AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ
İKİNCİ BÖLÜM
KAYITTAN DÜŞÜRÜLME KARARI
Başvuru no. 61869/17
Süreyya KAVAK (ERSAK) / Türkiye
ve diğer 7 başvuru
(ekteki listeye bakınız)
Başkan,
Diana Sârcu,
Hâkimler,
Davor Derenčinović,
Gediminas Sagatys,
ve Bölüm Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Vekili Viktoriya Maradudina’nın katılımıyla 13 Haziran 2024 tarihinde Komite olarak toplanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (İkinci Bölüm),
13 Temmuz 2017 tarihinde yapılan yukarıda anılan başvuruları göz önüne alarak,
Gerçekleştirdiği müzakerelerin sonucunda aşağıdaki kararı vermiştir:
OLAYLAR VE USUL
Başvuranların listesi ekte yer almaktadır.
Başvuranlar, önce Ankara Barosuna bağlı M. Akkurt tarafından temsil edilmiş, Akkurt’un ölümünden sonra ise yine Ankara Barosuna bağlı A. Battal tarafından temsil edilmişlerdir.
Başvuranların Sözleşme’nin 6 § 1 maddesi kapsamında hukuk yargılamalarının aşırı uzunluğuna ilişkin şikâyetleri kabul edilebilirlik ve esasa dair görüşlerini sunan Türk Hükümetine (“Hükümet”) bildirilmiştir. Hükümetin görüşleri başvuranlara iletilmiştir. Başvuranlardan, 23 Şubat 2021 tarihine kadar görüşlerini ibraz etmeye davet edilmiştir. Ancak Yazı İşleri Müdürlüğünün yazısına herhangi bir yanıt alınmamıştır.
Başvuranların temsilcisi M. Akkurt’a taahhütlü posta ile gönderilen 23 Mart 2023 tarihli yazı ile başvuranların görüşlerini ibraz etmesi için verilen sürenin sona erdiği ve ek süre talep edilmediği bildirilmiştir. Başvuranların dikkati, davasını takip etme niyetinde olmadığı sonucuna varılması durumunda, Mahkeme’nin başvuruyu kayıttan düşürebileceğinin öngörüldüğü Sözleşme’nin 37 § 1 (a) maddesine çekilmiştir.
Yazı İşleri Müdürlüğü 12 Haziran 2023 tarihinde, Ankara Barosuna bağlı A. Battal’dan, başvuranların eski yasal temsilcisinin ölümü hakkında Mahkeme’yi bilgilendiren bir yazı almıştır.
Bu koşullar altında, başvuranlara Hükümetin görüşlerine ilişkin yorumlarını sunmaları için yeni bir süre verilmesine karar verilmiş ve bu yazı 25 Ocak 2024 tarihinde yeni yasal temsilcileri olan A. Battal’a posta yoluyla ve Mahkeme’nin Elektronik İletişim Servisi (eComms) aracılığıyla iletilmiştir. Başvuranların dikkati bir kez daha Sözleşme’nin 37 § 1 (a) maddesine çekilmiştir. Ancak herhangi bir yanıt alınamamıştır.
Kayıttan düşürülmeye ilişkin başka bir uyarı içeren hatırlatma 17 Nisan 2024 tarihinde eComms aracılığıyla iletilmiştir. Ancak herhangi bir yanıt alınmamıştır.
A. Battal’ın 18 Ocak 2024 tarihinden bu yana eComms hesabına giriş yapmasına rağmen Mahkeme tarafından yayınlanan belgelerin hiçbirini indirmediği kaydedilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME
Mahkeme, başvuruların konuları bakımından benzer olduklarını göz önünde bulundurarak, bunları tek bir kararda müştereken incelemeyi uygun görmektedir.
Mahkeme, yukarıda belirtilen hususlar ışığında ve Sözleşme ve Ek Protokolleri ile güvence altına alınan insan haklarına saygı bağlamında herhangi özel bir durum bulunmadığını dikkate alarak, Sözleşme’nin 37 § 1 (a) maddesi uyarınca, başvurunun incelenmeye devam edilmesini haklı kılacak herhangi bir neden bulunmadığı kanısındadır.
Dolayısıyla, başvuruların kayıttan düşürülmesi gerekmektedir.
Bu gerekçelerle, Mahkeme, oy birliğiyle,
Başvuruların birleştirilmesine;
Başvuruların kayıttan düşürülmesine karar vermiştir.
İşbu karar, İngilizce olarak tanzim edilmiş olup 4 Temmuz 2024 tarihinde yazılı olarak bildirilmiştir.
Viktoriya Maradudina Diana Sârcu
Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Vekili Başkan
Ek
Başvuru listesi
No.
Başvuru no.
Dava Adı
Başvuran ve Doğum Tarihi
1.
61869/17
Kavak (Ersak) / Türkiye
Süreyya KAVAK (ERSAK)
1959
2.
61977/17
Ergün / Türkiye
Süheyle ERGÜN
1947
3.
66353/17
Ersak / Türkiye
Servet ERSAK
1962
4.
66457/17
Sandıkçı / Türkiye
Berrin SANDIKÇI
1984
5.
66461/17
Ersak / Türkiye
Mehmet Refik ERSAK
1954
6.
66536/17
Ersak / Türkiye
Mehmet Şefik ERSAK
1951
7.
66543/17
Ersak / Türkiye
Numan ERSAK
1949
8.
66579/17
Yılmaz / Türkiye
Seher YILMAZ
1945