Aile Yardımı Ödeneği
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, ...................Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli personele mevzuat hükümlerine aykırı olarak aile yardımı ödeneği ödenmesi suretiyle ……… TL kamu zararına neden olunduğu görülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Aile yardımı ödeneği" başlıklı 202’ nci maddesinde aynen,
"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, … gösterge rakamının … aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. …” hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte, yetkili sendika ve ...................Belediyesi arasında 24.04.2012 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nde de işçilere memurların tabi olduğu usul ve esaslara uygun olarak aile yardımı ödeneceği belirlenmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere eş için aile yardımı ödeneği verilebilmesi için eşin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına dayanılarak yapılan inceleme neticesinde, 2012 yılı içerisinde çeşitli dönemlerde aşağıda adı soyadı belirtilen personele mevzuata aykırı aile yardımı ödeneği verildiği görülmüştür.
Her ne kadar sorumlular savunmalarında kamu zararının tahsil edileceğini ifade etmiş ise de, herhangi bir tahsilat belgesi gönderilmemiştir.
Bu itibarla, ...................Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli personele mevzuat hükümlerine aykırı olarak aile yardımı ödeneği ödenmesi suretiyle oluşan ve ayrıntısı aşağıdaki tabloda gösterilen kamu zararı tutarı ……… TL’nin,
……………
müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleriyle ödettirilmesine, işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere,
oy birliğiyle karar verildi.