TEKNİK ŞARTNAME İHLALİ
................. tarafından ................. tarihinde ihalesi yapılan ve ................. uhdesinde kalan ................. Hizmet Alımı İşiyle ilgili olarak yüklenici firmanın teknik şartnamede belirlenen esas ve usullere uymaması nedeniyle kesilen cezanın eksik hesaplandığı tespit edilmiştir.
İdare ile yüklenici ................. arasında ................. tarihinde imzalanan Sözleşme’nin “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16.1.1 maddesinde,
“İşin teknik şartnamede belirlenen esas ve usullere uygun olarak yapılmaması, eksik ve kusurlu yapılması ya da sözleşme şartlarından herhangi birine uyulmadığının tespiti halinde durum bir tutanakla belgelendirilir. İdarece belirlenen süre içerisinde yüklenicinin bu durumu düzeltmesi yazılı olarak istenir. Yüklenici belirlenen süre içinde hatalı ve kusurlu yapılan işi düzeltmez ise, birinci defada sözleşme bedelinin % 0,005 (onbinde beş)…” Denilmektedir.
Yüklenici .................’ye yapılan hakediş ödemeleri incelendiğinde, ................. ayında hastane eczanesinde bir sonraki yıla devir işlemleri ile ilgili olarak yazılım entegrasyon sorunlarını 5 (beş) gün süreyle çözülemediği, ve konunun da bir tutanağa bağlandığı görülmektedir. Yapılan incelemede, sözleşmenin 16.11 nolu hükmüne aykırı olarak idare tarafından yapılan ceza hesaplamasının sözleşme bedeli olan................. -TL üzerinden değil, ................. -TL olan Ocak ayı hakedişi üzerinden yapıldığı görülmektedir. İlgili işe ait sözleşmenin “Sözleşme türü ve bedeli” nin düzenleyen 6.1’ de sözleşme bedeli açıkça ................. -TL olarak belirtildiğinden cezanın da bu rakam üzerinde hesaplanması gerekmektedir.
Bu itibarla, ................. uhdesindeki ................. Hizmet Alımı İşiyle ilgili olarak yüklenici firmaya teknik şartnamedeki esas ve usullere uyulmaması nedeniyle kesilen cezanın, sözleşme bedeli üzerinden hesaplanmamasından kaynaklanan ................. -TL kamu zararı sorumlularca ................. nolu banka dekontuyla ................. yatırıldığından bu tutar için ilişik kalmadığına ve yapılan tahsilatın ilama dercine oybirliğiyle,
Karar verildi.