Meclis üyelerinin bir kısmının birlik personeli gibi görevlendirilmesi ve bu görevlere ilişkin ilgili kişilere birlik bütçesinden ödemede bulunulması
Birlik Başkanlığınca 2012 yılı sulama dönemi boyunca (Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları) meclis üyelerinin bir kısmının birlik personeli gibi görevlendirilmesi ve bu görevlere ilişkin ilgili kişilere birlik bütçesinden ödemede bulunulması sonucunda ……….. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak,
22.03.2011 tarih ve 27882 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun Geçici 1. Maddesinde “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre kurulmuş olan sulama birlikleri onsekiz ay içinde durumlarını bu Kanuna uygun hale getirmek zorundadır. Aksi takdirde bu birliklerin tüzel kişiliği kendiliğinden sona erer ve bu birlikler valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında, defterdarlık, tarım il müdürlüğü, DSİ bölge müdürlüğü ve il mahalli idareler müdürlüğü yetkililerinden oluşan tasfiye komisyonu tarafından en geç iki ay içinde tasfiye edilir. Birliğin tüm hak, alacak, borç ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olmayan personeli ile birliğe ait taşınır ve taşınmazlar bu Kanuna istinaden kurulan yeni birliğe devrolunur…” hükümlerine yer verilmiştir. Söz konusu hükümlere göre Sulama Birlikleri 22.09.2012 tarihine kadar durumlarını mezkur kanun hükümlerine uygun hale getirmek zorundadırlar. Belirtilen tarihe kadar Sulama Birliklerinin hesap ve işlemleri 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa uygun olarak gerçekleştirilecektir.
5355 sayılı kanunun “Birlik Başkanı” başlıklı 14. maddesinde “... Birlik bütçesinin harcama yetkilisi birlik başkanıdır. Birlik başkanı bu yetkisini birlik genel sekreterine veya birlik müdürüne devredebilir” denilmektedir.
Aynı kanunun 5. maddesi uyarınca ……….. Birliği tarafından hazırlanan Sulama Birliği tüzüğünün “Görev ve Yetkiler” başlıklı 26. maddesinin 15. fıkrasında da “Birliği oluşturan mahalli idare birimlerinde, sulama sezonu süresince her mahalli idare birimine meclis üyeleri arasından ihtiyaç kadar görevlendirme yapar” hükmüne yer verilmiştir.
Söz konusu ödemeye dayanak teşkil eden 26.11.2010 tarih ve 17 meclis kararında “Sulama mevsimi boyunca mahalli idare birimlerine Birlik Başkanlığınca görevlendirilen üyelere, birlik başkanının maaşının 2/3’üne tekabül eden günlük ücret ile görevlendirilen üyenin görev gün sayısıyla çarpılarak yapılacak ödemelere ilişkin ücretlerin ödenmesine” karar verilmiştir. Bu itibarla Birlik Başkanlığınca meclis üyelerinin bir kısmının görevlendirilmesi ve bu görevlere ilişkin ilgili kişilere birlik bütçesinden yapılan ödemenin mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından ilişilecek husus bulunmadığına,
Oybirliğiyle karar verildi.