Gecikme Cezası
Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Geçici Kabul” başlıklı 42 inci maddesinde, “(...) Yüklenicinin yaptığı işin süresinde tamamlandığı yapı denetim görevlisi tarafından tespit edilmiş, ancak kabul komisyonunun iş yerine gitmesi ve kabulü yapması herhangi bir nedenle gecikmiş ise kabul tutanağında işin gerçek bitiş tarihi belirtilir ve bu, işin geçici kabul tarihi olur.” denilmektedir.
Yine konu ile ilgili 19.12.2002 tarih ve 24968 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliğinin “Geçici Kabul İtibar Tarihi” başlıklı 9 uncu maddesinde de, “Yüklenicinin, taahhüdündeki işi sözleşmesinde veya idarece verilen en son süre uzatım kararında öngörülen iş bitim tarihinde tamamladığı, yapı denetim görevlileri tarafından yapılan ön incelemede tespit edilmiş olması şartı ile, kabul komisyonunun iş yerine geç gitmesi ve kabul işlemini geç yapması halinde, kabul tutanağında itibar tarihi olarak işin fiilen bitmiş olduğu tarih gösterilir ve bu tarih, işin geçici kabul tarihi kabul edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarda belirtilen hükümler gereğince, bir işte, iş bitim tarihi olarak esas kabul edilmesi gereken tarihin geçici kabul tutanağında belirtilen iş bitim tarihi olması gerekmektedir.
Anılan işlerin geçici kabul tutanakları incelendiğinde, tutanaklardaki iş bitim tarihi ile iş bitiminin kabul edildiği tarihlerin farklı olduğu görülmüştür. Dolayısıyla geçici kabul tutanağında belirtilen geçici kabul itibar tarihine göre işlem yapılması ve işin geç bitirilmesinden dolayı yüklenicilerden gecikme cezası kesilmesi gerekmektedir.
… İşinde, işin … tarihinde bittiği kabul edilmiş, oysaki Geçici Kabul Komisyonunca Geçici Kabul Tutanağında işin geçici kabul itibar tarihinin … olduğunu tespit etmiştir. Buna göre yükleniciden 10 günlük gecikme cezası olarak …’nin (18.500,00 x 0.0005 x 10) kesilmesi gerekmektedir.
Aynı şekilde … İşinde de, iş bitim tarihi Geçici Kabul Komisyonunca … olarak tespit edilip tutanağa bağlandığı halde, iş bitim tarihi olarak … tarihi esas alınarak gecikilen 14 gün için … TL . gecikme cezası kesilmemiştir.
Sorumlular savunmalarında kamu zararının tahsil edildiğini ifade etmişlerdir.
Bu itibarla, … İşi geç bitirildiği halde, gecikme cezası uygulanmaması sonucu oluşan toplam … TL kamu zararının sorumlulara ortaklaşa ve zincirleme olarak ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de, kamu zararının tamamının … tarih ve … nolu, … tarih ve … nolu banka dekontları ile tahsil edilmiş olduğu anlaşıldığından ilişik kalmadığına oy birliğiyle,