Araç kiralama
…’ye ihale edilen 12 aylık “… İşi”nde, mevzuatta öngörülen üst limitlere uyulmadığı ve söz konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğu anlaşılmıştır.
237 sayılı Taşıt Kanunu’na dayanılarak hazırlanmış olan “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller”in “Genel esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde,
“a) Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.
b) Şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli, (a) bendine göre tespit edilecek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanacak tutarı aşmayacaktır”
hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca 2015/8204 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu Esas ve Usullerin 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasına,
“Şoför gideri dahil taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli hesabında yemek, yol, resmi tatil ücreti ve benzeri giderler de dahil yürürlükte bulunan asgari ücretin yüzde 50 artırımlı tutarı esas alınacak, işveren maliyeti kapsamında yer alan sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası işveren payı (%20,5) ve işsizlik sigortası işveren payı (%2) ile işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler (%4) ise idarelerce ayrıca ödenecektir.”
hükmü eklenmiştir.
… Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce … yılında ihalesi yapılan ... işinde, aracın model ve cinsi ihale belgelerinde belirtilmemiş olup, belediyeden edinilen araç ruhsat bilgileri doğrultusunda aracın, … plakalı … olduğu anlaşılmıştır.
Söz konusu aracın … yılı Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan kasko değerleri listesinde kasko bedeli … TL, kasko bedelinin %2’si … TL, … yılı brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarı … TL, sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası işveren payı … TL, işsizlik sigortası işveren payı … TL, işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler … TL olduğundan şoförlü araç kiralama işi için aylık olarak bu tutarların toplamından oluşan … TL’den fazla ödeme yapılmaması gerekmektedir.
Anılan iş kapsamında mevzuatta belirtilen oranın üzerinde ödeme yapılması sonucu kamu zararı oluşmuştur. Her ne kadar sorgu ve rapor kamu zararı tutarı … TL olarak belirtilse de, raporda yer alan kamu zararı tablosu uyarınca ayrıntısı aşağıda gösterildiği üzere kamu zararı tutarı … TL’dir.
Bu itibarla … TL kamu zararının, Harcama Yetkilisi …, Gerçekleştirme Görevlisi … ve Diğer Sorumlu …’na müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine,
Anılan Kanun’un 55’inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.
Karşı Oy Gerekçesi:
Üye … ve Üye …’ın karşı oy gerekçesi:
… İşinde mevzuatta öngörülen üst limitin aşıldığı tespiti üzerine yapılan savunmalarda söz konusu ihalenin sadece 1 araç ile şoförden ibaret olmadığı, ayrıca 4 adet şoförün de bu kapsamda çalıştırıldığı ifade edilmiş, ancak buna ilişkin bir belge gönderilmemiştir. Bunun yanı sıra Raporda bu kişilerin (4 adet şoför veya hizmet personeli olarak) çalıştırılıp çalıştırılmadığına ilişkin bir tespite yer verilmeyip, kamu zararı çalışan 1 şoför üzerinden hesaplanmıştır. İhale işlem dosyasına rapor ekleri arasında yer verilmediğinden, bu ihale kapsamında kaç kişinin çalıştırıldığı ve bu kişilerin şoför olarak mı hizmet personeli olarak mı çalıştırıldığı bilinmemekte bu nedenle kamu zararının bu aşamada tespiti mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla bilinmeyen hususların açıklığa kavuşturularak raporun yeniden düzenlenmesini teminen konunun hüküm dışı bırakılması gerekir.