Mesaj Bedeli
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi ve duruşmada hazır bulunan sorumlunun sözlü açıklamalarının dinlenilmesi sonucunda,
Denetçi tarafından, Belediye Başkanı ...tarafından sesli mesaj yoluyla özel günlerin kutlanması amacıyla vatandaşlara, bilgilendirme amacıyla da belediye meclis üyelerine gönderilen mesaj bedelinin belediye bütçesinden ödenmesi sonucu kamu zararına neden olunduğunun iddia edildiği görülmüşse de,
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Giderleri” başlıklı 60’ncı maddesinin (k) bendinde temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri belediye giderleri arasında sayılmıştır.
Belediye bütçesinde yer alan temsil tören ve ağırlama giderlerinin harcama usul ve esaslarını düzenleyen Belediyelerde Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin,
“Genel Kural” başlıklı 3’üncü maddesinde “Temsil Ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye Başkanının takdirine tabidir.”,
“Tören Giderleri” başlıklı 9’uncu maddesinde “Aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ile ödenebilir.
- Resmi ve dini bayramlar ile anma günleri,
- Beldenin kurtuluş günleri,
- Festival ve fuarlar,
- Beldenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak temel atma ve açılış günleri,
- Milli mücadeleye ait önemli günler.”,
“Diğer Tören Giderleri” başlıklı 10’uncu maddesinde ise “Yukarıda maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve yapılması belde için de gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir.”
Hükümleri bulunmaktadır.
Bu hükümler uyarınca belde sakinlerinin dini ve özel günlerinin kutlanması belediyeyi temsilen yapılan, geleneklere ve sosyal yaşantıya uygun ve amirin takdir yetkisi içinde bulunan bir harcamadır. Belediye meclis üyelerine gönderilen mesajlar da bilgilendirme amaçlı olup belediye bütçesinden ödenebilecektir.
Bu itibarla Belediye bütçesinden yapılan ödemenin sosyal yaşantıya uygun ve Belediyeyi temsilen belde sakinlerine gönderilen telefon mesajları ile meclis üyelerini bilgilendirme niteliği taşıyan mesajlar için olduğu anlaşıldığından konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.