Damga Vergisi
Belediye tarafından muhtelif yapım ve hizmet işleri ile ilgili olarak yüklenicilerle imzalanan sözleşmelerden, sözleşme damga vergisi tahsil edilmemesi sonucunda ........TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,
488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun “Konu” başlıklı 1’inci maddesinde,
“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.
Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder” denilmektedir.
Aynı kanunun “Mükellef” başlıklı 3’üncü maddesinde de,
“Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.
Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder” ifadesi yer almaktadır.
Resmi daireler ise kanunun 8’inci maddesinde “Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir.
Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz” şeklinde tanımlanmıştır.
Mezkur Kanuna ekli (I) sayılı tablonun,
“Akitlerle İlgili Kağıtlar” bölümünde yer alan (A1) bendinde “Belli parayı ihtiva eden mukavelenameler (sözleşmeler)” üzerinden binde 9,48 oranında Damga Vergisi kesintisi yapılacağı belirtilmiştir.
Aynı kanununun 14 üncü maddesinde “… Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir…” denilmiş ve “Resmi Dairelerin Mecburiyeti” başlıklı 26’ncı maddesinde de, “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar” ifadesine yer verilmiştir.
Yapılan incelemede, Belediyenin ihalesini gerçekleştirdiği işlerde sözleşme bedelleri üzerinden yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde binde 9,48 oranında Damga Vergisi kesilmemesi suretiyle kamu zararına neden olunduğu, sorumluların savunmalarından ise, ortaya çıkan kamu zararının tahsil edildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Belediye tarafından muhtelif yapım ve hizmet işleri ile ilgili olarak yüklenicilerle imzalanan sözleşmelerden, sözleşme damga vergisi tahsil edilmemesi sonucunda oluşan ......TL kamu zararının,
...... TL’si ......tarih ve ...... banka dekontu ile ahizi ........ Ltd. Şti’den,
.......TL’si ......tarih ve .... banka dekontu ile ahizi ........... Ltd. Şti.’den,
Tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.