Gelir vergisi
........... Belediyesinin 27.02.2015 tarihinde ihale ettiği, ........... TL bedelli, yıllara sari nitelikte olan “........... İşi” ne ilişkin olarak yükleniciye ödenen hakedişlerden gelir vergisi tevkifatı yapılmamasıyla ilgili olarak,
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri” başlıklı 42. maddesinde,
“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.
Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannamaleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.” hükmü,
“Vergi tevkifatı” başlıklı 94. maddesinde ise,
“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,
2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (Noterlere (...) (3) serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç),
a) 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden,
b) Diğerlerinden,
3. 42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden,
…
vergi tevkifatı yapılır.” hükmü yer almaktadır.
03.02.2009 tarih ve 27130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/14592 sayılı B.K.K. gereği 42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen KDV hariç istihkak bedellerinden % 3 vergi tevkifatı yapılmaktadır.
Yapılan incelemede, “........Yapım İşi” ne ilişkin sözleşme 16.03.2015 tarihinde imzalanmış olup iş bitim tarihi 06.01.2017 olarak belirlenmesine rağmen vergi tevkifatı yapılmadığı görülmüştür.
Sorumlular savunmada tahsilat bildirmişlerdir.
Bu itibarla, “..........Yapım İşi”ne ilişkin sözleşme 16.03.2015 tarihinde imzalanmış olup iş bitim tarihi 06.01.2017 olarak belirlenmiştir. Yıllara sari iş olan “......... Yapım İşi”nin hakedişlerinden %3 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmaması sonucu oluşan ....TL kamu zararının .......tarih ve ...... yevmiye nolu muhasebe işlem fişi ile tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.