Denetçi Ücreti
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, ...'da denetçi olarak görev yapan.....’ya denetçi ücretlerinin fazla ödenmesi suretiyle ...TL kamu zararına neden olunduğu görülmüştür.
23/11/1981 tarihli ve 17523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un,
- "Organlar" başlıklı 3’üncü maddesinde, “Denetçiler” İdarenin yönetim organları arasında sayılmış,
- “Denetçiler” başlıklı 10’uncu maddesinin son fıkrasında ise, Denetçi ücretlerinin Devlet memurlarına verilen birinci derecenin son kademesi aylık tutarını (Ek gösterge hariç) aşmamak üzere Genel Kurulca kararlaştırılacağı ifade edilmiştir.
23/07/1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Göstergeler" başlıklı 43’üncü maddesinde de, birinci derecenin son kademesi aylık tutarının (ek gösterge hariç) 1500 olduğu belirtilmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre ...da Denetçi olarak görev yapan personellere ödenebilecek en yüksek ücret 1500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarı aşamayacaktır.
Buna göre Genel Kurulca belirlenmesi ön görülen üst limit ilk altı aylık dönem olan 1/1/2012-30/06/2012 tarihleri arasında 1500*0,068835=103,25TL, ikinci altı aylık dönem olan 1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arasındaki dönem için ise 1500*0,071589=107,38TL olması gerekmektedir.
Yapılan incelemede, ...'da görevli denetçilere Genel Müdürlüğün 2012 yılı Bütçe Denge Kararnamesi’nin 13 üncü maddesi uyarınca net ... TL ödendiği tespit edilmiştir. Belirlenen bu tutar ise, Kanunla belirlenen ücretin üzerindedir. Oysa ki, bu kişilere 2012 yılı için 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca ilk altı ay için 103,25 TL, ikinci altı ay için ise 107,38 TL tutarında aylık ücret ödenmesi gerekirdi.
Her ne kadar sorumluların savunmasında, mezkur madde hükmünde belirtilen miktardan fazla ödeme yaptıklarını kabul etmekle birlikte bunun nedeninin aylık kavramının yıllar itibariyle genişleyerek değişikliğe uğradığı ve aylık unsurunun yerine yeni ve ek unsurlar ilave edildiğini belirtilmiş ise de, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un, “Denetçiler” başlıklı 10’uncu maddesinin son fıkrasında, Denetçi ücretlerinin Devlet memurlarına verilen birinci derecenin son kademesi aylık tutarını (Ek gösterge hariç) aşmamak üzere Genel Kurulca kararlaştırılacağı ifade edilmiştir.
23/07/1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Göstergeler" başlıklı 43’üncü maddesinde de, birinci derecenin son kademesi aylık tutarının (ek gösterge hariç) 1500 olduğu belirtilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Memurlara Ödenecek Aylık Tutarları” başlıklı 155’inci maddesinde, “Bu kanunun 36’ ncı maddesinde yer alan sınıflara ait gösterge tablosundaki rakamların, genel bütçe kanununda o yıl için tespit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktar, sınıfların derece ve kademelerindeki memurların aylık tutarlarını gösterir.” denilmek suretiyle “Aylık” kavramı, her derece için tespit edilen göstergeler ile görevin niteliğine göre belirlenen ek göstergeler toplamının Bütçe Kanunu’nda saptanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar olarak tanımlanmıştır.
Sorumlular aylık unsurunun yerine yeni ve ek unsurlar ilave edildiğini iddia etmişler ise de, 2560 sayılı Kanun’da buna ilişkin herhangi bir ifade olmadığı gibi, Danıştay 1. Dairesinin 06.05.1999 tarih ve 1999/81 Karar No.lu Kararında, 657 sayılı Kanun’un 155 ve 43/ (B) maddesine atıf yapılarak aylık tanımının, 657 sayılı Kanun’da her derece için tespit edilen göstergeler ile varsa görevin niteliğine göre belirlenen ek göstergeler toplamının kanunlar gereği saptanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı ifade ettiği, aylık tanımının diğer ödeme unsurlarını da kısmen ya da tamamen kapsayacak şekilde ancak yeni bir yasal düzenlemeyle değiştirilebileceği, böyle bir düzenleme yapılmadıkça 657 sayılı Kanun’da yer alan aylık tanımının diğer ödeme unsurlarını da kapsayacak şekilde yorum yoluyla değiştirilmesinin mümkün olmayacağı belirtilmiştir.
Bu itibarla, ..'da denetçi olarak görev yapan..’ya denetçi ücretlerinin fazla ödenmesi suretiyle oluşan..TL kamu zararının Harcama Yetkilisi ...ve Gerçekleştirme Görevlisi ...’a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle ödettirilmesine,
(Daire Başkanı …“2560 sayılı Kanunun "Denetçiler" başlıklı 10’uncu maddesinde, Denetçi olarak seçileceklerde, idarede sürekli olarak çalışacak ve mühendislik, hukuk, ekonomi ve işletme konularından en ez birinde yüksek öğrenim görmüş ve uzmanlaşmış bulunan ve aynı konuda en az 10 yıl görev yapmış olmak şartı aranmaktadır. Bu şartlara haiz kişiler arasından seçilenlere de buna uygun ücretin ödenmesi gerekir.
Aylık kavram ve kapsamı 657 sayılı Kanunun yaklaşık 50 yıllık uygulama sürecinde değişiklikler geçirmiştir. Aşınan aylık unsurunun yerine yeni ve ek unsurlar ilave edilmiştir. Uygulamada kamu görevlilerine genel olarak temel maaş, zam ve tazminatlar ile sosyal yardımlar adıyla üç başlık altında ödeme yapılmaktadır. Analitik bütçe sınıflandırmasında da temel maaş unsurları, " Bir kadroya dayalı olarak istihdam edilenlere ilgili mevzuatına göre yapılan aylık, ek gösterge, kıdem aylığı ve taban aylığı ödemeleri, ..." olarak tanımlanmıştır. Denetçilere ücret ödenmesini düzenleyen 2560 sayılı Kanunda ifade edilen aylık tutar, ek gösterge hariç taban ve kıdem aylığından oluştuğu kabul edilmelidir. Bu nedenle konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına karar verilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşın,
oy çokluğuyla,