Kira geliri
………. Üniversitesi bünyesinde bulunan kantin ve kafeterya gibi yerlerin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kantin İşletme Müdürlüğü tarafından protokol ile kiraya verilmesi neticesinde elde edilen gelirin, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesabı yerine Kantin İşletme Müdürlüğü İktisadi İşletmesi hesabına yatırıldığı görülmüştür.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Gelir kaynakları” başlıklı 55 inci maddesinde, “Yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı birimlerin gelir kaynakları,
a. Her yıl bütçeye konulacak ödenekler,
b. Kurumlarca yapılacak yardımlar,
c. Alınacak harç ve ücretler,
d. Yayın ve satış gelirleri,
e. Taşınır ve taşınmaz malların gelirleri,
f. Döner sermaye işletmelerinden elde edilecek karlar,
g. Bağışlar, vasiyetler ve diğer gelirlerdir.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, taşınır ve taşınmaz malların gelirleri yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı birimlerin gelir kaynakları arasında sayılmaktadır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler kamu geliri olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 71 inci maddesinde de, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması, kamu zararı olarak tarif edilmiştir.
Yapılan incelemede, kantin ve kafeterya gibi yerlerin kiraya verilmesi neticesinde elde edilen gelirin, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kantin İşletme Müdürlüğü İktisadi İşletmesi hesabına yatırıldığı, sorgu üzerine ……….. TL’lik bu gelirin Kantin İşletmesi tarafından Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesabı aktarıldığı görülmüştür.
Bu itibarla, …………. Üniversitesi bünyesinde bulunan kantin ve kafeterya gibi yerlerin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kantin İşletme Müdürlüğü tarafından protokol ile kiraya verilmesi neticesinde elde edilen gelirin, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı hesabı yerine Kantin İşletme Müdürlüğü İktisadi İşletmesi hesabına yatırılması sonucu oluşan …………… TL’lik kamu zararının,
………………………. tahsil edildiği anlaşıldığından ilişik kalmadığına oybirliğiyle,