Özel hizmet tazminatı
Yazı İşleri Müdürlüğünde görev yapan ……………….. ve ………………..’e özel hizmet tazminatlarının hatalı oranlar üzerinden ödenmesi suretiyle ………………… TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,
17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın “Kapsam ve dayanak” başlıklı 1 inci maddesinde;
“651 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, bu Kanunun 152’nci maddesine göre 2006 yılında; (…)
b) Ödenecek “Özel Hizmet Tazminatı ”, bu Karara ekli II sayılı Cetvelde,
c) Ödenecek “Diğer Tazminatlar", bu Karara ekli III sayılı Cetvelde, (…)
gösterilmiştir.” denilmektedir.
Anılan Karara ekli; “Özel Hizmet Tazminatı” başlıklı II sayılı Cetvelin (A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri bölümünün Grup-17 alt bölümünde, 1 ila 16 nci Gruplara göre özel hizmet tazminatı alamayanlardan, Kurumların Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dâhil 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarında bulunanların özel hizmet tazminat oranı yüzde 55 olarak ifade edilmektedir.
“Diğer Tazminatlar” başlıklı III sayılı Cetvelin (G) bölümünde ise özel hizmet tazminat oranlan;
“657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen hizmet sınıflarında çalışıp da özel hizmet tazminatı ile bu cetvelin yukarıdaki sıralarında sayılan tazminatlardan yararlanamayan personelden; (…)
b) Diğer hizmet sınıflarında bulunanlardan;
2- Diğerlerinden;
- 8-15 inci derecelerden aylık alanlar………………………………… : 48
- Diğer derecelerden aylık alanlar……………………………………..: 49”
olarak belirlenmiştir.
Ayrıca 25.08.2017 tarihli ve 30165 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme’nin üçüncü kısmının “Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” başlıklı dördüncü bölümünde yer alan “Zabıta ve İtfaiye Personelinin Tazminatları” başlıklı 5 inci maddesinde;
“2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri ile zabıta amiri, zabıta komiseri, zabıta komiser yardımcısı ve zabıta memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 5 puan ilave edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Yazı İşleri Müdürlüğünde 3 üncü derece Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda çalışan ………………….., II sayılı Cetvelin Grup 17 alt bölümüne dâhil olması nedeniyle özel hizmet tazminat oranının yüzde 55 olarak ödenmesi gerekirken yüzde 68 olarak ödendiği, 8 inci derece Zabıta Memuru kadrosunda görev yapan …………………’in ise III sayılı Cetvelin (G) bölümünün b-2 alt bölümüne dahil olması nedeniyle yüzde 48, 4’üncü dönem toplu sözleşmedeki hükümden kaynaklı olarak ek yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 53 oranında ödenmesi gereken özel hizmet tazminat oranının yüzde 60 olarak ödendiği anlaşılmıştır.
Diğer taraftan, sorumlu savunmalarına ekli belgelerden kamu zararına ilişkin tutarın tahsil edildiği görülmüştür.
Bu itibarla, Yazı İşleri Müdürlüğünde görev yapan ………………. ve ………………..’e özel hizmet tazminatlarının hatalı oranlar üzerinden ödenmesi sonucu oluşan …………… TL kamu zararının; …………….. TL’si ……………….. tarih ve …………….. no.lu tahsilat makbuzu ile ahiz ………………’dan, ……………. TL’si …………… tarihli …………….no.lu tahsilat makbuzu ve ……………. tarihli …………….. no.lu tahsilat makbuzlar ile ahiz ……………….’den tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,
6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle,
karar verildi.