Teknik şartname, proje ve mahal listesine uygun olmayan imalat bedelleri
…….. yüklenimindeki ……. TL sözleşme bedelli “Öğrenci Yaşam Merkezi İnşaat” işi ile ilgili olarak yerinde yapılan incelemede tutanakla tespiti yapıldığı üzere proje ve mahal listesine uygun olmayan imalatlar tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 6. maddesinin (a) bendinde hüküm altına alındığı üzere, anahtar teslimi götürü bedel işlerde yüklenici uygulama projeleri ve mahal listelerinden çıkan işlerin tamamına teklif vermektedir. Dolayısı ile uygulama projeleri ve mahal listeleri anahtar teslimi götürü bedel işlerde yüklenicinin teklifine temel teşkil eden belgelerdir.
“Öğrenci Yaşam Merkezi İnşaat” işine ilişkin olarak sözleşmenin 8. maddesinde sözleşmenin ekleri öncelik sırasına göre sıralanmıştır. Buna göre, uygulama projeleri, mahal listeleri ve teknik şartnameler sözleşme ekleri arasında sayılmaktadır. Sözleşmenin 8.1. maddesinde “Sözleşme ekindeki ihale dokümanı ve diğer belgelerle bir bütündür. İdare ve yükleniciyi bağlar. Ancak, Sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgeler arasında çelişki veya farklılık olması halinde, ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır” hükmüne yer verilmiştir.
Yüklenici ihale dokümanını oluşturan tüm belgeleri görüp inceledikten sonra teklifini vermektedir. Dolayısıyla, yüklenici teklif fiyatını hazırlarken proje, mahal listesi veya teknik şartnamelerde yer alan imalatları dikkate almaktadır.
Nitekim Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının 03.12.2004 tarih ve B.09.0.YFK.0.00.00.00/6-5/1335 sayılı görüşünde, proje, mahal listesi ve teknik şartnamelerin işin yapılabilmesi için birbirini tamamlayan dokümanlar olduğu, bir imalatın bunlardan herhangi birinde yer almasının yeterli olduğu, “Dolayısıyla, proje, mahal listesi veya teknik şartnamelerde yada bunlardan herhangi birisi içinde yer alan bir imalatın teklif fiyat içerisinde olduğu açıktır.” hususuna yer verilmiştir.
09.01.2014 tarihinde yapılan yerinde denetim sonucu proje ve mahal listesinde yer aldığı halde,
- Sinema salonları (Z14-Z18-Z21) taban, duvar ve tavan kaplamalarının yapılmadığı,
- B16 ve B19 mahallerinin tavan boyasının yapılmadığı,
- Doğal granit ile duvar kaplaması yapılacak olan mahallerde kaplama yüksekliğinin 100 cm olması gerekirken 30 cm olduğu tespit edilmiştir.
Ancak Sinema salonlarının (Z14-Z18-Z21) kiraya verilecek olması nedeniyle mahal listesinde ve projesinde belirtilen taban, duvar ve tavan kaplama imalatlarından vazgeçildiği, buna ilişkin kamu zararı tutarı olan . ….… TL’nin . kesin hakedişden kesildiği anlaşıldığından bu tutara ilişkin olarak ilişilecek husus kalmadığına,
B19 mahallindeki boya imalatından vazgeçildiği, buna ilişkin kamu zararı tutarı olan …… TL ‘nin …… kesin hakedişden kesildiği anlaşıldığından bu tutara ilişkin olarak ilişilecek husus kalmadığına, B16 mahallinde tespit edilen boya eksikliklerinin giderilerek şartnameye uygun hale getirildiği anlaşıldığından ……. TL kamu zararı için ilişilecek husus bulunmadığına,
100 cm yüksekliğinde doğal granit ile duvar kaplaması yapılacak olan mahallerde toplam 492,65 m2’lik alan için hesaplanan ……. TL’den ….… TL iş artışı kapsamında verildiğinden ilişilecek husus bulunmadığına, ……. TL ….. kesin hakediş ile tahsil edildiğinden bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına, özel Poz 8 süpürgelik imalat miktarının Doğal Granit Duvar Kaplama imalat miktarından düşülmemesi nedeniyle …… TL’nin Harcama Yetkilisi …..…’e ve Gerçekleştirme Görevlisi …..…’e müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereğince işleyecek faizi ile birlikte ödettirilmesine oybirliğiyle,