Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulunda yabancı dil tazminatının hesabına esas seviye tespit sınavı belgesinin beş yıllık süresinin dolması sebebiyle bir alt seviyeden yapılması gereken ödemelerin üst seviyeden yapılmaya devam edilmesi.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulunda görevli öğretim üyesine ait maaş ödemelerinin incelenmesinde, yabancı dil tazminatının hesabına esas seviye tespit sınavı belgesinin 5 yıllık süresinin dolması sebebiyle bir alt seviyeden yapılması gereken ödemelerin üst seviyeden yapılmaya devam edildiği görülmüştür.
27/06/1989 tarih ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde,
“Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutan geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.
Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçerlidir.’’
hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu hükme göre yabancı dil seviye tespiti sınavının geçerlik süresi beş yıl olup, bu sürenin sonunda yeni bir sınava girilmemiş olması halinde yabancı dil tazminatı bir alt seviye üzerinden ödenir veya seviyesi (C) olarak belirlenmiş kişilerin tazminatları kesilir.
Yapılan incelemede, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulunda görevli Yrd. Doç. Dr. …..’a ait yabancı dil seviye tespit sınavı belgesinin süresi beş yılı geçmesine karşılık yabancı dil tazminatının üst seviyeden ödenmeye devam ettiği görülmüş olmakla beraber toplam …. TL kamu zararının …… nolu ödeme emri belgesi ile ahizinden tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,
İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,