HAKEDİŞ
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Kamu zararı” başlıklı 71 inci maddesinde, “Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.
Kamu zararının belirlenmesinde,
a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,
b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,
(…)
Esas alınır.”
Denilmektedir.
..... Saha Betonu, Yol ve Üst ve Altyapı Tesisi işine ait sözleşme ve idari şartname eki teknik şartnameyle, tır parkı sahasına 19.104/B poz numaralı Tutkallı, bütün uzunluğunca deforme olmuş (üzeri çentikli, boyunca kıvrımlı, dalgalı) çelik tel ile beton takviyesi yapılması iş kaleminin yapılması hükme bağlanmıştır.
Bu iş kaleminin, birim fiyat tarifi ve analiziyle, beton takviyesinde 04.279/3B poz numaralı Beton takviyelerinde kullanılan tutkallı bütün uzunluğunca deforme olmuş çelik tellerin (üzeri çentikli, boyunca kıvrımlı, dalgalı) kullanılması öngörülmüştür.
İnşaat mahallinde teknik elemanlar ile birlikte yapılan incelemede, beton takviyesinde, 04.279/3B numaralı pozda ifade edilen çelik teller yerine 19.104/C1 poz numaralı 0,9 mm çapında ve 6 cm boyunda tutkallı, sonu kancalı çelik tellerle beton takviyesi yapılması iş kalemi analizinde yer alan 04.279/3C poz numaralı Beton takviyelerinde kullanılan tutkallı, sonu kancalı (iki ucu kıvrımlı) çelik tellerin (ø 0,9 mm, boy=6 cm) kullanıldığı, tespit edilmiştir.
Savunmada ifade edildiği ve teknik raporlarla kanıtlandığı üzere, 04.279/3C poz numaralı malzeme, 04.279/3B poz numaralı malzemeye nazaran daha dayanıklı bir malzeme olsa da, bu husus, sözleşme eki idari ve teknik şartnamelere aykırılığı ortadan kaldırmamaktadır. Yükleniciye, 19.104/B poz numaralı iş kalemi yapılmış gibi ödeme imkânı tanımamaktadır. 04.279/3B poz numaralı malzemeye nazaran daha ucuz olduğu birim fiyat cetvelleriyle kanıtlanan 04.279/3C pozu için yüklenici hakedişinden kesinti yapılması gerekmektedir.
Bununla ilgili herhangi bir kesinti de yapılmadığından, bu durum, kamu kaynağında eksilişe neden olmak suretiyle kamu zararına sebep olmuştur.
Belirtilen nedenlerle, mevzuata aykırı olarak ödeme yapılmasından kaynaklanan ve hesabı aşağıda gösterilen ….. TL’lık kamu zararının,
Harcama yetkilisi ….. ile gerçekleştirme görevlileri ….., müştereken ve müteselsilen temyiz yolu açık olmak üzere 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile tazminen tahsiline, oy birliğiyle,