Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bulunan ve ..... TL’ye kiraya verilen kantinin, kiracının hastanedeki diğer kantini işletmeye başlaması üzerine .... TL’ye Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine kiralanması.
……. Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yer alan ve işletme hakkı ..... TL’ye kiraya verilen kantinin (zemin kat yatakhane blokları kantini), kiracının hastanedeki diğer kantini işletmeye başlaması üzerine .... TL’ye Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine devredildiği görülmüştür.
Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi içerisinde yer alan kantinin (zemin kat yatakhane blokları kantini) işletme hakkı yapılan ihale sonrasında ……. tarihinde imzalanan sözleşme ile 93.000,00 TL bedelle …….’a verilmiştir. Ancak daha sonra ilgiliden Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin poliklinikler bölümünde yer alan kantini işletmesi istenmiş, sözleşmeye esas kantin (zemin kat yatakhane blokları kantini) ise Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yeni bir ihale yapılmaksızın ……. tarih ve ……. sayılı yazı ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine devredilmiş, kira bedeli ise .... TL olarak belirlenmiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 55 nci maddesinde, “Yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı birimlerin gelir kaynakları,
a. Her yıl bütçeye konulacak ödenekler,
b. Kurumlarca yapılacak yardımlar,
c. Alınacak harç ve ücretler,
d. Yayın ve satış gelirleri,
e. Taşınır ve taşınmaz malların gelirleri,
f. Döner sermaye işletmelerinden elde edilecek karlar,
g. Bağışlar, vasiyetler ve diğer gelirlerdir.” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre Üniversitede bulunan kantinlerin kira tutarları Üniversitenin gelirleri arasında yer almaktadır.
18.01.2014 tarih ve 28886 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğin (Sayı: 2014-3) V. bölümünün birinci maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esastır.”, üçüncü maddesinde “Kuruma ve/veya mensuplarına yardım ve hizmet amacıyla kurulmuş olan fon, vakıf, dernek ve benzeri kuruluşlar eliyle işletilen tesislere kurum bütçesinden doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunulmayacaktır.” denilmektedir.
……. Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Yönergesinin 2 nci maddesinde Yönergenin kapsamı “Üniversite mensupları, emeklileri, öğrencileri, mezunları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ve diğer konukların yararlanmasına yönelik barınma, beslenme, dinlenme ve kültürel hizmetlerin sunulmasında gerekli tesislerin ve organizasyonun oluşturulması, işletilmesi, hizmetlerin uygun bedelle sunulması ile ilgili esasların belirlenmesi.”, Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin faaliyet alanı “Misafirhane, lokal, kreş, anaokulu, kuaför, güzellik salonu, otobüs durak ve reklam panoları, spor tesisi, konaklama tesisi, öğrenci yurdu, kantin-kafeterya, otopark alanı, kongre ve kültür merkezleri, konferans salonları, sanat atölyesi, sinema, havuz, fitness salonu, oyun ve sinema salonu, öğrenci yemekhaneleri, lokanta, market, kırtasiye gibi tesisler, öğrenci ve öğretim elemanları ile ilgili çok amaçlı organizasyonlar, basım-yayım ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen diğer sosyal tesislerin işletilmesi.” şeklinde belirlenmiştir.
Bu hükümlere göre faaliyet alanı, Kamu Sosyal Tesisleri Tebliğinde (Sayı: 2014-3) belirtilen ve bunlara benzer sosyal tesisleri işletmek olarak belirlenen, ticaret odasına kayıtlı olarak faaliyet gösteren, kendisine ait gelirleri ve giderleri olan, vergi, harç vb. mali yükümlülükleri olan Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesine Üniversite bütçesinden dolaylı da olsa herhangi bir katkı sağlanması mümkün bulunmamaktadır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinin 1 inci fıkrasında,
“Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.” denilmektedir.
Buna göre ihale usulü ile kiralanan ve kira tutarı sözleşme ile belirlenen kantinin bu tutardan düşük bedelle Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine devredilmesi kamu zararı oluşturmaktadır.
Bununla birlikte sorumluların savunmaları ve ekindeki belgelerin incelenmesi sonucunda söz konusu kamu zararı tutarının 30.000,00 TL’sinin tahsil edildiği anlaşılmıştır.
Öte yandan yapılan değerlendirmede,
Harcama Yetkilisi (Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı) ……. ile Muhasebe Yetkilisi …….’nun söz konusu kantinin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine devredilmesi ve kira tutarının belirlenmesi sürecinde yetki ve görevlerinin olmadığı, sürece ilişkin herhangi bir belgede imzalarının olmadığı görüldüğünden konu hakkında sorumluluklarının bulunmadığı,
Rektör Yardımcısı ……. tarafından Rektörlük Makamına kantinin yıllık kira bedelinin belirlenmesi için emsal olarak daha önce ...... TL üzerinden ihale edilen kantin fiyatının dikkate alınması hususunda ……. tarih ve ……. sayılı yazının yazıldığı, bu yazıya Rektör tarafından, işgal edilen alan daha küçük olduğu için kira bedelinin daha düşük (1/3 oranında) tespit edilmesi yönünde not düşülmesi üzerine Rektör Yardımcısı ……. tarafından yazılan ……. tarih ve ……. sayılı yazıda kira bedelinin .... TL olarak belirlendiği görüldüğünden Rektör Yardımcısı …….’ın da konu hakkında sorumluluğunun bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, ……. Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yer alan ve işletme hakkı ....... TL’ye kiraya verilen kantinin (zemin kat yatakhane blokları kantini), kiracının hastanedeki diğer kantini işletmeye başlaması üzerine işletme hakkının .... TL’ye Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesisleri İktisadi İşletmesine devredilmesi sonucu sebep olunan ……. TL kamu zararının,
……. TL’sinin ……. tarih ve ……. işlem numaralı muhasebe işlem fişi (……. tarih ve ……. numaralı banka dekontu) ile tahsil edildiği anlaşıldığından bu miktar için ilişilecek bir husus kalmadığına,
……. TL’sinin Üst Yönetici (Rektör) …….’a münferiden 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine,
oybirliğiyle,