İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesindeki bazı öğretim elemanlarına fiilen ders yapmadıkları izinli, raporlu veya geçici görevli oldukları günler için de ek ders ücreti ödenmesi.
İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesindeki bazı öğretim elemanlarına fiilen ders yapmadıkları izinli, raporlu veya geçici görevli oldukları günler için de ek ders ücreti ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Ek ders ücreti” başlıklı değişik 11 inci maddesinde, “2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders ücreti ödenir. Ders yüklerinin tamamlanmasında öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
…” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, öğretim elamanlarına ek ders ücreti ödenebilmesi için dersin fiilen yapılması şarttır. Öğretim elemanının izinli, raporlu veya geçici görevli oldukları günlerde fiilen ders yapması mümkün olmadığından bu günlere ilişkin ek ders ücreti ödemesi mümkün değildir.
İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesindeki bazı öğretim elemanlarının izin, rapor ve geçici görevlendirme tarihlerine ilişkin Personel Daire Başkanlığı kayıtlarının incelenmesi sonucunda, isimleri belirtilen öğretim elemanlarına izin, rapor ve geçici görevlendirme tarihlerinde ek ders görevlerini fiilen yürütmedikleri halde ek ders ücreti ödendiği, sorgu üzerine de ödenen tutarın ilgililerden tahsil edildiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesindeki bazı öğretim elemanlarına fiilen ders yapmadıkları izinli, raporlu veya geçici görevli oldukları günler için de ek ders ücreti ödenmesi sonucu oluşan ve hesabı ve ahizleri aşağıdaki tabloda gösterilen toplam …. TL’lik kamu zararı, …….. Muhasebe İşlem Fişi ile Bütçe Gelirleri Hesabına kaydedilerek tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle,