Vekalet ücretinden Gelir Vergisi kesintisi
Avukat ………..’e ödenen vekalet ücretlerinden gelir vergisi tevkifatının yapılmaması sonucu ……….. TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde,
“Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
1…
2. Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (4369 sayılı Kanunun 81/C-8 maddesiyle değişen ibare. Yürürlük, 1.1.1999) (Noterlere) serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç),
a)…
b) Diğerlerinden, (2009/14592 sayılı B.K.K. ile %20. Yürürlük, 3.2.2009)”
denilmektedir.
Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesine göre kamu idarelerinin istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben olmak üzere tevkifat yapma zorunluluğu mevcuttur. Buna göre, dava sonunda kararla tarifeye dayanılarak karsı tarafa yüklenilecek vekalet ücretinin Gelir Vergisi Kanunu'nun 65 ve 66. maddelerine göre serbest meslek erbabı olan avukatlara ödenmesi halinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca, sorumlularca yüzde 20 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Söz konusu, gelir vergisi tevkifatı tutarı ……….. -TL’nin tamamı ……….. tarih ve ……….. işlem nolu banka dekontu ile Avukat ………..’den tahsil edildiğinden ilişik kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.