Ceza Kesintisi
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
....Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce ...tarihinde ...Ltd.Şti.’ne ihale edilen ..-TL sözleşme bedelli “...Spor Kompleksi” işinde yüklenici firmanın sözleşme gereği işin başında bulundurması gereken teknik personeli işin başında bulundurmadığı halde hak ediş ödemelerinden ceza kesintisi yapılmaması sonucu kamu zararına neden olunduğunun iddia edildiği görülmüşse de,
Şantiye şefi olarak bildirilen İnşaat Mühendisi .....’un yüklenici firmanın taahhüdü altında bulunan başka bir iş yerinde (......İnşaatı) sigortalı olarak çalıştığı yüklenici firma tarafından sorgu konusu edilen işte çalıştırılmadığı, 21.09.2012 tarihinden itibaren şantiye şefliğine şirket ortağı İnşaat Mühendisi....’in getirildiği gönderilen savunmalardan anlaşılmıştır.
Teknik personelin işyerinde “devamlı” bulundurulmasını “işin fiilen yapıldığı süre içerisinde” bulundurulması olarak anlamak gerekir. Aynı teknik personelin, aynı zaman dilimi içerisinde birden fazla işte teknik personel olarak gösterilmiş olması, diğer işte veya işlerde görev yapmadığı anlamına gelmez. Böyle bir durum olsa bile buna ilişkin bir tespitin de idare tarafından yapılması ve tutanak düzenlenmesi gerekir.
Bu itibarla aynı teknik personelin diğer bir işte de teknik personel olarak gösterilmiş olması nedeniyle “iş başında bulundurulmadığı” gerekçesiyle ceza kesintisi yapılması gerektiği iddiasının kabulü mümkün değildir.
Yine İşe ilişkin Elektrik ve mekanik imalatları 11’inci aydan itibaren başlamış olup teknik personellerin de 12.11.2012 tarihinde sigortalı olarak adı geçen firmada çalışmaya başladıkları ve teknik personel olarak da işin başında bulunduklarından teknik personelin işin başında bulunmadığı gerekçesi ile ceza kesintisi yapılamayacaktır.
Açıklanan gerekçelerle konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına,
(Başkan ...ile Üye..’ın “...Kompleksi” işi sözleşmesinin 23’üncü maddesinde yüklenicinin işin başında bulunduracağı teknik personeller belirtilmiş ve bu teknik personellerin de çalıştırılmaması durumunda uygulanacak cezalar hüküm altına alınmıştır.
İş programı incelendiğinde inşaat imalatlarının 03.07.2012 tarihinde, makine imalatlarının 13.09.2012 tarihinde, elektrik imalatlarının 01.08.2012 tarihinde başladığı görülmüştür. Dolayısı ile yüklenici bu tarihlerden itibaren işle ilgili teknik personeli işin başında bulundurmak, bulundurmadığı taktirde de sözleşmesinde belirtilen teknik personel cezasını uygulamak zorundadır.
Ancak yapılan incelemede makine ve elektrik imalatları için öngörülen teknik personellerin işin başında bulunmadığı buna rağmen ceza kesintisinin uygulanmadığı görülmüştür.
Bu itibarla teknik personellerin işin başında bulunmamasına rağmen sözleşmesinde belirtilen ceza kesintisinin uygulanmaması sonucu meydana gelen ...TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesine karar verilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı)
oy çokluğuyla karar verildi.