Gelir kaydedilen kesin teminat tutarının güncellenmemesi.
………. yükleniminde bulunan ….… Fakültesi İlave Kat ve Onarım İnşaatı ile ……..… yükleniminde bulunan …….… Fakültesi Çevre Düzenleme İnşaatı işlerinin yüklenicilerin taahhütlerini sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine göre yerine getirmemeleri nedeniyle tasfiye edildiği ancak teminat tutarlarının tasfiye işlemi nedeniyle gelir kaydedilirken güncellenmediği tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun ‘İdarenin Sözleşmeyi Feshetmesi’ başlıklı 20. maddesine göre Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Aynı Kanunun ‘Sözleşmenin Feshine İlişkin Düzenlemeler’ başlıklı 22. maddesine göre 19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.
Bu itibarla 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine aykırı olarak teminat tutarlarının tasfiye işlemi nedeniyle gelir kaydedilirken güncellenmemesi neticesinde oluşan ……… TL kamu zararının Muhasebe Yetkilisi ………’e 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereğince işleyecek faizi ile birlikte ödettirilmesine oyçokluğuyla,
Üye …… ve Üye ….…’ın azınlık görüşü:
“Sorumlunun Mali Hizmetler Başkanı sıfatıyla Strateji Geliştirme Daire Başkanı olması gerekir.”