T.C.
KAYSERİ
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
6. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO: 2025/1444
KARAR NO: 2025/1602
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 17/06/2025
NUMARASI: 2025/197Esas 2025/551Karar
DAVANIN KONUSU: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 24/09/2025
İSTİNAF KARAR YAZIM
TARİHİ: 24/09/2025
Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 'nin 2025/197 Esas 2025/551 Karar sayılı ilamına karşı , davacı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya dairemize gelmekle dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda ;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ... A.Ş. ... Şubesine ait keşide yeri İstanbul, keşide tarihi 30.04.2025 olan, ... Çek nolu ve 303.000,00TL miktarlı çekin zilyedinde iken kaybedildiği beyan edilerek çeke ödeme yasağı konularak çekin iptaline karar verilmesi talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ:
İlk derece mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda; "Mahkemece dava konusu çeki ibraz edene karşı istirdat davası açmak ve açılacak olan davanın esasını mahkememize bildirmek üzere davacı vekiline 2 haftalık kesin süre verilmesini içerir ihtaratlı davetiye çıkarılmış ve davacı vekiline tebliğ edilmiş olup, davacı vekili tarafından istirdat davası açılıp açılmadığı hususunda mahkememize beyanda bulunulmadığı anlaşılmakla davanın reddine ve dava konusu çek üzerine konulan ödeme yasağının kaldırılmasına dair "1-Davanın REDDİNE,2-Mahkememizce verilen 27/02/2025 tarihli tedbir kararının kaldırılmasına, bu hususta ilgili banka şubesine derhal müzekkere yazılmasına, 3-İhtiyati tedbir kararı için alınan teminatın HMK'nun 392/2 maddesi uyarınca hükmün kesinleşmesinden itibaren bir ay içinde tazminat davası açıldığının dosyamıza bildirilmemesi halinde davacıya iadesine, " şeklinde karar verilmiştir.
İşbu kararı davacı vekili süresinde istinaf etmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ :
Davacı vekili istinaf başvuru dilekçesinde özetle; Müvekkil davacı tarafından, ... A.Ş. ...şubesine ait keşidecisi ... Ltd. Şti. Olan 30.04.2025 keşide tarihli, ... seri numaralı ve 303.000,00TL miktarlı çekin iptali ile ilgili dava ikame edildiğini, Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, 16.05.2025 tarihli ara kararının 1. bendi uyarınca TTK'nın 818/1-s bendi yollamasıyla aynı yasanın 763. Maddesi gereğince, davacıya da konusu ve elinden rızası dışında çıktığı iddia edilen çeki elinde bulunduran ... A.Ş. (...)'ne karşı iade (istirdat) davası açması için 2 (iki) haftalık kesin süre verilmesine, aksi taktirde dava konusu ... A.Ş.... şubesine ait keşide yeri İstanbul, keşide tarihi 30.04.2025 olan, ... çek nolu ve 303.000,00TL bedelli çek ile ilgili verilmiş ödeme yasağına ilişkin ihtiyati tedbirin kaldırılacağının ve işbu çek yönünden davanın reddine karar verileceğinin ihtarına, davacı vekiline bu konuda ihtaratlı ve meşruhatlı davetiye çıkarılmasına karar verildiğini, buna ilişkin tebligat 21.05.2025 tarihinde tebliğ edildiğini, tevzi formundan da anlaşılacağı üzere müvekkil davacı, Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2025/519 Esas sayılı dosyası ile ara kararında belirtilen istirdat davasını, 04.06.2025 tarihinde ve süresinde ikame ettiğini, davanın açıldığının bildirilmemesi durumunda davanın reddedileceği hususunda bir ara kararında bulunmadığı gibi, meşruhatlı davetiyeye de bu hususta bir şerh düşülmediğini, açıklandığı üzere, ara kararı uyarınca davanın açılmış olmasına rağmen davanın reddine karar verilmesi, hukuka ve dosya kapsamına aykırı olup, kararın kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini, arz ve izah edilen sebeplerle, davanın açıldığının bildirilmemesi sebebiyle davanın reddine ilişkin Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 17.06.2025 tarih, 2025/197 Esas ve 2025/551 Karar sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olması sebebiyle istinafen incelenerek kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLERİN VE İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Dairemizce HMK'nın 355. maddesi uyarınca istinaf nedenleriyle ve resen kamu düzeniyle sınırlı olarak istinaf incelemesi yapılmıştır.
