GECİKME CEZASI
Yapım İşleri Genel Şartnamesinin,
“Amaç” başlıklı 1 inci maddesinde, “Bu Genel Şartname, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre sözleşmeye bağlanan yapım işlerinin yürütülmesinde uygulanacak genel esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.”
“Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde, “Bu Genel Şartname, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi idareler tarafından bu Kanun hükümlerine göre ihalesi yapılan ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre sözleşmeye bağlanan yapım işlerini kapsar.(…)”
“Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 21 inci maddesinde, “Yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan işin,
a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,
şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20’sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.
(…)”
“İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlıklı 29 uncu maddesinde, “(…)
İdarenin, sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini Yüklenicinin kusuru olmaksızın yerine getirmemesi (yer teslimi, projelerin onaylanması, iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi) ve bu sebeple sorumluluğu Yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde, işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.
Öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre Yükleniciye verilir.
Mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır.
(…)”
Denilmek suretiyle, İdarenin neden olduğu ve yüklenicinin kusurlu olmadığı ve ortadan kaldırmaya gücünün yetmediği işin ifasına engel durumlar, işin tamamlanmasını geciktirdiği takdirde, en az gecikmeye neden olan süre kadar sürenin, yükleniciye verilmesi gerekmektedir. Yine iş artışının zorunlu olması durumunda da, artışa konu imalatların yapılabilmesi için gerekli sürenin, işin süresine ilave edilmesi icap etmektedir.
…..Okulu Yapım işinde, imar planında yol olmasına rağmen belediye tarafından yol açılmaması ve Ekim-Mayıs ayları arasındaki yağışlar nedeniyle özel mülkiyetteki geçici yolun kullanılamaz hale gelmesi nedenleriyle inşaatın aksaması sonucu, 20.09.2012 tarih ve 7058 sayılı olurla, 58 günlük süre uzatımı verilmiştir. Yine Okulun konumu ve arazi yapısı gereği, iş kapsamında olmayan birtakım imalatların (okul bahçesi çevresindeki ihata duvarlarının, istinat duvarına dönüştürülmesi, bahçe çevre aydınlatmasının yapılması ve bahçeye yağmur suyu deşarj sisteminin kurulması) yapımı için de, 23.11.2012 tarih ve 8739 sayılı olurla, 25 gün daha ek süre verilmiştir.
Bir arazinin, imar işlemlerinin tamamlanması, o arazinin tüm alt yapı tesislerinin tamamlandığı anlamına gelmemektedir. İmar işlemleri ile belediyeler, arazideki yapılaşma, alt yapı ve sosyal donatıları tayin etmekte, dolayısıyle sadece planlama yapmaktadır. Tayin edilen bu yapıların yapımı ise, imar planlamasından sonraki uygulama aşamalarının konusu olup, okul yapımı işinin ihalesi ile ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, inşaat mahalline ulaşımın sağlanacağı bir yolun olmaması, arazinin imar durumu ile ilgili olmadığı gibi, yükleniciden kaynaklanan ve yüklenicinin çözeceği bir sorun da değildir. “Yüklenici ihaleye girerken yol durumunu biliyordu bu nedenle buna göre teklif verdi” şeklindeki bir gerekçe ile süre uzatımı verilmemesi de hukuken kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle, verilen 58 günlük süre uzatımı, doğru ve yerindedir.
Diğer taraftan, iş artışı kapsamındaki imalatlar, iş başında öngörülemeyen, yapının inşası sırasında ihtiyacı ortaya çıkan ve yapılması zorunlu imalatlar olduğundan, bu imalatların yapımı, ancak, yapım için gerekli olan sürenin verilmesi ile mümkün olmaktadır.
Bu itibarla, hem işin yüklenicinin elinde olmayan sebeplerle aksaması, hem de iş artışının mevcut süre zarfında yapılamaması nedenleriyle verilen süre uzatımlarının, yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından, ….. TL için ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle,