Personel Ödemeleri
A- …Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü …’a koordinatör adı altında mevzuata aykırı yönetici payı ödendiği görülmüştür.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin ( f ) fıkrasında,
“f) Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır. Yapılacak ek ödemenin tutarı ek ödeme matrahının, rektörler için yüzde 600'ünü, rektör yardımcıları için yüzde 300'ünü, genel sekreterler için yüzde 200'ünü geçemez.
Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılır. Yapılacak ek ödemenin tutarı, ek ödeme matrahının, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü için yüzde 250'sini, bunların yardımcıları için yüzde 100'ünü, tıp ve diş hekimliği fakülteleri dekanları ile sağlık uygulama ve araştırma merkezleri başhekimleri için yüzde 500'ünü, bunların yardımcıları için yüzde 300'ünü geçemez.
Bu fıkra kapsamında bulunan yöneticilere, mesai saatleri içerisinde verdikleri mesleki hizmetlerinden dolayı ayrıca ek ödeme yapılmaz. Mesai saatleri dışında döner sermaye gelirlerine katkıları bulunması hâlinde alabilecekleri toplam ek ödeme tutarı, hiçbir şekilde yönetici payı dahil ilgisine göre (c) ve (d) fıkralarında belirtilen esaslara göre hesaplanacak tutarı geçemez.” denilmektedir.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, döner sermaye katkı payı ödemelerinde aslolan gelir getirici işleme doğrudan katkı yapanlara katkıları oranında pay verilmesi olup, yönetici payı istisnai bir düzenlemenin konusu olmaktadır. Bu kapsamda kanun koyucu yönetici payı alabilecek olanları Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan Yardımcısı, Genel Sekreter, Başhekim, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri ve bunların yardımcıları olarak tek tek belirlemiştir.
Dolayısıyla, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürüne katkılarından dolayı mevzuat gereği katkı payı ödenmesi gereksede, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (f) fıkrasında yönetici payı alması gerekenler arasında Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü yer almadığından bu kişilerin yönetici payı almaları mümkün değildir.
Bu itibarla, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü …’a yönetici payı ödenmesi sonucu oluşan aşağıda hesabı gösterilen … TL kamu zararının, Harcama Yetkilisi … ve Gerçekleştirme Görevlisi …’a müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere ödettirilmesine,
(Üye …’nün, 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde, “d) Ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ve bünyesinde atölye veya laboratuvar bulunan yükseköğretim kurumları ile sürekli eğitim merkezleri, açık öğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumları ile düzenli döner sermaye geliri olan yükseköğretim kurumlarında üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı bulunan öğretim elemanlarına yapılacak ek ödemeler hakkında da (c) fıkrası hükümleri uygulanır.
e) Yükseköğretim kurumlarının (c) ve (d) fıkraları kapsamına girenler haricindeki diğer birimlerinde döner sermaye işletmesi hesabına yapılan iş veya hizmetler karşılığında tahsil edilen gelirlerden kanuni kesintiler ile varsa yapılan iş veya hizmetle bağlantılı giderler düşüldükten sonra geri kalan tutar, hizmet karşılığı olarak gelir tahsilatının yapıldığı tarihi izleyen bir ay içinde, veya hizmet bedelinin peşin tahsil edilmesi halinde hizmetin gerçekleşme oranına bağlı olarak aylara bölünerek hizmeti veren öğretim elemanlarına ödenir” denilmek suretiyle hizmet karşılığı ve hizmetin gerçekleşme oranına bağlı olarak, üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı bulunan öğretim elemanlarına katkı payı ödenebilmesine imkan tanınmıştır. Ödemenin yapıldığı kişi döner sermaye gelirinin elde edilmesine katkısı bulunan aynı zamanda birer öğretim elamanı olduğundan, çoğunluk görüşünde de ‘Sürekli Eğitim Merkezi Müdürüne katkılarından dolayı mevzuat gereği katkı payı ödenmesi gerekse de’ denilmek suretiyle kısmen kabul edildiği üzere yönetici payı olarak da olsa katkı payı almasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.)
(Üye …’ün, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (i) bendinde,
“i) Döner sermaye işletmesi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde, kaynakların ekonomik, verimli ve tasarruflu kullanılması esastır. Yapılacak olan ödemelerde gelir-gider dengesinin gözetilmesi zorunludur.
Yapılacak ek ödemenin oranları ile bu ödemelerin esas ve usulleri, yükseköğretim kurumlarının hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin kadro ve görev unvanı, görev yeri, çalışma şartları ve süresi, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ve mesleki uygulamalar ile ilgili performansı ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi hizmete katkı unsurları esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkartılacak yönetmelikle belirlenir. Bu yönetmelikte belirlenen temel ilkeler çerçevesinde üniversite yönetim kurulları gerekli düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.” Hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hükümlere dayanarak ve 18.12.2011 tarihli ve 2785 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Döner sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasında: “Yönetmelik kapsamında belirtilen işlemleri yürütmek üzere komisyon ve inceleme heyetleri kurmaya ve bu komisyon ve inceleme heyetlerinin görev ve yetkilerini tespit etmeye yönetim kurulları yetkilidir” denilmektedir.
Sorgu konusu Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü …’ın Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde görevlendirildiği ve yöneticilik yapması dolayısıyla döner sermaye gelirlerine katkısı bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu itibarla GÜSEM idaresinde müdür olarak görevlendirilen personele döner sermaye katkı payı ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Sorumluların beraatine hükmedilmesi uygun olur.” Şeklindeki görüşlerine karşın, oy çokluğuyla,
B- … Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu üyelerine mevzuata aykırı katkı payı ödenmesi sonucu kamu zararına yol açıldığı ileri sürülmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (d) fıkrasında,
“Ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ve bünyesinde atölye veya laboratuvar bulunan yükseköğretim kurumları ile sürekli eğitim merkezleri, açık öğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumları ile düzenli döner sermaye geliri olan yükseköğretim kurumlarında üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı bulunan öğretim elemanlarına yapılacak ek ödemeler hakkında da (c) fıkrası hükümleri uygulanır.” Denilmektedir.
Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde de, “Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında bulunan birimlerde çalışan personel ile diğer birimlerde döner sermaye gelirlerinin elde edilmesine katkısı bulunan öğretim elemanları dışındaki personele bu Yönetmelik kapsamında hiçbir şekilde ek ödeme yapılamaz.” denilmek suretiyle katkı payı alınabilmesi için döner sermaye gelirlerinin elde edilmesinde bir katkının olması gerekmektedir.
Savunma ve eki belgelerin incelenmesinden, Sürekli Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Üyelerinin aynı zamanda üniversitede tam zamanlı çalışan öğretim üyeleri olduğu ve görevleri nedeniyle döner sermaye gelirlerine doğrudan katkı sundukları anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, Sürekli Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Üyelerine katkı payı ödenmesine ilişkin … TL’nin mevzuata uygun olduğu anlaşılmış olup, bu konuda ilişilecek bir husus bulunmadığına, oy birliğiyle,
C- … Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde bazı öğretim görevlilerine koordinatörlük adıyla katkı payı ödenmesi sonucu kamu zararına yol açıldığı ileri sürülmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (d) fıkrasında “ Ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ve bünyesinde atölye veya laboratuvar bulunan yükseköğretim kurumları ile sürekli eğitim merkezleri, açık öğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumları ile düzenli döner sermaye geliri olan yükseköğretim kurumlarında üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı bulunan öğretim elemanlarına yapılacak ek ödemeler hakkında da (c) fıkrası hükümleri uygulanır.” Denilmektedir.
Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde de “Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında bulunan birimlerde çalışan personel ile diğer birimlerde döner sermaye gelirlerinin elde edilmesine katkısı bulunan öğretim elemanları dışındaki personele bu Yönetmelik kapsamında hiçbir şekilde ek ödeme yapılamaz.” denilmek suretiyle katkı payı alınabilmesi için döner sermaye gelirlerinin elde edilmesinde bir katkının olması gerekmektedir.
Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda, koordinatör olarak görevlendirilen öğretim görevlilerinin,
… Müdürü ile işbirliği halinde eğitimin tüm süreçlerinin koordinasyonunda, programın planlamasında, derse veya uygulamaya giren eğitmenler ile kursiyerler arasındaki ilişkinin verimli yürütülmesine katkı sağlayarak eğitim programının düzenli ve sorunsuz tamamlanmasına katkı sundukları,
2547 saylı Kanunun “Çalışma esasları” başlıklı 36 ncı maddesine göre Üniversitede devamlı statüde görev yapan öğretim elemanları oldukları,
Akademik görevlerin dışında fazladan vakit ayırarak ve ek bir performans sergileyerek …’deki eğitim süreçlerine doğrudan katkı sundukları,
2547 Sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (c ) fıkrası ile … Üniversitesi Döner Sermaye Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … nolu toplantısında aldığı … nolu karara uygun olarak katkı payı ödemesi yapıldığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, söz konusu öğretim görevlilerine koordinatörlük adı altında katkı payı ödenmesine ilişkin … TL’nin mevzuata uygun olduğu anlaşılmış olup, bu konuda ilişilecek bir husus bulunmadığına, oy birliğiyle,