Çek iptali davaları, özelliği itibari ile hasımsız açılan davalardan olup, yapılan yargılama sırasında çek hamilinin ortaya çıkması durumunda, çek iptali davasını açan davacıya, mevcut çek hamiline karşı çek istirdadı davası açması konusunda süre verilmeli, istirdat davasının açılması halinde, çek iptali davasının konusuz kaldığından bahisle karar verilmesine yer olmadığı, istirdat davası açılmaması halinde ise çek iptali davasının reddi yönünde hüküm kurulmalıdır.
Davacının süresi içinde çeki ibraz edene karşı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2025/519 Esas sayılı dosyasında istirdat davası açtığı anlaşılmakla bu durumu ilk derece mahkemesine bildirmediği görülmüştür. Her ne kadar davanın süresinde açıldığına dair bilgi davacı tarafça ilk derece mahkemesine bildirilmemiş ise de, davacının süresi içinde çeki ibraz edene karşı Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2025/519 Esas sayılı dosyasında istirdat davası açtığı anlaşılmakla neticeten işbu davanın konusuz kalması nedeniyle esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi gerekmiştir. Fakat bu husus ayrıca yargılama yapılmasını gerektirmediğinden davacının istinaf isteminin bu nedenle kabulü ile kararın kaldırılarak, hükmün bu yönleriyle HMK.353/1-b.2 mad gereği düzeltilmesine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı vekilinin istinaf başvurusunun KABULÜ İLE; HMK'nın 353/1-b,2. maddesi gereğince düzelterek yeniden karar verilmek üzere KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ'nin istinafa konu edilen 17/06/2025 tarih ve 2025/197 E - 2025/551 sayılı nihai kararının KALDIRILMASINA,
Düzeltilerek yeniden bir karar verilmesine, buna göre;
"1-Davanın konusuz kalması nedeniyle esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
2-Mahkemece verilen 27/02/2025 tarihli tedbir kararının karar kesinleşinceye dek devamına,
3-İhtiyati tedbir kararı için alınan teminatın HMK'nun 392/2 maddesi uyarınca hükmün kesinleşmesinden itibaren bir ay içinde tazminat davası açıldığının dosyamıza bildirilmemesi halinde davacıya iadesine,
4-Alınması gereken 615,40-TL maktu karar ve ilam harcı, dava başında peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama harç ve giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından, karar tebliğ giderlerinden geriye kalan avansın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,"
2-Davacı tarafın istinaf aşamasında yatırmış olduğu 615,40 TL istinaf karar harcının talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafın istinaf aşamasında yapmış olduğu posta giderinin ve 1.683,10 TL istinaf kanun yoluna başvurma harcının davanın hasımsız olması nedeniyle kendisi üzerinde bırakılmasına ,
4-HMK'nın 302/5.maddesi gereğince kesinleşme kaydı ve kesinleşme kaydı yapılan kararların yerine getirilmesi için gerekli bildirimlerin; harç tahsil işlemlerinin, HMK'nın 359/4 maddesi gereğince işbu kararın taraflara tebliği işlemlerinin yapılması ve varsa artan gider avansının ilgili tarafa iadesi işlemlerinin İlk Derece Mahkemesi tarafından yapılmasına,
5-İstinaf yargılaması sırasında duruşma açılmadığından vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme ile, HMK’nın 382/(1) e-6 maddesi yollamasıyla 362/1-ç uyarınca bendi uyarınca KESİN olarak oy birliği ile karar verildi. 24/09/2025