Gecikme Cezası ve Anahtar Teknik Personel Çalıştırmaması
A) İşin sözleşmesine aykırı şekilde ...tarihinde ... gün ve ...tarihinde de ... gün olmak üzere toplam ...gün süre uzatımı verildiği, dolayısıyla, söz konusu ... gün için Sözleşmenin 25.2’inci maddesi uyarınca kesilmesi gereken gecikme cezasının kesilmemesiyle ... TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
04.03.2009 tarih ve 27159 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği eki Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlıklı 29’uncu maddesinde,
“(Değişik:RG-16/7/2011-27996) (1) İşin, sözleşmesinde belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda, gecikilen her gün için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezası uygulanır.
…
(4) İdarenin, sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini Yüklenicinin kusuru olmaksızın yerine getirmemesi (yer teslimi, projelerin onaylanması, iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi) ve bu sebeple sorumluluğu Yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde, işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.
…”
denilmektedir.
Anılan hükümler uyarınca, idarenin sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve bu sebeple işin yürütülmesinde yüklenicinin kendi kusuru olmaksızın gecikmelerin meydana gelmesi hallerinde idarece süre uzatımı verilecektir.
Bahse konu olayda da, söz konusu işe ait Sözleşmede işin bitim tarihinin ...olarak belirlendiği ve Sözleşmenin 25.2’inci maddesinde de gecikilen her gün için sözleşme bedelinin %0,03 oranında gecikme cezası uygulanacağının hüküm altına alındığı, ancak, idareden kaynaklanan gecikmeler gerekçe gösterilerek, ...tarihinde .. gün ve ..tarihinde de .. gün olmak üzere toplam ... gün süre uzatımı kararı alındığı anlaşılmıştır. Her ne kadar Denetçisince söz konusu süre uzatım kararına esas alınan gerekçelerin hukuki olmadığı işeri sürülmekte ise de, sorumlularca yapılan savunmalardan, idarece işin yer teslimi öncesinde zemin güçlendirme çalışması yapıldığı ve bu kapsamda, yolun mevcut kaplamasının sökülmesi, mevcut kaplama altında bulunan fenni olarak ulaşım yolarında bulunması istenilmeyen kil, çamur, balçık vs. türündeki malzemenin hafredilmesi ve bu işlerden çıkan moloz ve artık malzemenin döküm sahasına nakliyesi gibi işlerin gerçekleştirildiği, söz konusu iş kalemlerinin birim fiyat teklif cetvelinde, birim fiyat tariflerinde ve teknik şartnamede yer almadığı ve bu işlerin Belediyenin kendi araç ve imkanlarıyla gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü, ancak, Belediyenin iş makine parkı yaşlı olduğundan ön görülemeyen arızalar dolayısıyla söz konusu işlerin geciktiği, bundan dolayı, yüklenicinin herhangi bir kusuru bulunmayan bahse konu gecikmeler nedeniyle süre uzatımına gidildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, bahse konu işle ilgili verilen süre uzatımlarına ilişkin olarak Denetçisince kamu zararı olarak hesap edilen ...TL için ilişilecek bir husus bulunmadığına, oy birliğiyle,
B) İşe ait sözleşmenin 23’üncü maddesinde, yüklenicinin, işle ilgili en az 3 yıl deneyimli bir inşaat mühendisini teknik personel olarak iş programına göre işyerinde bulundurmak zorunda olduğu, aksi halde, belirtilen vasıfta teknik personel bulundurulmayan her gün için ...TL ceza kesintisi yapılacağının belirtildiği, buna karşın, ihale dosyasında yer alan teknik personel listesinin boş olduğu ve yüklenici tarafından idareye teknik personel ile ilgili herhangi bir isim bildirilmediği halde yükleniciden ceza kesintisi yapılmayarak ...TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,
Sorumlularca yapılan savunmalar ve gönderilen belgelerden, söz konusu işle ilgili yüklenici şirket tarafından şantiye şefi olarak şirket ortaklarından İnşaat Mühendisi...’ün gösterildiği ve adı geçenin imalat süresince kesintisiz olarak iş başında bulunduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla, bahse konu işte teknik personel görevlendirilmediğinden bahisle Denetçisince kamu zararı olarak hesap edilen ...TL için ilişilecek bir husus bulunmadığına, oy birliğiyle,
karar verildi.