu kayıttan düşürebileceğinin öngörüldüğü Sözleşme’nin 37 § 1 (a) maddesine çekilmiştir. Söz konusu yazı, 11 Ağustos 2022 tarihinde başvuranların temsilcisine ulaşmıştır. Ancak herhangi bir cevap alınmamıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME
Mahkeme, başvuruların konuları bakımından benzer olduklarını göz önünde bulundurarak, bunları tek bir kararda müştereken incelemeyi uygun görmektedir.
Mahkeme, yukarıda belirtilen hususlar ışığında ve Sözleşme ve Ek Protokolleri ile güvence altına alınan insan haklarına saygı bağlamında herhangi özel bir durum bulunmadığını dikkate alarak, Sözleşme’nin 37 § 1 (a) maddesi uyarınca, başvuruların incelenmeye devam edilmesini haklı kılacak herhangi bir neden bulunmadığı kanısındadır.
Dolayısıyla, başvuruların kayıttan düşürülmesi gerekmektedir.
Bu gerekçelerle, Mahkeme, oy birliğiyle,
Başvuruların birleştirilmesine;
Başvuruların kayıttan düşürülmesine karar vermiştir.
İşbu karar, İngilizce olarak tanzim edilmiş olup 15 Aralık 2022 tarihinde yazılı olarak bildirilmiştir.
Viktoriya Maradudina Frédéric Krenc
Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Vekili Başkan
EK
Sözleşme’nin 6. maddesi kapsamındaki şikâyetlere ilişkin başvurular
No.
Başvuru no.
Dava adı
Başvuru tarihi
Başvuranın adı,
Doğum tarihi
1.
46359/20
Karakuş / Türkiye
6.10.2020
Tuncay KARAKUŞ
1973
2.
46606/20
Koysal / Türkiye
6.10.2020
Murat KOYSAL
1973
3.
46617/20
Parlak / Türkiye
6.10.2020
Fatih PARLAK
1979
4.
50147/20
İskender / Türkiye
23.10.2020
Ali Bayram İSKENDER
1976
5.
51843/20
Yıldız / Türkiye
3.11.2020
Mustafa YILDIZ
1972
6.
52564/20
Taplak / Türkiye
3.11.2020
Murat KOYSAL
1978