Kasko bedeli
…………… Belediyesi ile …………… arasında, …………… tarihinde, ……………TL bedelle sözleşmesi imzalanan, “……………İşinde”, ihale kapsamında kiralanan binek araçlar için, aylık kiralama bedelinin, kasko bedelinin %2’sinden fazla olması nedeniyle, ……………TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,
237 sayılı Taşıt Kanunu’nun, “Kanunun şümulü” başlıklı 1 inci maddesinde, mahalli idarelerin bu Kanun kapsamında olduğu, 12’nci maddesinde ise hizmet alımı suretiyle edinilecek taşıtların cinsi, adedi, yaşı, hangi hizmetlerde kullanılacağı, kaynağı, yabancı menşeli olup olmayacağı ve diğer hususlar için gerekli esas ve usullerin, Bakanlar Kurulu’nca saptanacağı belirtilmiş ve bu maddeye dayanılarak 2006/10193 sayılı BKK ile “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller” yürürlüğe konulmuştur.
Mezkûr Esas ve Usullerin “Genel esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinde,
“…
(2) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayelerin (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği hariç) hizmetleri için ihtiyaç duyulan binek, station-wagon, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up tipi taşıtların hizmet alımı yöntemiyle ediniminde,
a) Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibariyle uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin % 2’sini aşmayacaktır.” Hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu işe ait Araç Teknik Şartnamesinin, 5.2. Araçlara İlişkin Genel Hükümler bölümü (b) bendinde de,
Kiralanacak araçların teklif fiyatı, yakıtsız olarak, 02.10.2014 tarih ve 29137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, aracın kasko sigorta değerinin %2 si oranını geçmeyeceği düzenlenmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükmü ve söz konusu işin Araç Teknik Şartnamesine göre, idarelerin şoförsüz olarak kiraladıkları araçlar için ödeyebilecekleri aylık kira bedeli, bu araçların kiralanmasına ilişkin harcama talimatının verildiği yılın ocak ayındaki kasko sigortası değerinin %2’sinden fazla olamayacaktır.
Yapılan incelemede, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve söz konusu işin Araç Teknik Şartnamesine aykırı olarak, mezkûr ihale kapsamında kiralanan araçlar için günlük …………… TL ödendiği, bu tutarın da araçların kasko sigortası değerinin %2 oranını aştığı ve bu nedenle de kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, …………… Belediyesi ile ……………arasında …………… tarihinde, ……………TL bedelle sözleşmesi imzalanan, “……………İşinde”, ihale kapsamında kiralanan şoförsüz binek araçlar için aylık kiralama bedelinin, kasko bedelinin %2’sinden fazla olması nedeniyle oluşan ……………TL kamu zararının,
Harcama Yetkilisi ……………, Gerçekleştirme Görevlisi ……………, İhale Komisyonu Başkan ve Üyeleri ……………, ……………, …………… ve ……………’a,
Müştereken ve müteselsilen,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine anılan Kanunun 55nci maddesi uyarınca iş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi.
Azınlık Görüşü:
Üye ……………’in karşı oy gerekçesi,
“…………… İşi kapsamında idareye tahsis edilen araçlar 237 sayılı Taşıt Kanunu ve bu Kanunun 12 nci maddesine istinaden 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller” in Genel Esaslar başlıklı 6/2 nci maddesinin (a) bendinde yer alan sınırlama ya tabi değildir. Söz konusu sınırlama münhasıran Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesi İşlerinde geçerli olan bir sınırlamadır. Rapor konusu iş bünyesinde yapım ve diğer hizmet işleri de yer almaktadır. Bu nedenle, ödemeler yasal mevzuatına uygundur.”