Tatil günlerinde çalışma ruhsatı
................ İlçesi dâhilinde faaliyet gösteren bazı işyerlerinden, “Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı” harçlarının tahsil edilmemesi sonucu (kamu kaynağında artışa engel olunmak suretiyle) .................TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58 inci maddesinde ki düzenlemeye göre,
“Hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına” tabidir.
Ayrıca aynı Kanun’un 60 ıncı maddesinde de Harcın tarifesi şu şekilde tespit edilmiştir, “Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı, işin mahiyetine göre yılda 20 TL’den az, 800 TL’den çok olmamak üzere bu Kanunun 96 ncı maddesine göre tespit edilir.”
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde kamu geliri,
“i) Kamu geliri: Kanunlarına dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, borçlanma araçlarının primli satışı suretiyle elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar ile diğer gelirleri,
… ifade eder.” Şeklinde tanımlanmıştır.
“Kamu zararı” başlıklı 71. maddede ise,
Madde 71- Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.
Kamu zararının belirlenmesinde,
a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,
b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,
c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,
d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,
e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,
f) (Mülga:22/12/2005-5436/10 md.)
g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,
Esas alınır.” Denilmektedir.
Belirtilen mevzuat hükümlerine göre, belediyeler tarafından Hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmalarına izin verilen işyerlerinden aldıkları çalışma ruhsatları karşılığı olarak Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı alınması gerekmektedir. ............... Belediyesi tarafından yapılan uygulamada ise, 2012 yılı içinde kendisine çalışma ruhsatı verilen bazı gerçek veya tüzelkişilerden, işin mahiyetine göre yılda 20 YTL’den az, 800 YTL’den çok olmamak üzere Belediye Meclisi’nin ........ tarih ve ........sayılı kararı ile belirlenen tarifeye göre tahsil edilmesi gereken “Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harcının” alınmadığı ve bu suretle de kamu kaynağında artışa engel olunmak suretiyle ..................TL tutarında kamu zararına neden olunduğu tespit edilmiştir. Ancak, sorumlular tarafından yapılan savunmalardan, .................TL tutarındaki kamu zararının tahsil edildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, “Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsat Harçlarının” tahsil edilmemesi sonucu neden olunan ................. TL tutarındaki kamu zararı ahizlerinden ....... tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.