Temsil ve Ağırlama Giderleri
… Belediyesince düzenlenen etkinlikler ile toplantılar kapsamında belediye personeline yemek verildiği ve bedelinin belediye bütçesinden karşılandığı görülmüştür.
İçişleri Bakanlığının 1984 tarihli Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin “Temsil Giderleri” başlıklı 4 üncü maddesinde;
“Temsil giderleri görevle ilgili olmak şartıyla; Beldede başarılı çalışmaları görülenler için toplantılar düzenlemek, Kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak, Gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek, Beldede göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek, için yapılır.”
hükmü yer almaktadır.
Söz konusu Yönergenin “Ağırlama Giderleri” başlıklı 5 inci maddesinde ise;
“Ağırlama, beldenin misafiri durumunda olan;
Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri,
Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokolüne dahil kişiler,
Yabancı ülke temsilcileri veya konuklar,
Sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişiler,
Basın mensupları,
Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar,
İle bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için geleneklere ve davetin şumulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.”
düzenlemelerine yer verilmiştir.
Ödeme emri belgeleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda;
… tarihinde düzenlenen Temel İlkyardım Eğitimine,
… tarihinde yapılan İstişare Toplantısına,
… tarihinde yapılan İstişare Yemeğine,
… tarihinde yapılan 2019 Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısına
katılım gösteren kişilere yönelik yemek hizmetinin verildiği görülmüştür.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde; düzenlenen etkinlikler ile toplantılar kapsamında belediye personeline yemek verilmesine ilişkin harcamanın 5393 sayılı Belediye Kanununda ve Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinde tanımlanmış bir belediye gideri olmadığı; zira belediye personelinin belde misafiri veya yönergenin temsil başlıklı maddesinde nitelikleri belirtilen diğer benzeri kişiler arasında yer almadığı görülmektedir.
Gerçekleştirilen bu faaliyetler belediye personelinin görev ve hizmet tanımı kapsamında olup bu görev ve hizmetleri karşılığında ücret veya ödenek almaktadırlar. Dolayısıyla Belediye bütçesinde yer alan temsil, tanıtım ve ağırlama ödeneklerini kullanmak suretiyle Belediye personeline ayrıca yemek verilmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.
Diğer taraftan … tarihinde yapılan … Festivali Değerlendirme Toplantısı çerçevesinde katılımcı belediye personeline yemek verilmesi hususu ile ilgili olarak toplantının 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinin (a) bendinde, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım işlerinin belediyenin görevleri arasında sayılması ve 60 ıncı maddesinin (k) ve (n) bendinde, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri ile sosyo-kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderlerin belediyenin giderleri arasında sayılması nedeniyle, sorgu konusu edilen toplam … TL’den ;
… TL’si hakkında kamu zararı oluşmadığından ilişilecek bir husus bulunmadığına oyçokluğuyla;
Belediye personeline yapılan etkinlikler ile toplantılarda yemek verilmesi ve bedelinin Belediye Bütçesinden karşılanması sonucu kamu zararına sebebiyet verilen …’sinin,
… TL’lik kısmının Harcama Yetkilisi (…) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine oyçokluğu ile,
… TL’lik kısmının,
… TL sinin Harcama Yetkilisi (…) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’e,
…TL sinin Harcama Yetkilisi (…) …, Gerçekleştirme Görevlisi (…) … ile Diğer Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’a,
… TL sinin ise Harcama Yetkilisi (…) …, Gerçekleştirme Görevlisi (…) … ile Diğer Gerçekleştirme Görevlisi (…) …’a,
müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine,
İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55 inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliği ile;
Azınlık Görüşü:
Üye … ve …’ın karşı oy gerekçesi:
… tarihinde düzenlenen … Eğitimi çerçevesinde katılımcı belediye personeline yemek verilmesi hususu ile ilgili olarak toplantının 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14 üncü maddesinin (a) bendinde, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım işlerinin belediyenin görevleri arasında sayılması ve 60 ıncı maddesinin (k) ve (n) bendinde, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri ile sosyo-kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderlerin belediyenin giderleri arasında sayılması nedeniyle, rapor konusu edilen toplam ... TL’nin … TL’lik kısmına ilişkin olarak da kamu zararı oluşmadığına karar verilmesi gerekir.
Üye …’ın karşı oy gerekçesi:
… tarihinde yapılan … Festivali Değerlendirme Toplantısı çerçevesinde katılımcı belediye personeline yemek verilmesi hususu ile ilgili olarak harcamanın 5393 sayılı Belediye Kanununda ve Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinde tanımlanmış bir belediye gideri olmadığı; bu faaliyetler belediye personelinin görev ve hizmet tanımı kapsamında olduğu; dolayısıyla Belediye bütçesinde yer alan temsil, tanıtım ve ağırlama ödeneklerini kullanmak suretiyle Belediye personeline ayrıca yemek verilmeyeceğinden, rapor konusu edilen toplam … TL’nin … TL’lik kısmına ilişkin olarak da sorumlularına tazminine karar verilmesi gerekir.